Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut

Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut

Omien mausteyrttien kasvattaminen on helppoa, ja voit käyttää näitä erittäin terveellisiä kasveja ruoanlaitossa. Lisäksi kotona kasvatetut mausteyrtit ovat täysin luomuja ja myrkyttömiä, joten voit olla varma, mitä suuhusi pistät. Jos et mielestäsi ole tarpeeksi viherpeukalo, jotta voisit viljellä siemenistä lähtien, voit aina ostaa valmiita yrttikasvejamme, jotka ovat luonnollisesti sekä luomuja että KRAV-hyväksyttyjä.

Mausteyrttien kylväminen

  1. Täytä ruukku ylös asti tuoreella kylvömullalla.
  2.  Istuta siemenet pinnalle, vain vähän mullan alle.
  3. Kastele multa suihkepullolla.
  4.  Ole kärsivällinen: pian taimet tulevat esiin!

Maustekasvien istuttaminen

Istuta maustekasvisi hyvään, mielellään KRAV-hyväksyttyyn multaan. Saatavilla on myös yrttimultaa, joka on mukautettu yrttien tarpeisiin. Jos haluat istuttaa mausteyrttejä samaan ruukkuun, on hyvä miettiä niiden veden tarvetta. Timjami, rosmariini, oregano ja minttu sekä persilja ja ruohosipuli ovat esimerkkejä lajeista, joiden veden tarve on suurinpiirtein samaa tasoa. Basilika on hyvä istuttaa erilleen, sillä se on hieman herkempi.

Kastele mausteyrtit istutuksen yhteydessä, ja anna sitten mullan kuivua kastelukertojen välillä. Basilikan osalta mullan tulee pysyä tasaisen kosteana. Anna mausteyrteille lisäravinnetta tasaisin väliajoin koko kauden ajan. Myös tässä sinun kannattaa valita luomuvaihtoehto, jos ajattelit syödä yrttejä.

Istutusastia

Yrttejä voidaan istuttaa lähes mihin tahansa, mutta tyhjennysreiällä varustettu ruukku tekee kasvattamisesta paljon helpompaa. Voit istuttaa yrttejä myös avomaalle tai istutuslaatikoihin, jos haluat suuremmat viljelmät. Kylminä öinä voi olla hyvä peittää yrtit kuitukankaalla, jotta niiden lehdet eivät menisi pilalle. Sama koskee myös uusia kasveja, jotka istutetaan ulos, mutta tällöin kasvit peitetään auringolta ensimmäisen viikon ajaksi, jotta ne ehtivät tottua siihen. Jotta voisit helposti hyödyntää yrttejäsi, on fiksua sijoittaa yrttitarha keittiön läheisyyteen.

Seuraavassa esitellään muutamia valikoimastamme löytyviä lajeja ja kuvaus, mihin ne sopivat:

Ruohosipuli

Kasvinosa/käyttö: lehdet, kukat/keitto, salaatti, silli Maku, tuoksu: sipulinmakuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Rakuuna

Kasvinosa/käyttö: lehdet, verso/kastikkeet, kananmuna, kala ja lintu Maku, tuoksu: aniksenmakuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Korianteri

Kasvinosa/käyttö: siemenet, lehdet/leivonnaiset, hajuvedet, pataruoat Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: yksivuotine 

Iisoppi

Kasvinosa/käyttö: lehdet/liharuoat, keitot, hajuvedet Maku, tuoksu: kitkerä mintunmakuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Minttu

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/tee, kastikkeet, etikka, hyytelö Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Basilika

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/salaatit, liha, pizza Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: yksivuotinen

Oregano

Kasvinosa/käyttö: lehdet/pasta, pizza, liha, kastikkeet Maku, tuoksu: raikas ominaistuoksu Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Persilja

Kasvinosa/käyttö: lehdet, varret/kala, liha, salaatti Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: kaksivuotinen

Rosmariini

Kasvinosa/käyttö: lehdet/liha, lampaanliha, grilliruoat Maku, tuoksu: männynneulasten tuoksuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Maustesalvia

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/liha, peruna, pasta Maku, tuoksu: voimakastuoksuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Timjami

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/liha, kala, keitot Maku, tuoksu: mieto, aromaattinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Sitruunamelissa

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/juomat, jälkiruoat, kala Maku, tuoksu: sitruunanmakuinen Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Tilli

Kasvinosa/käyttö: lehdet, siemenet/sopii lähes mihin tahansa Maku, tuoksu: raikas Yksi-/monivuotinen: yksivuotinen

Talvikynteli

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/liha, kastikkeet, munaruoat Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Liperi (lipstikka)

Kasvinosa/käyttö: lehdet, versot/pataruoat, keitot, salaatit Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Fenkoli

Kasvinosa/käyttö: siemenet/leipämauste, kala, keitot Maku, tuoksu: raikas ominaismaku Yksi-/monivuotinen: monivuotinen

Pieniä vinkkejä

  • Korjaa yrttien satoa tasaisin väliajoin, jotta ne pysyvät vihreinä ja tuoreina. Jos et voi käyttää kaikkea, voit kuivattaa tai pakastaa sadon myöhempää käyttöä varten.

 

  • Kimalaiset, mehiläiset ja perhoset rakastavat mausteyrttien kukkia. Jätä siis osa kukista houkutellaksesi näitä hyödyllisiä eläimiä puutarhaasi.

 

  • Minttu on erittäin voimakaskasvuinen, eli jos kasvatat sen muiden kasvien yhteyteen, sen elintila on hyvä rajoittaa alas multaan työnnettävällä reunuksella. Minttu voi muussa tapauksessa vallata koko ruukun tai kukkapenkin.