Basilika on kiitollinen yrtti. Se sopii useisiin ruokiin ja on kaiken lisäksi helppo kasvatettava. Ei siis ihme, että basilika koristaa niin aloittelijoiden kuin kokeneiden viljelijöiden keittiötä.

Viljele basilikaa

Basilika maustaa kastikkeet, keitot, salaatit sekä pizzan, pastan ja pestonkin. Kaiken lisäksi se sopii myös ruoka-annosten koristeluun. Tällä monipuolisella yrtillä on kaksi erityisen hyvää ystävää, jotka korostavat sen maun parhaita puolia, nimittäin tomaatti ja valkosipuli.

Neljä tapaa viljellä basilikaa

Basilikaa voi viljellä monella eri tavalla, ympäri vuoden omaan käyttöön. Kerromme tässä, kuinka voit kasvattaa basilikaa siemenestä, viljellä sitä hydroponisesti (vesiviljellä), ottaa siitä pistokkaita ja lisätä sitä jakamalla.

Basilikan kasvattaminen siemenestä

Kasvin kasvattaminen ja sen kasvun seuraaminen siemenestä satoon saakka on palkitsevaa. Basilika on erinomainen yrtti siemenestä viljeltäväksi jopa aloittelevalle viherpeukalolle. Jos sinulla ei ole minikasvihuonetta, voit käyttää myös viinirypälerasiaa, maitotölkkiä tai jogurttipurkkia. Varmista vain, että viljelyastian pohjassa on reikiä, jotta voit kastella kylvöstä alhaalta päin.

  1. Täytä astia kylvömullalla, kastele ja tiivistä multaa painelemalla.
  2. Ripottele siemenet mullan pinnalle. Painele multaa kevyesti, jotta siemenet kiinnittyvät sen pintaan. Siemeniä ei tarvitse peittää. Basilikan siemenet ovat hyvin pieniä, ja ne tarvitsevat valoa itääkseen.
  3. Jotta itäminen käynnistyy, siemenet eivät saa kuivahtaa. Peitä kylvöastia ilmankosteuden takaamiseksi muovikelmulla tai muovipussilla, johon olet tehnyt reikiä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää minikasvihuonetta.
  4. Sijoita kylvös lämpimään ja valoisaan, mutta vältä suoraa auringonvaloa. Kesäaikana normaali päivänvalo tarjoa taimille riittävästi valoa, mutta talvella ne tarvitsevat kasvun tueksi kasvivalaisimen. Lisävauhtia itämiseen saat käyttämällä lämpömattoa.
  5. Ensimmäisenä maasta pilkistävät esiin sirkkalehdet, jotka surkastuvat myöhemmin. Kouli taimet isompaan ruukkuun, kun niihin on kasvanut vähintään yksi varsinainen lehtipari. Istuta kuhunkin ruukkuun 3–5 pientä basilikan taimea.

Basilikan vesiviljely (hydroponinen viljely)

Vesiviljely on kätevä ja hauska tapa viljellä yrttejä ja kasviksia. Kasveja viljellään ravinteikkaassa vedessä, multaa ei tarvita ollenkaan. Tarvitset vain aloituspaketin vesiviljelyyn ja siemeniä. Valikoimistamme löydät jopa valmiita kylvökapseleita basilikan vesiviljelyyn – tämän helpompaa se ei voi olla.

Vesiviljelemällä sisällä voit nauttia tuoreesta basilikasta ympäri vuoden. Käytä syyskuusta huhtikuuhun apuna kasvivalaisinta.

Lue myös:
Aloita hydroponinen viljely

Basilikan lisääminen pistokkaista

Basilikan kasvattaminen pistokkaista on varsin helppoa. Voit ottaa pistokkaita minkälaisesta emokasvista tahansa, kunhan sen varret ovat tarpeeksi pitkiä.

  1. Valitse basilikasta hyvinvoiva ja tarpeeksi pitkä verso. Leikkaa verso lehtiparin alapuolelta niin, että pistokas on noin 10 cm:n pituinen ja siinä on vähintään kaksi lehtiparia. Varmista, että leikkaat pistokkaan lehtinivelen alapuolelta, sillä juuret alkavat kasvaa juuri tästä kohdasta.
  2. Leikkaa emokasviin jäävä varsi sen ylimmän lehtiparin yläpuolelta, jotta leikkuukohtaan kasvaisi uusia versoja.
  3. Leikkaa pistokkaan alimmat lehdet, jotta sen varsi on lehdetön.
  4. Toista kohdat 1–3, kunnes sinulla on tarpeeksi monta pistokasta.
  5. Laita pistokkaat lasiin, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Varmista, että yksikään lehti ei jää vesirajan alapuolelle. Sijoita lasi valoisaan paikkaan, mutta vältä suoraa auringonvaloa. Vaihda vesi pari kertaa viikossa.

Muutaman viikon kuluessa pistokkaisiin kasvaa valkoiset hennot juuret. Silloin voit istuttaa ne multaan. Istuta yhteen ruukkuun 3–5 pistokasta. Käytä reiällistä ruukkua, jotta voit altakastella basilikaasi. Sitten voitkin onnitella itseäsi, sillä olet onnistunut kasvattamaan uusia basilikan taimia!

Basilikan lisääminen jakamalla

Jos sinulla on isokokoinen basilika, voit jakaa kasvin pienempiin osiin. Myös kasvi hyötyy siitä, että se saa lisää kasvutilaa.

  1. Kastele multa kunnolla ja anna veden imeytyä hetken aikaa.
  2. Irrota kasvi ruukusta varovasti kippaamalla.
  3. Jaa multa, juuret ja kasvi varovasti käsin. Emokasvin koosta riippuen voit jakaa sen kolmeen, neljään tai jopa useampaan osaan.
  4. Istuta uudet kasvit ravinteikkaaseen multaan, mieluiten yrtti- ja vihannesmultaan, ja olet valmis. 

Basilikan hoito-ohjeet

Basilika on tehty käytettäväksi. Se myös kasvaa sitä paremmin mitä useammin leikkaat sitä – ja tuoksu ja maku vain paranevat.

Leikkaa basilikasta mieluummin kokonaisia versoja sen sijaan, että taittaisit sen lehtiä sieltä täältä. Leikkaa basilika latvasta tai heti lehtiparin yläpuolelta, niin se kasvattaa uusia versoja. Leikkaa basilikaa, vaikka et sitä käyttäisikään, koska muuten se kasvaa vain pituutta ja muodostaa vähemmän lehtiä. Basilikaa säilyy hyvin pakastimessa, joten pakasta ylimääräiset lehdet. Pakastetut lehdet on helppo murskata ruoan joukkoon.

Jos basilika on saanut kasvaa pitkään koskemattomana ja se näyttää siltä, että se on alkamassa kukkia, ota sakset esiin. Leikkaa kaikki latvaversot lehtiparin yläpuolelta, jotta kasvi alkaa jälleen haaroittua.

Kastelu

Kastele basilikaa aina alhaalta. Kasvata sitä reiällisessä ruukussa ja lisää vesi aluslautaselle. Kastele basilikaa säännöllisesti, mutta älä liikaa. Basilika ei pidä kuivuudesta, mutta ei myöskään liiallisesta kosteudesta, mikä saa sen juuret mätänemään. Pyri pitämään multa tasaisen kosteana.

Valoa ja lämpöä

Basilika on varsinainen auringonpalvoja, joka rakastaa valoa ja lämpöä. Huolehdi, että se saa auringonvaloa vähintään kuusi tuntia vuorokaudessa.

Jos kasvatat basilikaa sisällä, sijoita se ikkunalle. Toisaalta basilika ei siedä vetoa, joten valoisa keittiön taso on myös hyvä vaihtoehto. Varmista talvisin basilikan riittävä valonsaanti kasvivalaisimella, jotta se kasvaa ja viihtyy. 

Ulkona basilika viihtyy normaalissa kesälämpötilassa, mutta se on hallanarka. Sijoita kasvi etelään tai länteen osoittavalle seinustalle tai kasvihuoneeseen.

Ravinteet

Anna basilikalle kohtuullisesti ravinteita. Liiallinen lannoitus voi miedontaa sen makua.

Basilikan tavallisimmat haasteet

Basilika ei yleensä kärsi tuholaisista tai kasvitaudeista, vaikka niitä voikin joskus esiintyä.

  • Sisätiloissa basilikan tavallisimpia piinaajia ovat harsosääsket.  Ennaltaehkäiset harsosääskien ilmaantumista suosimalla altakastelua.
  • Liiallinen kastelu saattaa aiheuttaa hometta.
  • Myös kirvat voivat hyökätä basilikan kimppuun. Leikkaa silloin pois hyökkäyksen kohteeksi joutuneet varret. Voit myös suihkuttaa lehtiä vihersaippualiuoksella.
  • Myös etanat rakastavat basilikaa. Jos puutarhassasi on etanoita, pyri pitämään ne erossa basilikasta. Joskus etanat pysyvät etäällä kahvinporojen tai kananmunan kuorten avulla.

Erilaiset basilikalajikkeet

Suosimme ruoanlaitossa erityisesti suurilehtistä italialaista basilikaa, mutta basilikalajikkeita on useita. Miksi et kokeilisi seuraavaksi pienilehtistä basilikaa, jonka maku on vieläkin intensiivisempi? Tai thaibasilikaa, jonka maku vivahtaa lakritsiin? Tai tummanviolettia lajiketta, joka näyttää upealta ruukkupuutarhassa tai lavaviljelmässä.

Tutustu siemenvalikoimaamme sekä yrttivalikoimaamme.


VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.
 

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:

Teemat:

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta