Erilaiset kaalit ovat nousseet viime vuosina trendikkäimpien vihannesten joukkoon. Se on helppo ymmärtää, sillä kaali on sekä herkullista että terveellistä. Mutta miten kaalia kasvatetaan? Perehdytäänpä kaalin saloihin.

Viljele kaalia

Kaalia on viljelty Keski-Euroopassa kivikaudelta saakka, mutta luonnonvaraisena kasvavia kaaleja kuten vuohenputkea ja merikaalia on kasvanut täällä jo paljon aikaisemmin. Antiikin roomalaiset tunsivat tiettävästi kukkakaalin ja keräkaalin, mutta ruusukaalista löytyy mainintoja Euroopassa vasta 1800-luvun alkupuolelta.

Nykyään kaalilajeja tunnetaan useita, kuten luonnonvaraisena kasvavat kaalit, punakaali, keräkaali, parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, kurttukaali ja kyssäkaali. Kaali on erittäin terveellistä ja sisältää muun muassa kalsiumia, rautaa, kuituja ja C-vitamiinia, mutta myös huonosti sulavia hiilihydraatteja. Kaalia voidaan käyttää ruoanlaitossa monella eri tavalla.

Kaalin viljely

Kaalin viljely on melko helppoa, kunhan kiinnität huomiota muutamiin perusasioihin. Näitä ovat hyvä multa ja lannoitteet, säännöllinen kastelu sekä riittävä suojaus kaalia rakastavia tuholaisia kuten hyönteisiä, etanoita ja suurempia eläimiä vastaan.

Kaali istutetaan keväällä maalis-toukokuussa ja satoa kerätään kesäkuusta lokakuuhun. Kaalia voidaan kylvää suoraan siemenestä, mutta on helpompaa istuttaa esikasvatettuja taimia, jotka kestävät tuholaisten hyökkäykset paremmin.

Lue myös: 
Viljele ilmastoviisaasti – valmista itse lannoitevettä

Kaali viihtyy runsasmultaisessa, savipitoisessa ja hyvin lannoitetussa maassa, jonka pH-arvo on yli 6. Kun kaalin taimet ovat juurtuneet, voit lannoittaa niitä säännöllisesti kanankakalla, lannoitevedellä tai muulla saatavilla olevalla lannoitteella. Kaali on herkkä kuivuudelle ja se viihtyy parhaiten saadessaan säännöllisesti vettä – erityisesti lämpimien kesäkuukausien aikana. Kaalin kateviljely on hyvä vaihtoehto, sillä katekerros vähentää kastelun tarvetta ja suojaa kaalin herkkiä juuria.

Lue myös:
Kateviljely – helppo menetelmä, joka rikastuttaa maaperää

Esikasvattamalla varmistat hyvän kaalisadon

Esikasvata kaalin taimet esimerkiksi taimikennostossa sisällä tai kasvihuoneessa noin 4–6 viikkoa ennen ulos istutusta. Kun taimiin on kasvanut ensimmäinen varsinainen lehtipari sirkkalehtien jälkeen, ne viihtyvät viileässä, noin 15 asteessa. Kaalilla on herkät juuret, joten ole varovainen, kun istutat sen taimia ulos tai isompaan ruukkuun. Totuta taimet ulkoilmaan pikkuhiljaa istutuksen yhteydessä, ja suojaa ne esimerkiksi kuitukankaalla ensimmäisen viikon ajan. Kaali kestää muutamia pakkasöitä, mutta useita päiviä kestävä yhtäjaksoinen kylmyys voi olla sille liikaa. Istuta kaalin taimet ulos vasta, kun ilma on lämmennyt tarpeeksi.

Huolehdi kastelusta erityisen hyvin, kun istutat taimet ulos, jotta ne eivät pääse kuivumaan ennen juurtumista. Istuta taimet hieman syvemmälle kuin esikasvatusruukuissa. Taimiväli riippuu lajista ja on ilmoitettu siemenpussissa. 

Tutustu kaikkiin vihannesten siemeniin

Kaali ja sen tuholaiset

Kaaliperhoset, toukat, kaalikärpäset ja etanat voivat tuhota kaalin kokonaan. Helpointa on peittää kaaliviljelmä suojakankaalla, joka suojaa taimia myös nälkäisiltä jäniksiltä ja peuroilta. Myöhemmin syksyllä ilmojen viilentyessä ja hyönteisten vähentyessä suojakangas voidaan usein poistaa, ja vehreä kasvusto pääsee valloilleen.

Lue myös:
7 vinkkiä: Näin torjut kaalia rakastavien hyönteisten hyökkäykset

Kaalia piinaavat tuholaisten lisäksi myös kasvitaudit kuten möhöjuuri. Jotta välttyisit näiltä joskus talvehtiviltakin vitsauksilta, kaalin viljelypaikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain. Viljele kaalia samalla paikalla uudestaan vasta kahdeksan vuoden päästä. Valmista kaalille ravinteikas kasvupaikka jo vuotta aikaisemmin lannoittamalla tai viljelemällä paikalla viherlannoitekasveja.

Kuva: Liselotte Roll

Kaalista on moneksi

Kaalilajeja on useita, ja jotkut niistä kasvavat myös luonnonvaraisena kuten merikaali ja vuohenputki. Alla muutamia tavallisia lajeja, joita voit kasvattaa helposti itse:

  • Mustakaali/palmukaali
    Kaunis, lähes sinivihreä kaali sopii myös kukkapenkkiin. Kasvatettiin jo 1700-luvun Italiassa. Maistuu parhaimmalta muutaman pakkasyön jälkeen.
  • Lehtikaali
    Useita erivärisiä lajikkeita, kasvatettu viikinkien ajoista asti. Sanotaan terveellisimmäksi kaalilajiksi. Herkullisinta pakkasen puremana.
  • Kukkakaali
    Saapui Pohjoismaihin 1600-luvulla, nykyään saatavilla on myös violetteja ja oransseja lajikkeita.
  • Keräkaali
    Kasvatettiin jo antiikin Roomassa ja niitti suosiota myöhäiskeskiajalla, kun huomattiin, että siitä saattoi valmistaa hapankaalia. Käyttömahdollisuudet ovat luonnollisesti vielä tätäkin laajemmat.

Rapea kaalisalaatti (täydellinen lisuke hampurilaisille)

  • N. 5 dl valitsemaasi kaalia, esim. keräkaalia, punakaalia tai lehtikaalia paloiksi pilkottuina
  • 1 silputtu sipuli
  • ½ dl majoneesia (tai vegaanista majoneesia)
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 kynsi valkosipulia raastettuna
  • suolaa ja pippuria


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Eri kaalilajien kasvioppaat

Olet tässä:


Lavakaulus

Pituus 80 cm, Puunvärinen

1599
Lue lisää

Etanaeste lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Hopea

1299
Lue lisää

Lehtikaali ' Westland Autumn'

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kiinankaali 'Michihili'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Valkokaali 'Roem van Enkhuizen 2'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Keräkaali 'Beatrix F1'

599
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta