Esikko on esikkokasvien heimoon kuuluva suku, jonka 400–500 eri lajiketta esiintyvät joka puolella maailmaa niin yksivuotisina kuin monivuotisinakin muunnelmina. Sitä kutsutaan, hieman imarrellen, kevään ensikukaksi; nimitys juontuu kasvin latinankielisen nimen taustalla olevasta sanonnasta herba primula veris.

Esikko

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Primula
Heimo: Esikkokasvit (Primulaceae)

Esikon viljely

Joitakin esikkolajikkeita voi kasvattaa siemenkylvöllä, mutta toisten lajikkeiden kohdalla se voi olla vaikeampaa. Monet esikot kukkivat vasta kahden vuoden ikäisinä, mutta jos olet kärsivällinen ja kiinnostunut esikon kasvattamisesta, edessäsi voi olla hauska projekti, joka palkitsee tekijänsä ruhtinaallisesti kukinnan alkaessa.

On kuitenkin hieman yleisempää istuttaa valmiita taimia puutarhaan: ne voi joko istuttaa suoraan avomaalle tai esikasvattaa sisällä ja siirtää vasta kukinnan jälkeen ulos. Lajikkeiden välillä on tässä suhteessa vaihtelua, joten valitse ensin suosikkiesikkosi ja istuta tai kylvä se lajikkeen vaatimusten mukaan.

Siementen kylväminen

  • Jos haluat kylvää esikon siemeniä, tee se sisällä ja ajoita kylvö helmikuun lopusta maaliskuun alkuun.
  • Sirottele siemenet mullan päälle, sillä ne itävät valossa ja tarvitsevat suoraa valoa itääkseen. Aseta kylvö huoneenlämpöön noin +20 °​asteesta +22 °​asteeseen. Aseta kylvön ylle mieluiten kasvilamppu. Itämisaika on noin 10–12 päivää.
  • Kun taimet ovat riittävän suuria käsiteltäviksi, istuta ne uusiin, hieman suurempiin ruukkuihin. Istuta kukin taimi omaan ruukkuunsa, jotta esikoillasi on riittävästi tilaa ympärillään. Siirrä ruukut sitten ulos.

Istuta esikko ulos

  • Jos sinulla on jo valmiina kasveja, joita aiot istuttaa ulos, odota ensin, kunnes niiden kukinta on loppunut. Sen jälkeen voit antaa esikon levätä jonkin aikaa ennen ulos istuttamista. Pidä multa samalla sopivan kosteana. Esikon voi istuttaa ulos, kun pakkaset ovat väistyneet ja kevätaurinko alkanut hieman lämmittää.
  • Esikko on kuitenkin hyvä karaista ennen ulos istuttamista, jotta se tottuu ulkoilmaan. Siirrä se aluksi ulos vähäksi aikaa päivittäin ja lisää ulkonaoloaikaa joka päivä noin viikon ajan.
  • Valitse esikolle puutarhastasi puolivarjoinen paikka. Erittäin hyvä paikka on puun tai pensaan alla, sillä siten kasvi saa luonnollista varjoa. Useimmat esikkolajit pärjäävät kuitenkin yhtä hyvin kukkapenkin reunalla tai kivikkoistutuksissa. Esikot viihtyvät parhaiten multavassa, hieman kosteassa kasvualustassa.

Esikon hoito sisällä

Esikko viihtyy sisällä parhaiten valoisassa paikassa ilman suoraa auringonvaloa. Saat esikon kukkimaan mahdollisimman pitkään asettamalla sen viileään paikkaan. Vältä pitämästä kasvia ikkunalla tai patterin päällä, sillä silloin sen kasvualusta voi kuivua liian nopeasti. Hoida esikkoasi kastelemalla sitä joka toinen päivä ja nypi kuihtuneet kukat heti pois.

Esikko viihtyy jatkuvasti kosteassa kasvualustassa, mutta on samalla herkkä liialliselle märkyydelle. Kastele sitä siksi usein, mutta vähän kerrallaan. Kuivuus voi nimittäin häiritä esikon nuppujen muodostumista.

Jotkin esikkolajikkeet, erityisesti primula obconica ja primula malacoides, tarvitsevat pieniä määriä ravinnetta kukintansa aikana. Lisää niille silloin ravinnetta joka toinen viikko. Voit aina kysyä neuvoa henkilökunnaltamme, jos olet epävarma oman esikkosi tarpeista.

Ulos istuttaminen kukinnan jälkeen

Kun esikkosi on kukkinut, voit istuttaa sen puutarhaasi, jossa se saa kukkia uudestaan vielä monena tulevana vuonna. Se viihtyy puolivarjoisassa, mieluiten multavassa kasvualustassa. Otollisissa olosuhteissa esikko voi levittäytyä itsekseen ja muodostaa puutarhaasi ihastuttavan kukkaniityn.

esikko kukat

Esikkosuku – suuri ja monipuolinen suku

Monet esikkolajikkeet eroavat toisistaan sekä kokonsa että muotonsa puolesta. Kaikista pienin esikko, primula minutissima, on vain parin senttimetrin korkuinen, kun taas suurimmat lajikkeet voivat kasvaa useiden metrien korkuisiksi. Esikkojen värikirjo on varsin laaja: voit valita erilaisten valkoisten, keltaisten, oranssien, punaisten, violettien, roosanväristen ja sinisten sävyjen väliltä. Kenties ihanimman esikkoasetelman saat istuttamalla erilaisia ja erivärisiä esikkoja samaan asetelmaan.

Kaikkia esikkolajikkeita yhdistävät niiden muoto ja rakenne – ne ylpeilevät kauniilla, pyöreillä, lansettimaisilla lehdillään, jotka kasvavat usein ruusukemaisesti lähellä maata. Niiden pitkänomaiset kukat kasvavat joko yksittäin tai ryppäissä.

Suomen yleisimmät esikkolajikkeet ovat viljellyt kääpiöesikko, himalajanesikko, malvaesikko, huone-esikko, tähkäesikko ja palloesikko sekä luonnonvaraisena kasvava kevätesikko. Värikkäät ja hyväntuoksuiset kukat ovat kevään tullen tavallinen näky suomalaisissa kodeissa. Eriväriset ja -muotoiset esikot sopivat mainiosti virkistäviin asetelmiin keittiön pöydälle. Parasta esikoissa on se, että valittavissa on niin monia kauniita värejä, joilla voit luoda kotiisi kokonaisen väripaletin.

Tietoa esikosta:

  • Esikko on esikkokasvien sukuun kuuluva kasviryhmä.
  • Kääpiöesikko on esikkolajikkeista suosituin ja yleisin.
  • Saatavilla useissa väreissä ja erimuotoisina.
  • Valittavissa on sekä tuoksuvia että tuoksuttomia esikkoja.
  • Osa esikoista voi aiheuttaa kosketusallergiaa.

Lisää inspiraatiota ja vinkkejä:

Lue lisää näyttävän värikkäästä kukasta >>
Valitse kasveillesi erivärisiä ja -muotoisia, eri materiaaleista valmistettuja ruukkuja >>
Kevätkylvö - näin onnistut >>
Lue kattavia kasvioppaitamme ja opi lisää kasveista >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta