Esikot – näin onnistut

Esikot – näin onnistut

Esikot ovat monivärisiä kukkia, jotka putkahtavat esiin tammikuussa muistuttamaan meitä kevään tulosta. Erilaisia värejä ja niiden yhdistelmiä on valtavasti, ja nämä kasvit antavatkin kotiisi kunnon energialatauksen.

Lajit

Kääpiöesikko on tavallisin ja suosituin esikoista. Se on matala, sitä löytyy monissa kirkkaissa väreissä ja se tuoksuu hyvälle. Huone-esikko on isompi ja korkeampi, ja sen kukkien väri on pastellimaisempi, kuten vaaleanpunaisen, sinisen ja valkoisen sävyinen. Huone-esikko on hyvä valinta allergikoille, sillä se ei tuoksu.

Käyttö

Kääpiöesikot sopivat hyvin istutettaviksi leveään ruukkuun tai kulhoon, jolloin ne muodostavat mainion pöytäkoristeen. Samaan ruukkuun voit istuttaa koristeeksi myös murattia tai lankaköynnöstä. Leikkisän pöytäkattauksen luomiseksi voit asetella ympäri pöytää erilaisiin iloisen värisiin ruukkuihin istutettuja kääpiöesikkoja. Huone-esikko on hyvännäköinen ikkunalaudalla yhdessä aaltomaisten valkoisten ruukkujen ja muiden kukkivien ruukkukasvien, kuten begonian ja saintpaulian, yhteydessä. Tällä tavoin saat luotua romanttisen tunnelman.

Kasvupaikan valitseminen

Esikot viihtyvät valoisassa paikassa ja kukkivat pitempään, jos ne sijoittaa viileään paikkaan. Multa kuivuu nopeasti vahvassa auringonpaisteessa tai lämpöpatterin yläpuolella.

Kastelu ja hoito

Kastele esikoita joka toinen päivä niin, että multa pysyy kosteana. Poimi kuihtuneet kukat pois käsin. Kun esikon kukinta on ohi, voit istuttaa sen ulos puutarhaan puolivarjoisaan paikkaan, jotta se voi kukkia uudelleen vuosien ajan.