Orkideat – luonnon taideteokset. Katso vinkkimme uusiin käyttötapoihin!

Orkideat – luonnon taideteokset. Katso vinkkimme uusiin käyttötapoihin!

Orkideat ovat yksi suurimmista suosikeistamme. Ihanilla värisävyillään, kauniilla kukillaan sekä eri lajeillaan ne ovat kaikki luonnon fantastisia taideteoksia.

Phalaenopsis eli perhosorkidea on Norjan, Ruotsin ja Suomen suosituin laji. Se on helppohoitoinen ja antaa väriä ja elämää sinne, mihin se sijoitetaan. Meillä on Pohjoismaiden laajin valikoima perhosorkideoita, joten löydät varmasti suosikkiorkideasi meiltä.

5 tapaa asetella orkideasi

Sen lisäksi, että laitat orkideasi ruukkuun ja sijoitat sen ikkunalle, saat tässä muutamia vinkkejä siitä, kuinka voit asetella orkideasi. Laske mielikuvituksesi valloilleen käyttäen apunasi perittyjä, vanhoja kulhoja tai kirppislöytöjä.

1. Istuta 3-5 orkideaa yhdessä kulhoon tai suureen ruukkuun ja koristele koristekivillä, sammaleella tai kaarnalla. Tähän asetelmaan sopii myös hyvin vihreä köynnöskasvi, kuten esimerkiksi lankaköynnös.
2. Istuta orkidea sylinterimaljakkoon.
3. Kiedo sammalta palloksi juurien ympärille ja ripusta orkidea leijuvaksi kasviksi, jota kutsutaan myös nimellä Kokedama. Kastele suihkuttamalla palloa tai kasta pallo silloin tällöin veteen.
4. Sijoita orkidea amppeliin ja poista kukkakepit niin, että varret saavat roikkua vapaasti.
5. Laita orkidea paljain juurin maljakkoon yhdessä muratinoksan kanssa. Tämä asetelma kestää vähintään 6 viikkoa ja luultavasti kauemminkin, jos lisäät siihen hieman vettä silloin tällöin.

Sijoittaminen

Perhosorkidea viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa. Vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa, äläkä sijoita sitä lämmönlähteiden lähelle. Pohjoisikkuna tai paikka lyhyen matkan päässä ikkunasta sopii useimmiten mainiosti. Perhosorkideat kukkivat vähintään yhden kuukauden ja useimmiten jopa kolme kuukautta, jos ne saavat tarpeeksi vettä. Joissakin tapauksissa uusi varsi ilmestyy jo ennen kuin vanhat ovat kuihtuneet, kun taas toisinaan saat odottaa useita kuukausia, ennen kuin perhosorkidea suostuu kukkimaan uudelleen.

Kastelu

Kastele 1-3 kertaa viikossa riippuen lämmöstä, valosta ja siitä, kukkiiko orkidea vai ei. Kesäaika korkeine lämpötiloineen ei tee ainoastaan meitä ihmisiä janoisemmiksi, vaan silloin myös kasvit haluavat enemmän vettä. Valolla on myös merkitystä; jos orkidea on talvella pohjoisikkunalla eikä kuki, riittää, kun kastelet sitä säästeliäästi kerran viikossa. Kastele joka upottamalla koko ruukku veteen, pitämällä sitä vesihanan alla tai suihkuttamalla sitä muutaman sekunnin ajan. Voit hyvin kastella orkideaa ”tavalliseen tapaan” eli kastelukannulla tai vastaavalla. Varmista vain, ettei se saa liikaa vettä joka kerta. Kun orkidean ilmajuuret ja lehdet ovat vihreät ja napakat, tiedät, että se viihtyy ja saa tarpeeksi vettä.

Ravinto

Aivan kuten me ihmisetkin, myös kasvit tarvitsevat ravintoa voidakseen hyvin ja kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Anna orkideoillesi ravinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Voit myös käyttää ravinnepuikkoja, jotka painat ruukkuun. Nämä kestävät pidemmän aikaa.

Kukinnan jälkeen

Kukat kuihtuvat ajan mittaan, kuivuvat ja putoavat. Mikäli sorkidea alkaa pudottaa kukkia, jotka eivät ole kuivuneet, on jossain todennäköisesti vikaa. Yleensä tällöin vettä on joko liian paljon tai liian vähän. Kun kaikki kukat ovat pudonneet, voit leikata koko varren. Silloin tosin saattaa kestää pidempään, ennen kuin uudet kukanvarret tulevat esiin, mutta toisaalta vältyt katselemasta kuivunutta vartta. Voit myös leikata varren yläosan, jättäen siitä jäljelle noin kolmasosan. Näin näet, milloin uusia versoja tulee esiin. Yksi tapa nopeuttaa uusien kukintojen muodostumista, on orkidean asettaminen valoisaan ja viileään paikkaan 2-3 viikoksi. Kukintojen tullessa esiin voit halutessasi laittaa ruukkuun tukikepin. Mikäli haluat katsella kukkia jatkuvasti, helpointa on ostaa uusia ja ruokkia kompostia vanhoilla.

Orkideakomposti tai sammal

Useimmat orkideat ovat päällyskasveja, eli kasveja, jotka kasvavat muiden puiden ja kasvien päällä kiinnittyen niihin pitkillä ilmajuurillaan, jotka keräävät ympäristöstään vettä ja ravinteita. Kotimme ovat kuitenkin harvoin yhtä kosteita kuin sademetsä, joten jotta orkidea viihtyisi, se istutetaan yleensä kaarnasekoitteeseen, jota kutsutaan orkideamullaksi. Se on ilmavaa, joten juuret saavat siitä paljon ilmaa ja kosteutta. Kun ripustamme orkidean esimerkiksi sammalpalloon, saa sammal toimia kosteuden ylläpitäjänä. Saatavilla on myös erityistä orkideasammalta, joka pitää hyvin kosteutta ja jota voit pitää niin amppelissa, ruukussa kuin asetelmassakin.

Perhosorkidea “Royal Blue”

Tämä on tavallinen Perhosorkidea, johon on ruiskutettu varren alapäästä mustetta, mikä tekee kukista siniset. Värjäyksen vaikutus on kuitenkin melko lyhytaikainen. Nuput, jotka kukkivat oston jälkeen, tulevat olemaan vaaleamman sinisiä tai valkoisia riippuen siitä, kuinka pitkällä niiden kasvu oli ruiskutettaessa.