Elo- ja syyskuun puutarhavinkit

Elo- ja syyskuun puutarhavinkit

Puutarha on täydessä kukoistuksessaan ja todelliset syksyn värit alkavat puskea esiin - hedelmät, marjat, vihannekset ja yrtit tarjoavat todellisen sadonkorjuujuhlan, ja kauniit, kasteen täyttämät aamut ja illat tuoksuvat kostealta mullalta. Nyt kun illat alkavat hiljalleen muuttua pimeämmiksi ja viileämmiksi, on aika täyttää parveke ja terassi lämmöllä ja pirteillä väreillä.

Sadonkorjuuaika marjoille ja vihanneksille

Elokuu oli mahtavaa aikaa puutarhassa. Erityisen hienoa aikaa se oli heille, jotka ovat istuttaneet ja kylväneet vihanneksia ja hedelmiä, sillä ne ovat yleensä syöntikypsiä elokuun aikana. Tomaatit on hyvä peittää, jottei uusia kukintoja enää muodostu syyskuun aikana. Kasvi tarvitsee kaiken mahdollisen kasvuvoimansa siihen, että jo olemassa olevat tomaatit kypsyisivät kunnolla. Lue täältä lisää siitä, miten onnistut marjojesi kanssa >>

Hyödynnä omenat ja yrtit

Hyödynnä hedelmäsi. Jos saat suuren omenasadon, on ehkä mukava valmistaa omenoista hieman sosetta tai mehua. Omenamehua valmistat helpoiten menemällä mehustamoon, jossa koko omena puristetaan raikkaaksi ja uskomattoman terveelliseksi juomaksi. Mehu voidaan sitten säilyttää eri tavoin ja siitä voidaan nauttia läpi koko talven, niin kylmänä kuin kuumanakin juomana.

Yrttisi voit hyödyntää helposti joko kuivaamalla tai pakastamalla ne, jotta voit sitten nauttia omasta sadostasi myöhäisen syksyn ja talven aikana. Jos haluat kuivata yrtit ja et ole jostain syystä tehnyt sitä vielä elokuussa, kannattaa sinun valita aurinkoinen päivä sadonkorjuuseen. Irrota lehdet, ja halutessasi myös kukatkin, varsistaan ja aseta ne ritilän tai telineen päälle. Vie ritilä tai teline sitten kuivaan ja varjoisaan paikkaan. Käy katsomassa yrttejä joka päivä ja kääntele niitä, kunnes kaikki lehdet ovat kuivuneet. Aseta lehdet sen jälkeen hienoihin purkkeihin säilytystä varten.

Ravitse vihannesmaata jo nyt, ensi kevättä silmällä pitäen

Kylvä viherlannoitus keittiömaahan, kun olet korjannut kaiken syksyn sadon. Kun kasvit ovat nousseet hieman ylös mullasta syksyllä, leikkaa ne ja painele lehdet kevyesti maahan. Tämä antaa kasveille erittäin hyvän ravinnon seuraavaa sesonkia varten. Kun viherlannoitus kasvaa, se antaa lisäksi hyvän vastuksen rikkakasveille. Voit ostaa jo olemassa olevia, valmiita sekoituksia, jotka sisältävät muun muassa Hunajakukkaa, Veriapilaa ja Maa-apilaa.

Perennat elo- ja syyskuussa

Monet perennat ovat parhaimmillaan elo- ja syyskuussa, ja jopa ruusut ja hortensiat ovat täydessä kukoistuksessaan. Leikkaa kuihtuneet lehdet pois pitääksesi pensaat tuoreina ja hienon näköisinä. Vielä on myös hyvä aika lisätä hieman syyslannoitetta pensaisiin ja perennoihin. Valitse lannoite, jolla on matala typpipitoisuus, jotta kasvit ehtivät hieman kuihtua ja lakastua ennen talven tuloa. Näin onnistut perennojesi kanssa >>

Hyvä istutusaika

Loppukesä ja syksy (elokuu-lokakuu) ovat erinomaisia istutuskuukausia. Pensaita, puita, marjoja ja perennoja voidaan istuttaa näinä kuukausina, kunhan routa pysyttelee poissa. Ikivihreät kasvit ja havupuut tulisi istuttaa elo-/syyskuussa (riippuen siitä, missä asut), jotta ne ehtivät asettua paikoilleen ennen talven tuloa. Kastele huolellisesti. Muista valita myös muutamia kasveja, joilla on myöhäisempi kukinta-aika, jotta voisit nauttia puutarhan kukoistuksesta hieman pidempään.

Rikkakasvit eivät ole olleet kesälomalla lainkaan, vaan jatkavat vain kasvuaan. Hyökkää niitä vastaan nyt ja yritä saada ne pois, ennen kuin ne tiputtavat siemeniään. Rikkakasvit tulisi muistaa laittaa roskapussiin, ei kompostiin.

HES-ajanjakso

Heinäkuu, elokuu ja syyskuu (HES-ajanjakso) ovat hyviä kuukausia useimpien puutarhassa sijaitsevien kasvien leikkaamiseen. Myös monille kasveille, kuten valkopyökille, vaahteralle, magnolialle, koristekirsikalle ja pyökille, tämä ajanjakso on periaatteessa ainoa ajankohta vuodesta, jolloin niitä sopii leikata. Omena- ja päärynäpuut on hyvä käydä nyt samalla läpi. Harvenna karviaismarja- ja herukkapensaat sadonkorjuun jälkeen. Poista vanhat ja huonot oksat, jotta saat pensaista valoisammat ja ilmavammat.

Ihanat syysruukut

Tee loppukesästä kaunis täyttämällä ruukut kukkivilla daalioilla, krysanteemeilla, astereilla, muratilla, syklaameilla, hopealangoilla, maksaruohoilla, pienillä havupuilla jne. Myymälöissämme on nyt laajat valikoimat kauniita syyskukkia.

Poimi kukkia ja aseta ne sisätiloihin pöydän päälle

Puutarhalla ja luonnolla on yhä niin paljon tarjottavaa, että keittiönpöydälle asetettavan kukkakimpun kokoamisen ei tulisi olla minkäänlainen ongelma. Sekoita joukkoon lehtiä ja ruohoa vahvistaaksesi kukkia. Villiruusujen marjat ovat koristeellisia ja maksaruohot ovat upeita sisätiloissa, leikkokukkien lailla. Myymälöidemme loppukesän hienojen leikkokukkien valikoima sisältää muun muassa miekkailijoita, ruusuja sekä liljoja.

Kukkasipulit

Kaikki myymälämme ovat tällä hetkellä täynnä erilaisia kukkasipuleita. Kukkasipulit ovat keväällä kukkivia sipuleita, jotka istutetaan syksyllä. Nämä sipulit, kuten narsissit, tulppaanit, laukat ja helmililjat nostavat hymyn huulillemme keväisin, sillä ne ovat usein ensimmäisten, talven jälkeen ilmestyvien kasvien joukossa. Istuta kukkasipulit nyt syksyllä, niin yllätyt takuuvarmasti keväällä, kun ne nousevat ylös maasta!

Täältä löydät laajemman valikoiman syksyn kasvejamme >>

Haluatko tietää lisää?

Lisää vinkkejä ja neuvoja siitä, miten luot elävän keittiön kasveilla, löydät osoitteesta plantagen.fi