Amaryllis 'Miracle' 2-vanainen

Ympärysmitta 30 cm, Monivärinen

999
  • Veden tarve: Niukka
  • Valon tarve: Aurinko - Puolivarjo
  • Lannoitus: Niukka
Lajike, joka tekee jokaiseen kukkavarteen useita suuria punaisia kukkia. Mitä valoisampi paikka, sitä voimakkaamman väriset kukat. Amaryllis soveltuu erinomaisesti ruukkukasvatukseen ja kestää kauniina pitkään. Istutetaan läpäisevään multaan ja sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoiseen paikkaan. Kastellaan niukasti, ei koskaan sipulin päälle. Sipulin koko: 30+ cm.
Joulun ja koko talvikauden ihanuus! Mitä olisikaan joulu ilman amaryllistä! Amaryllis eli ritarinkukka on suosittu sipulikasvi, joka tuo kotiin ihanaa juhlatunnelmaa. Amaryllistä on saatavilla sekä sipuleineen että leikkokukkana. Saatavilla on lukemattomia väreiltään ja kuvioiltaan vaihtelevia lajikkeita. Kukka voi olla yksinkertainen tai kerrannainen. Punaisen ja valkoisen sävyt ovat yleisimpiä, mutta myös vaaleanpunaisia ja aprikoosinsävyisiä lajikkeita on paljon. Yhteistä kaikille lajikkeille ovat trumpettimaiset kukat. Amarylliksen sipulit luokitellaan yleensä sipulin koon mukaan. Mitä suurempi sipuli, sitä korkeampi laatu, useampi kukkavana ja suuremmat kukat. Jos amarylliksen halutaan kukkivan mahdollisimman pian, kannattaa valita sipuli, jossa on jo suuret nuput. Kukkavanojen ilmestymisestä kukintaan kuluu noin 2–3 viikkoa. Jos kukkavanoja ei ole vielä näkyvissä, aikaa kukintaan voi kulua 6–8 viikkoa. Amarylliksen kukintaa voi vauhdittaa sijoittamalla kasvin valoisaan ja lämpimään, kuten ikkunalaudalle lämpöpatterin yläpuolelle. Valoisassa ja lämpimässä kukinta on toisaalta myös nopeasti ohi. Jos kukinnan halutaan kestävän pidempään, amaryllis kannattaa sijoittaa viileään ja valoisaan paikkaan. Jos amaryllis istutetaan multaan, sipulista upotetaan maahan noin puolet. Kasvualustan on oltava kuohkea ja läpäisevä, mieluiten hiekkapitoinen. Sipulia aletaan kastella, kun kukkavanat alkavat kehittyä. Ruukuttamattomat eli irrallaan myytävät sipulit voidaan asettaa suoraan hiekkaan, sammaleeseen tai vesiastian päälle niin että vain juuret ulottuvat veteen. Sipuli ei saa päästä kastumaan. Yleisin virhe amarylliksen hoidossa on liikakastelu. Muista, että multaan istutettu amarylliksen sipuli ei kaipaa kastelua ennen kuin se alkaa kehittää nuppuja. Kukassa olevaa sipulia on kasteltava säännöllisesti mutta melko niukasti. Kukinnan jälkeen kukkavarret voidaan leikata pois ja kastelua lisätä hieman, jotta sipuli kasvattaisi lehdet. Jos amaryllistä kastellaan runsaasti ennen kukintaa, se kasvattaa lähinnä lehtiä, ja pahimmassa tapauksessa sipuli voi mädäntyä. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että liian vähäinen kastelu on parempi kuin liian runsas. Amarylliksen sipuli näyttää viehättävältä lasimaljakossa. Kokeile myös vahattuja amarylliksen sipuleita. Vahatut sipulit myydään sellaisenaan, ja saatavilla on kauniita värivaihtoehtoja. Vahatussa sipulissa ei ole juuria, joten se voidaan asettaa suoraan kukka-asetelmaan pöydälle tai ikkunalle tai jopa ripustaa seinälle. Vahatut sipulit eivät kaipaa kukkiakseen vettä, multaa eivätkä lannoitetta. Niiden voi kuitenkin olettaa kukkivan vain kerran, eikä niitä yleensä voi säästää seuraavaan vuoteen.

Myyntiaika: Lokakuu - Joulukuu

Hoito-ohje

Jos ostat ruukuttamattoman tavallisen sipulin, se on herätettävä eloon asettamalle juuret veteen noin vuorokaudeksi. Pidä huolta, että itse sipuli ei pääse kastumaan. Istuta sipuli melko ahtaaseen ruukkuun läpäisevään, kuohkeaan ja mielellään hiekkapitoiseen multaan. Upota sipulista multaan noin puolet. Sijoita valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaisteeseen. Kun kukkavanan kärki alkaa pilkistää sipulista, ala kastella sipulia niukasti mutta säännöllisesti joko alusvadille tai multaan. Älä koskaan kaada vettä sipulin päälle. Mitä lämpimämmässä paikassa sipuli on, sitä nopeammin se alkaa kukkia – mutta kukinta menee myös nopeammin ohi. Viileässä paikassa kukat kestävät pidempään. Kukinnan jälkeen kukkavarret leikataan pois, ja sipuli voidaan säästää seuraavaan vuoteen, jolloin se saattaa kukkia uudelleen. Jos sipuli halutaan kukittaa uudelleen, on kukinnan jälkeen aloitettava säännöllinen kastelu ja lannoitus. Syksyn lähestyessä kastelu lopetetaan kokonaan, lehtien annetaan kuihtua ja sipuli siirretään pimeään ja viileään paikkaan. Talven tultua sipuli otetaan jälleen valoisaan paikkaan ja toistetaan hoitotoimet alusta. Kookkaiden kukkien tueksi suositellaan erityistä amaryllikselle tarkoitettua tukikeppiä.

Tuotetiedot

Artikkelinumero: 532164
EAN: 7058782434851
Väri: Monivärinen
Leveys: 15 cm
Syvyys: 15 cm
Korkeus: 30 cm
Paino: 580 g
Sisäruukun koko Ø: 13 cm
Alkuperä: Suomi
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc