Atsalea – näin onnistut

Atsalea – näin onnistut

Upeissa väreissä kukkiva helppohoitoinen Atsalea (Rhododendron simsii) on runsaskukkainen ja pensasmainen kasvi, joka kaunistaa kotia ympäri vuoden.

Atsalea on ympärivuotinen sisäkasvi

Väriä ja kukkaloistoa tuovaa atsalea eli ruukkuatsalea on ympärivuotinen sisäkasvi, jonka voi sijoittaa myös ulos kesäkuukausien ajaksi. Tällöin kasvi pääsee keräämään energiaa ja valmistelemaan nuppuja voidakseen kukkia talvella. Kasvia on saatavilla monissa väreissä kuten keltaisena, valkoisena sekä punaisen eri sävyissä. Atsalean koristeeksi sopii hyvin vaikka samanvärinen sisal.

Ostaessasi kasvia kannattaa aina valita sellainen yksilö, joka ei vielä ole avannut kaikkia nuppujaan. 

Näin hoidat kasvia oikein

Atsaleat viihtyvät parhaiten ilmavassa ja valoisessa huoneessa ilman suoraa auringonvaloa: kasville ihanteellinen kukinta-ajan lämpötila on 10-18 astetta. Kasvi pitää eritoten huoneenlämpöisestä vedestä, ja kasvi kannattaa kastella joka kolmas päivä. Mikäli atsalea pääsee kuivahtamaan, anna sen imeä vettä vadilta tai kulhosta 10–15 minuutin ajan. Ennen kukintaa kasvia kannattaa kastella myös suihkepullolla.

Atsaleaa ei tarvitse lannoitusta kukinnan aikana. Sen sijaan kasvia kannattaa lannoittaa kesällä uusien versojen kasvaessa. Kun istutat kasvin uudelleen, käytä hortensia- tai rodomultaa.