Lintujen ruokinta - Näin onnistut

Lintujen ruokinta - Näin onnistut

Kun tarjoat ruokaa metsän pikkulinnuille, saat joka päivä seurata omalla pihallasi luonnon käsikirjoittamaa lumoavaa näytelmää. Lintujen ruokkiminen kylmänä vuodenaikana on ruokkijalle kiehtovaa, jännittävää ja viihdyttävää ja osalle pikkulinnuista elintärkeää.

Lintujen ruokinta talvella

Lintujen ruokinta on aloitettava riittävän hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Silloin saat linnuista vakituisia ruokavieraita. Riippuu paikasta, mitä ruokavieraita onnistut saamaan. Huvila-alueilla ja muualla kaupunkiympäristössä ne ovat usein varpusia ja/tai pikkuvarpusia, maaseudulla taas tiaisia ja toisinaan myös pikkuvarpusia. Ne ovat lähistöllä pesiviä lintuja, jotka jäävät koko vuodeksi samalle seudulle. On tärkeää saada nämä linnut vakituisiksi ruokavieraiksi, koska ne houkuttelevat myös harvinaisempia kävijöitä. Ruokintapaikan yli voi lentää esimerkiksi punatulkkuparvi. Kun punatulkut näkevät, että lintulaudalla käy vilkas kuhina, ne pyrähtävät nauttimaan tarjolla olevista antimista.

Mitä linnuille annetaan ruuaksi talvella?

Periaatteessa linnuille on pyrittävä antamaan mahdollisimman paljon hiilihydraatteja ja rasvaa. Linnut tietävät yleensä itse, mikä sopii niiden ravinnoksi. Eri lintulajeilla on omat makumieltymyksensä. Katso alla olevasta listasta, mikä maistuu parhaiten kenellekin.

Älä anna linnuille suolaista syötävää

Muista, ettei linnuille saa antaa ruokaa, jossa on suolaa. Kiellettyjen ruokien listalla ovat myös vanha ja homeinen sekä sahramia sisältävä leipä. Jos haluat hemmotella lintuja erikoisherkuilla, anna niille voita ja margariinia tai rusinoita, jotka ovat niiden lempiruokaa. Voissa ja margariinissa ei ole niin paljon suolaa, että se olisi haitaksi linnuille.

Rauhallinen ruokapaikka

Monien lintujen ja erityisesti tiaisten on kylmänä vuodenaikana käytettävä suuri osa valveillaoloajasta syömiseen. Siksi ne suosivat rauhallisia ruokapaikkoja eivätkä pidä häiriöille alttiista paikoista. Lintulauta on yleensä parempi sijoittaa talon taakse kuin vilkkaassa käytössä olevan ulko-oven vierustalle. Linnut voivat vältellä lintulautaasi myös sen vuoksi, että ne pelkäävät lähimmän pensaan alla vaanivaa naapurin kissaa. On myös tärkeää, että ruokapaikan lähistöllä on suojaisa paikka. Olisi hyvä, että lähistöllä olisi tiheä pensas, pensasaita tai vastaava suojaksi varpushaukan hyökkäyksiltä.

Täytä lintujen ruokinta-automaatti näillä

Hampunsiemenet: viherpeippo, punatulkku, peippo, järripeippo , varpunen, pikkuvarpunen, talitiainen, sinitiainen, viitatiainen, hömötiainen.

Auringonkukansiemenet: viherpeippo, punatulkku, nokkavarpunen, talitiainen, pähkinänakkeli

Kaura, leivänpalat, suolaton keitetty riisi: keltasirkku, varpunen, turkinkyyhky, sepelkyyhky

Linnunsiemenet, häkkilintujen siemenet, pellavansiemenet: varpunen, pikkuvarpunen, peippo, järripeippo, viherpeippo, urpiainen, vihervarpunen, rautiainen

Pyökin siemenet: peippo, järripeippo, pähkinänakkeli

Tammenterhot: närhi, pähkinähakki, sepelkyyhky, pähkinänakkeli

Hasselpähkinät: närhi, pähkinähakki, pähkinänakkeli, käpytikka

Maapähkinät: useimmat tiaiset, pähkinänakkeli sekä vihervarpunen ja urpiaiset

Tali, ihra, silava, kookosrasva: sinitiainen, talitiainen, hippiäinen, käpytikka, närhi, harakka, puukiipijä

Omena, päärynä, banaani, pihlajanmarjat, tanskanpihlajanmarjat: rastaat, tilhi, kottarainen

Lisävinkkejä

  • Ripusta teräslankaan muutamia omenoita koristeeksi ja ruuaksi linnuille.
  • Jos pidät tarjolla erilaisia siemeniä erilaisissa ruokintalaitteissa, saat myös erilaisia lintulajeja ruokavieraiksi puutarhaasi.
  • Plantagenin valikoimissa on myös teline, jonka voi sijoittaa mihin tahansa puutarhaan ja johon voi ripustaa kolmenlaisia ruokintalaitteita.