Basilika - taivaan lahja keittiölle

Basilika - taivaan lahja keittiölle

Basilika on tunnettu pehmeästä mausta, jonka ansiosta se sopii yhdisteltynä laajan maustekirjon kanssa. Perinteisesti basilika on toiminut etenkin tomaattiruokien mausteena ja valkosipulin uskollisena avekkina.

Moni kuitenkin unohtaa, että basilika sopii mausteeksi lähes kaikkeen muuhunkin, kuten erilaisiin liha- ja kalaruokiin. Basilikaa voidaan käyttää myös juomiin. Keräsimme muutamia reseptejä helposta, suositusta, terveellisestä ja ennen kaikkea uskomattoman herkullisesta ateriakokonaisuuksista, joihin voit käyttää itse kasvattamaasi basilikaa.

DO IT YOURSELF: Vihreä basilika-pesto

Ainekset

- KRAV-luomubasilikaa (oman maun mukaan, suunnilleen kolmen pienen pensaan verran)
- Valkosipulia (oman maun mukaan, esimerkiksi kaksi valkosipulinkynttä)
- Parmesaania (raastettuna, noin 1dl)
- Oliiviöljyä (1,5 – 2 dl)
- Pinjansiemeniä (50g)
- Gourmetsuolaa
- Mustapippuria

Valmistus

Aseta pinjansiemenet kuumalle paistinpannulle ilman öljyä tai rasvaa. Kääntele niitä nopeaan tahtiin kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan ja nenääsi leijailee paahdettujen pinjansiementen sulotuoksu. Älä kuitenkaan polta siemeniä pohjaan, tämä saattaa tapahtua hyvinkin huomaamatta!

Lisää KRAV-luomubasilikanlehdet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Koneen käydessä, lisää joukkoon hitaasti parmesaaniraaste ja öljy. Mausta samalla suolalla ja pippurilla.

Tämän jälkeen voit pakastaa peston. Se säilyy jääkaapissa noin viikon. 

Basilika pestopasta

Keitä pasta oikeaoppisesti

Kaiken A ja Ö on vesi: sitä täytyy olla reilusti. Myös kattilan tulee olla pinta-alaltaan mahdollisimman suuri. Muista lisätä keitinveteen suola. Sensijaan öljy on syytä unohtaa, sillä se hankaloittaa kastikkeen tarttumista pastan pintaan. Jos pastaa ei tarjoilla välittömästi, valmiiseen pastaan voi lisätä hieman öljyä. Pastan on tarkoitus jäädä pureskeltavaksi, eli Al denteksi. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei ylikeitä pastaa. Ylikeittynyt pasta pilaa koko aterian.

- Sekoita itsetehty pesto pastan joukkoon ja annostele lautasille.
- Koristelu: Asettele pasta-annoksen päälle muutama basilikanlehti ja parmesaanilastuja. Voit halutessasi jauhaa päälle mustapippuria. Buon Appetito!

Pirteä basilika: Smoothie

- Kiivihedelmä (3kpl)
- Banaani tai avokado (1kpl)
- KRAV-luomubasilika (noin kourallinen lehtiä)
- Jäitä

Sekoita ainesosat keskenään blenderissä. Vinkki: pakasta hedelmät etukäteen. Kaikkien ainesosien ollessa valmistusvaiheessa jäisiä, smoothien koostumuksesta tulee entistä raikastavampi. Basilikasmoothien voit nauttia kevyenä jälkiruokana, välipalana tai palautusjuomana.