Elokuu – puutarhavinkkejä

Elokuu – puutarhavinkkejä

Elokuussa puutarhasi loistaa upeissa syksyn väreissä, ja hedelmät, marjat, vihannekset ja yrtit ovat viimein kypsiä. Korjaa sato ja nauti kauniista, kasteisista aamuista ja kostean mullan tuoksusta. Täytä kuistisi, parvekkeesi tai terassisi valolla ja lämmöllä suojaksi pimeneviä, viileneviä iltoja vastaan.

Marjojen ja vihannesten sadonkorjuuaika

Elokuu on puutarhan parasta aikaa. Jos olet istuttanut tai kylvänyt vihanneksia tai hedelmäpuita, saat paljon satoa juuri elokuussa. Tomaatit on hyvä latvoa, jotta ne eivät tee lisää kukkia. Kasvi tarvitsee kaiken voimansa jo tuottamiensa tomaattien kypsyttämiseen.

Huolehdi omenoista ja yrteistä

Pidä huolta hedelmistäsi. Suuresta omenasadosta on ihanaa tehdä mehua ja sosetta. Raikasta ja erittäin terveellistä omenamehua on helpointa tehdä mehustimella, jolloin koko omena tulee hyödynnetyksi. Mehua voi säilöä eri tavoin ja nauttia talvella joko kylmänä tai lämpimänä.

Yrtit voit säilöä joko kuivattamalla tai pakastamalla. Siten voit nauttia yrttisadostasi vielä loppusyksyllä ja talvella. Jos valitset kuivattamisen, korjaa yrttisato aurinkoisena päivänä. Nypi lehdet ja halutessasi myös kukat irti varsista. Aseta ne hienojakoiselle verkolle. Aseta verkko kuivaan ja varjoisaan paikkaan. Seuraa lehtien kuivumista päivittäin ja kääntele niitä, kunnes kaikki lehdet ovat kuivuneet. Säilytä lehtiä kauniissa purkeissa.

Ravinnetta vihanneksille ensi kevääksi

Viherlannoita keittiöpuutarhasi sadonkorjuun jälkeen. Anna kasvien kasvaa vielä hieman. Katkaise sitten kasvien varret ja sekoita niiden lehdet kasvualustaan. Siten saat hienoa ravinnetta ensi kasvukaudelle. Rikkaruohotkin lannistuvat viherlannoitteen ansiosta. Saatavilla on valmiita viherlannoitesekoituksia, jotka sisältävät muun muassa aitohunajakukkaa, veriapilaa ja rentoapilaa. 

Elokuun perennat ja pensaat

Monet perennat ovat nyt kukkeimmillaan, ja myös ruusut ja hortensiat hehkuvat täydessä loistossaan. Pidä pensaat siisteinä ja kauniina leikkaamalla kuihtuneet kukat pois. Nyt on myös sopiva aika antaa pensaille ja perennoille hieman syyslannoitetta. Valitse vähätyppinen lannoite, jotta kasvit ehtivät valmistautua talvehtimiseen hyvin.

Paras istutusaika

Loppukesä ja syksy (elo–lokakuu) ovat erinomaista istutusaikaa. Voit istuttaa pensaita, puita, marjapensaita ja perennoja aina hallan tuloon saakka. Talvivihannat kasvit ja havupuut tulee istuttaa elo–syyskuussa (asuinpaikastasi riippuen), jotta ne ehtivät sopeutua kasvupaikkaansa ennen talvea. Kastele reilusti. Valitse joitakin myöhemmin kukkivia kasveja, jotta voit nauttia puutarhasi kukkaloistosta pidempään. Rikkaruohot eivät pidä lomaa, vaan kasvavat jatkuvasti. Pyri kitkemään rikkakasvit ennen kuin ne tekevät siementä. Rikkaruohot tulee laittaa roskapussiin, ei kompostiin.

Karsi heinä–syyskuussa

Heinä-, elo- ja syyskuu ovat hyviä karsimiskuukausia useimmille puutarhan kasveille. Runsaasti mahlaa vuotavat puut, kuten euroopanvalkopyökki, vaahtera, magnolia, koristekirsikka ja pyökki sietävät karsimista ainoastaan heinä–syyskuussa. Kuitenkin myös omena- ja päärynäpuut kannattaa karsia silloin. Karsi karviais- ja viinimarjapensaat sadonkorjuun jälkeen. Poista vanhat ja huonokuntoiset oksat, jotta pensas saa valoa ja ilmaa.

Kauniit syysruukut

Luo loppukesän tunnelmaa ruukkuihin kauniilla kukkivilla daalioilla, krysanteemeilla, astereilla, varjomuratilla, hopealangalla, isomaksaruoholla ja pienillä havupuilla. Myymälöissämme on nyt kattava valikoima kauniita syyskasveja.

Poimi kukkia pöydän koristeeksi

Hyödynnä puutarhan ja luonnon antimia ja kokoa ihana kukkakimppu keittiön pöydälle. Kerää myös lehtiä ja ruohoa, jotka korostavat kukkia. Luonnonvaraiset ruusunmarjat ovat koristeellisia, ja isomaksaruoho kestää leikkokukkanakin pitkään. Myymälöissämme on saatavilla upeita loppukesän leikkokukkia, kuten miekkaliljat, ruusut ja liljat.

Kukkasipuleita saatavilla

Nyt kauppojen valikoimissa on runsaasti kukkasipuleita. Kukkasipuli on keväällä kukkiva sipuli, joka istutetaan syksyllä. Keväällä ilahdut varmasti esimerkiksi narsisseista (valko- ja keltanarsisseista), tulppaaneista, laukoista ja hentohelmililjoista, jotka ovat kevään ensimmäisiä kukkijoita. Muista istuttaa kukkasipulit nyt syksyllä, niin kiität itseäsi kasvien kohotessa keväällä mullasta.

Haluatko lisää tietoa?

Tutustu laajaan syyskukkien valikoimaamme >>   
Lue täältä, kuinka saat hyvän marjasadon >>
Näin onnistut perennojen kanssa >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc