Näin onnistut - Tuijien istuttaminen

Havukasviaita on vihreä ja peittävä talvellakin. Sen lisäksi, että se suojaa tehokkaasti ympäri vuoden katseilta, auringolta ja tuulelta, se on myös erityisen näyttävä.

Istutuspaikan valmistelu

Muista, että kasvit kasvavat, joten jätä taimellesi kasvuvaraa sekä sivuille että ylös. Huolehdi siitä, että taimellasi on tarpeeksi hyvää multaa, ja lisää mielellään säkki tai pari havukasveille tarkoitettua multaa istuttaessasi. Siinä on sen koko elämän eväät!

 

Paakkutaimien istutus

Paakkutaimi tarkoittaa kasvia, joilla on kiinteä, mutta ei läpijuurtunut multapaakku säkkikankaan tai verkon suojassa. 

 

1. Kastele juuripaakut läpikotaisin.

 

2. Kaiva noin 50 cm syvä kuoppa. Sekoita kuopasta kaivettuun maahan uutta multaa ja lannoitetta ja täytä kuoppa näillä uudelleen noin puoliväliin syvyyttään.

 

3. Aseta taimipaakku kuoppaan niin, että sen yläreuna jää hieman maanpinnan alapuolelle.  Poista juuripaakun koossa pitävä verkko tai säkkikangas vasta sitten kun olet asettanut taimen istutuskuoppaan.  Vältä multapaakun hajoamista.

 

4. Kastele kunnolla, ainakin kymmenen litraa normaalikokoiselle pensaalle. Odota, että vesi imeytyy maahan ja täytä sitten mullalla maanpintaan saakka ja taputtele maa tiiviiksi. Älä polje, jotta et vahingoittaisi juuria.

 

5 . Huolehdi kastelusta erityisesti ensimmäisenä kesänä, silloin taimesi kasvattaa juuria ja tarvitsee paljon vettä.

 

Istutustiheys

Jos haluat yhteenkasvavan ja peittävän aidan istuta tuijia noin 3 taimea metrille. Sekä timanttituija että kartiotuija pysyvät itsestään tuuheina ja suhteellisen kapeina, joten niitä ei tarvitse leikata. Molemmat kestävät kuitenkin hyvin myös leikkaamista, ja myös tarkasti muotoiltu aita on mahdollista kasvattaa leikkaamalla säännöllisesti.

 

Timanttituija vai kartiotuija?

Timanttituija Thuja occidentalis 'Smaragd'

Pylväsmäinen, tiiviskasvuinen. Kirkkaanvihreät ja kiiltävät neulaset. Menestyy puolivarjoisesta varjoon. Maksimikasvukorkeus 2-4 metriä.  Tiiviimpi ja kirkkaamman vihreä kuin kartiotuija, hieman hidaskasvuisempi ja siksi myös jonkin verran arvokkaampi. Talvenkestävyys I-IV.

 

Kartiotuija Thuja occidentalis 'Brabant'

Kapea ja tuuheakasvuinen. Menestyy puolivarjosta varjoon. Kestää leikkausta. Erinomainen aitakasvi. Maksimikasvukorekus 4-6 metriä. Nopeakasvuisempi kuin timanttituija. Edullisempi. Talvenkestävyys I-IV.

 

Hoito istutuksen jälkeen

Tuijat kestävät hyvin kuivuutta, mutta nuorena taimena sen juuret ovat vielä pienet ja pinnassa ja siksi kasvi tarvitsee runsaasti vettä ensimmäiset vuodet istutuksesta. Kastele siis runsaasti ja säännöllisesti koko kesä istuttamisen jälkeen. Runsas kastelu edesauttaa juurien hakeutumista syvälle maahan, mikä parantaa kuivuuden ja talven kestävyyttä jatkossa.  Lannoitetta tuijat eivät juurikaan tarvitse ensimmäisenä vuotenaan, mutta jo seuraavana keväänä voit antaa joko jotakin yleislannotetta tai havukasviravinnetta pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Havukasveja ei juurikaan tarvitse leikata. Poistat vain tarpeen tullen rumaksi menneet oksat.  Havukasvit eivät tarvitse runsaasti lannoitetta, sillä ne ovat hidaskasvuisia ja ikivihreinä yhteyttävät tehokkaasti talvellakin. Keväisin voit antaa maltillisesti jotakin havuille sopivaa ravinnetta.

 

 

Erittäin tärkeää on muistaa suojata vastaistutettu tuija-aita kevätauringolta maalis-huhtikuussa.  Auringon lämmittäessä ikivihreitä neulasia, kasvi alkaa haihduttaa ja kuivuu helposti, sillä se ei saa jäisestä maasta vielä juurillaan vettä. Suojaaminen tehdään joko säkkikankaalla tai varjostusverkolla. Voit levittää kangasta/verkkoa koko aidan päälle tai huputtaa jokaisen taimen erikseen. Kiinnitä niin, että rungot eivät vaurioidu. Pidä suojakankaat/verkot paikoillaan niin kauan, että routa on sulanut.

0

Muistilista