Eukalyptus yhdistetään ehkä tavallisimmin maustamiseen, sillä törmäämme siihen useimmiten purukumissa, imeskelytableteissa ja monissa lääkkeissä. Eukalyptuksen raikas maku on ollut suosittu pitkään, ja siitä pitävät muutkin kuin ihmiset – vähintään yhtä paljon siitä pitävät esimerkiksi koalakarhut, jotka herkuttelevat mielellään sen lehdillä, versoilla ja kaarnalla.

Eukalyptus

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Eukalyptus
Heimo: Myrttikasvit (Myrtaceae)

Hyviä vinkkejä ja neuvoja eukalyptuksen kasvatukseen

Eukalyptukseen panostaminen kotona kannattaa. Sen kauniit ja hyvältä tuoksuvat lehdet luovat kauniin kokonaisuuden, ja kasvi sopii erinomaisesti niin puutarhaan kuin parvekkeellekin. Yhdessä yhteensopivan sisustuksen kanssa voit luoda ihanan välimerellisen ilmaston eukalyptuksesi ympärille parvekkeelle, terassille tai ulos paikkaan, jossa voit istua ja unelmoida itsesi toiselle mantereelle.

Eukalyptusta voi pitää kesällä ulkona, mutta talvehtiakseen se tarvitsee valoisan paikan, joka on suojassa pakkaselta. Huolehdi siitä, että kylvät siemenet ajoissa, jotta voit istuttaa eukalyptuksesi ulos kesällä. Voit kylvää siemenet jo tammi–maaliskuussa.

Eukalyptuksen kasvattaminen siemenistä

 • Jos haluat kasvattaa eukalyptuksen siemenistä, on aloitettava puutarhamullalla, jonka sekaan voi hyvin sekoittaa hieman turvetta ja hiekkaa.
 • Huolehdi siitä, että multa on kosteaa ennen siementen kylvämistä, ja peitä ne sitten ohuella multakerroksella.
 • Peitä kylvös muovilla, mutta pistele muoviin reikiä, jotta idut saavat happea. Sijoita kylvös sitten huoneenlämpöön.
 • Heti kun kasvit ovat kasvaneet sen kokoisiksi, että niitä voi käsitellä, eli enintään 45 cm korkuisiksi, ne on istutettava ulos, jotta juuristo kehittyy mahdollisimman hyvin. Muista, että eukalyptuksen juuristo on melko herkkä, joten käsittele kasvejasi varovaisesti.
 • Kun on aika istuttaa eukalyptus ulos, hyvä paikka ruukuille on suorassa auringonpaisteessa.
 • Kastele sitten kasveja säännöllisesti ja kohtuullisesti, niin ettei kasvi pääse seisomaan vedessä tai kuivumaan kokonaan.

Hoito-ohjeita

Useimmat eukalyptuslajikkeet viihtyvät parhaiten happamassa kasvualustassa, jonka pH-arvo on alle 7. Kalkin kanssa on oltava varovainen sekä kasvualustan että kasteluveden kannalta, sillä ne nostavat usein kasvualustan pH-arvoa. Jos pH-arvo on liian korkea, voit lisätä hieman turvetta happamoittaaksesi maata.

Eukalyptuksesta on tärkeää tietää se, että sen juuristo kasvaa helposti suureksi ja on herkkä, joten juurten versomiselle on jätettävä runsaasti tilaa. Eukalyptus ei pidä erityisemmin myöskään uudelleenistutuksesta, ja siirtäminen voikin vahingoittaa sitä pahasti. Yritä sen sijaan istuttaa se heti alussa riittävän suureen ruukkuun.

Ota eukalyptus sisälle ennen talvea ja sijoita se viileämpään mutta valoisaan paikkaan. Jos asut kerrostalossa, voit tietenkin sijoittaa eukalyptuksen naapureiden ja vuokraisännän suostumuksella talvikaudeksi porraskäytävään. On myös huomattava, että kasvia on vaikea saada selviytymään kovin pitkään Pohjolassa, joten jos kasvi selviää vain pari vuotta, kyse ei välttämättä ole hoidostasi, vaan yksinkertaisesti siitä, ettei se oikein viihdy ilmastossamme.

Eukalyptus

Eukalyptuspuu – upea, monikäyttöinen kasvi

Ihmiset ovat käyttäneet tätä upeaa puuta jo pitkään useilla aloilla. Sen puu on vaaleaa, vahvaa, kovaa ja helposti halkeavaa, joten sitä on käytetty laivanrakennuksessa, erilaisten työkalujen ja välineiden valmistukseen sekä selluloosa- ja paperiteollisuudessa. Lisäksi eukalyptusta käytetään ahkerasti lääketeollisuudessa, jossa sen lehdistä saatua öljyä käytetään sen antiseptisten, limaa irrottavien, kuumetta alentavien ja hieneritystä lisäävien vaikutusten takia.  

Nimensä kasvi on saanut kreikan sanoista  eu ja kalýpto, jotka tarkoittavat ”hyvin kätketty” tai ”hyvin peitetty”. Sillä tarkoitetaan tapaa, jolla eukalyptuksen lehdet laskeutuvat varsien suojaksi sen jälkeen kun ne ovat kehittyneet.

Eukalyptuspuu on yhtä kiehtova kuin sen makukin. Suku, johon kuuluu lähes 600 erilaista lajiketta, sisältää monia erimuotoisia ja -kokoisia kasveja, ja kaikkein suurikasvuisimmat lajikkeet voivat kasvaa jopa 80–90 metrin korkuisiksi. Maassamme eukalyptusta kasvatetaan melkeinpä pelkästään ruukussa tai tietyissä tapauksissa jopa suuremmissa ulkotarhoissa. Ulkona koristekasviksi kasvatettava eukalyptus tarvitsee leudomman ilmaston kuin mitä Pohjola pystyy tarjoamaan, mutta meillä on kyllä lajikkeita, jotka voi sijoittaa puutarhaan kesäkaudeksi.

Hyvä tietää eukalyptuksesta

 • Suurimmat puut voivat kasvaa 80–90 metrin korkuisiksi.
 • Kotoisin alun perin Australiasta ja Tasmaniasta.
 • Käytetään paljon lääkkeenä.
 • Pidetään nopeasti kasvavana puuna.
 • Luonnollista ravintoa esim. koalakarhulle.
 • Kulmikkaat sinertävänvihreät, nahkeat lehdet, joissa on ihana, aromaattinen tuoksu.
 • Kaikki lajikkeet ovat ainavihantia.
 • Kutsutaan myös kuumepuuksi.

Lue lisää

Välimerenkasvit – näin onnistut >>
Parveke- ja terassikasvit - näin onnistut >>
Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>
Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta