Euroopanvalkopyökki on Suomessa verrattain harvinainen kasvi, joka levisi maahamme kuitenkin jo noin vuonna 2500 eKr. Muihin lehtipuihin verrattuna se saapui Suomeen suhteellisen myöhään. Suomessa euroopanvalkopyökki menestyy vain maan eteläisimmässä ja lounaisimmassa osassa.

Euroopanvalkopyökki

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Carpinus betulus
Heimo: Koivukasvit (Betulaceae)

Euroopanvalkopyökin istutusaika – syksyllä tai keväällä

Euroopanvalkopyökin voi istuttaa joko syksyllä tai keväällä; ruukussa kasvatetun puun taas mihin aikaan vuodesta tahansa. Sopivin istutustapa riippuu puun käyttötarkoituksesta. Jos haluat pihallesi vain yhden yksittäisen puun, etäisyydestä muihin kasveihin ei tarvitse välittää. Tärkeintä on istuttaa puu sopivaan syvyyteen ja antaa sille laadukasta multaa, ravinnetta ja kastelua.

Euroopanvalkopyökkiaidan istuttaminen

Jos sen sijaan haluat euroopanvalkopyökistä kokonaisen aidan, kiinnitä erityistä huomiota puiden väliseen etäisyyteen ja pyökkiaidalle sopivaan istutustapaan. Vastaistutettujen puiden kasvua tulee ohjata oikeaan suuntaan, eli aidan tapauksessa suoraan ylöspäin. Tue puut ensimmäisinä vuosina bambukepeillä, jotta ne kasvavat oikein, äläkä istuta puitasi liian tiheästi.

Sopiva multa ja kasteluväli

Euroopanvalkopyökille ihanteellinen kasvualusta koostuu ravinteikkaasta, multavasta ja hyvin läpäisevästä maasta, johon sekoitetaan kasvupaikan alkuperäistä multaa. Lajike ei ole erityisen nirso kasvualustan suhteen, mutta se vaatii reilusti vettä, eikä se kestä kuivumista etenkään alussa. Jos kuivuus jatkuu pitkään, kastele puitasi tarvittaessa kaksikin kertaa viikossa.

Euroopanvalkopyökin hoito ja lannoitus

Euroopanvalkopyökkiä kannattaa lannoittaa keväällä, jotta se saa runsaasti ravinteita kasvukautta varten. Älä säästele ravinteissa, sillä puulla on nopea kasvutapa.

Milloin puuta kannattaa karsia?

Euroopanvalkopyökkiä tulee karsia heinä–syyskuussa. Se kestää rajumpaakin karsimista. Jos haluat hillitä pyökkiaidan kasvua korkeussuunnassa, leikkaa puut ennen kaikkea latvasta. Anna aidan kuitenkin ensin kasvaa toivottuun korkeuteen. Latvojen leikkaamisen jälkeen euroopanvalkopyökkiaitasi kasvaa vain leveyssuuntaan, ja saat siten tiheämmän aidan.

Tiivis ja kaunis euroopanvalkopyökkiaita

Euroopanvalkopyökki on pohjoisessa melko harvinainen lajike. Suomessa sitä ei esiinny lainkaan luonnonvaraisena, vaan ainoastaan koristepuuna. Sitä käytetään aitakasvina maamme etelä- ja lounaisosien puutarhoissa ja puistoissa. Puun suosio juuri aitakasvina johtuu sen kestävyydestä useimmissa olosuhteissa. Totuttuaan kasvupaikkaansa euroopanvalkopyökki on melko helppohoitoinen kasvi, ja voit nauttia näyttävästä puusta vuosien ja vuosikymmenien ajan.

Se viihtyy monenlaisissa kasvualustoissa ja -paikoissa ja kestää rajumpaakin karsimista, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti muotoon leikatuksi aitakasviksi tai yksittäispuuksi. Euroopanvalkopyökki voi kasvaa jopa 25 metrin korkuiseksi, mutta useimmiten niitä tavataan noin kymmenmetrisinä.

Aitakasvina euroopanvalkopyökin voi odottaa kasvavan enintään kolmimetriseksi. Sopivan korkeuden lisäksi voit valita, leikkaatko aidan tasaiseen muotoon vai annatko sen kasvaa vapaammin. Hyvin istutettu euroopanvalkopyökki kasvaa kestäväksi ja vakaaksi puuksi, joka ei säikähdä kovempiakaan tuulia.

Tunnusomaiset lehdet luovat hyvän näkösuojan

Ihanteellisissa olosuhteissa euroopanvalkopyökki kasvaa nopeasti – jopa yli 50 cm vuodessa. Euroopanvalkopyökin tunnistaa ulkonäöltä helposti. Sen tärkein tunnusmerkki ovat sen kauniin vaaleanvihreät lehdet, jotka puhkeavat esiin kevään korvalla. Kasvin lehdet kasvavat erittäin lähellä toisiaan luoden hyvän näkösuojan, mikä on luonnollisesti tärkeimpiä syitä euroopanvalkopyökin käyttöön aitakasvina.

Myös lehtien ulkonäkö on kiehtova: ne ovat munanmuotoiset, teräväreunaiset ja sahalaitaiset. Lehdet ovat päältä myös voimakkaan poimuiset, mikä tekee euroopanvalkopyökistä persoonallisen näköisen. Syksyn tullen lehdet kellastuvat ja myöhemmin muuttuvat punaruskeiksi. Euroopanvalkopyökin miltei huomaamattomat kukat puhkeavat touko–kesäkuussa.

euroopanvalkopyökki kukka

Kuten sanottu, euroopanvalkopyökkiä ei esiinny Suomessa luonnonvaraisena, mutta sen voi hyvin istuttaa lähes missä päin Suomea tahansa. Se sopii erityisesti aitakasviksi, sillä se kestää erinomaisesti melko reilua karsimista. Euroopanvalkopyökki kuuluu koivukasveihin, minkä huomaa myös sen lehdistä. Se on helposti istutettava ja myös varsin helppohoitoinen kasvi.

Euroopanvalkopyökki on suosittu puu rakennusmateriaalina. Se on materiaalina nimittäin erittäin kovaa, yksi kaikkein kovimmista rakentamisessa käytettävistä puulajeista Suomessa. Sitä ei kuitenkaan käytetä rakentamiseen kovinkaan yleisesti, sillä luonnonvarainen euroopanvalkopyökki ei kasva kovin suureksi. Kasvatettuja yksilöitä taas tavataan lähinnä hyvin hoidettuina aitoina. Jos etsit hyvin kasvavaa aitaa, jota voi muotoilla mielin määrin ja joka loistaa syksyisin kauniissa väreissä, euroopanvalkopyökki on sinun valintasi!

Hyvä tietää euroopanvalkopyökistä:

  • Yksi viimeisistä Suomeen jääkauden jälkeen levinneistä lehtipuista.
  • Kasvaa luonnonvaraisena suuressa osassa Keski- ja Etelä-Eurooppaa sekä Aasian länsiosissa.
  • Euroopanvalkopyökin erittäin kovaa puuta käytettiin ennen koneiden osien valmistamiseen.
  • Helposti kasvatettava ja helppohoitoinen kasvi, joka pärjää useimmissa kasvualustoissa.
  • Pudottaa osan lehdistään syksyllä, mutta usein osa punaruskeiksi muuttuneista lehdistä putoaa vasta keväällä uusien silmujen puhjetessa.
  • Kuuluu nimestään huolimatta koivukasveihin.
  • Kukkii kevään tullen ja voi kasvaa sopivissa olosuhteissa jopa 25-metriseksi.

Lue helpot vinkkimme ja opi lisää

Katso hinta ja tuotetiedot aitakasvien sivultamme >>
Lue lisää pensas- tai puuaidan istuttamisesta >>
Katso täältä viisi hyvää vaihtoehtoa >>

 

Olet tässä:


Ulkomulta

40 L

349
4 kpl 11,99
Lue lisää

Letkuvaunusetti CleverRoll Easy Gardena

Pituus 20 m, Vihreä

159 €
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Alennettu hinta

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

299 499
Lue lisää

Yleis- ja puutarhakäsineet

M, Vihreä

299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta