Aitoviikunan voi nähdä Suomessa aurinkoisella parvekkeella pienenä pensaana, eteläisessä Euroopassa taas jopa kymmenmetrisenä puuna. Tätä miltei esihistoriallisiin aikoihin jäljitettyä puuta on kasvatettu ahkerasti eri puolilla maailmaa jo ammoisina aikoina.

Ficus carica - Aitoviikuna

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Ficus carica
Heimo: Mulperikasvit (Moraceae)

Kasvata aitoviikunaa kotonasi

Aitoviikunoita on saatavilla erilaisina muunnelmina. Jos aiot kasvattaa sitä puutarhassasi, on suositeltavaa valita kestävä, kasvuvyöhykkeille 1–2 sopiva lajike. Kasvia voi mainiosti kasvattaa myös ruukussa tai lavalaatikossa. Istuta aitoviikuna hieman myyntiruukkuaan suurempaan ruukkuun, jotta se saa parhaat mahdolliset edellytykset kasvulleen.

Kasvupaikan valinta ulkona ja sisällä

Aitoviikuna viihtyy parhaiten aurinkoisella tai hieman varjoisalla paikalla. Voit kasvattaa aitoviikunaa aivan yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin, kunhan se saa niin paljon valoa kuin mahdollista.

Kasvualusta ja ravinteet

Aitoviikuna pitää lämpimästä, hyvin salaojitetusta ja ravinteikkaasta kasvualustasta. Sitä on myös kasteltava tasaisin väliajoin, sillä kasvualusta ei saa päästä kuivumaan. Käytä välimerenmultaa ja lannoita aitoviikunaa kesäkaudella mieluiten kerran kuussa.

Hedelmäsato

Jos saat aitoviikunasi menestymään, mikä ei ole kovinkaan vaikeaa, puu alkaa kasvaa ja tuottaa hedelmää. Hedelmäsadon voi korjata syys–lokakuussa. Syö hedelmät heti sadonkorjuun jälkeen tai käytä ne jollakin edempänä kuvaamistamme tavoista.

Aitoviikunan talvettaminen

Aitoviikuna ei ole talvivihanta kasvi, joten ruukussa kasvatettava aitoviikuna tulee siirtää talveksi pimeään ja kylmään paikkaan, kunnes kevät koittaa. Totuta puu keväällä aurinkoon suojaamalla se ensimmäisten viikkojen ajaksi liinalla.

Historiallinen makupala

Aitoviikunan hedelmät ovat erityisen suosittuja kuivattuina, ja viikunoita syödään usein myös säilöttyinä. Jos saat puutarhassasi, ruukussa tai lavalaatikossa kasvattamasi aitoviikunan tuottamaan hedelmää, kannattaa malttaa odottaa, kunnes viikunat ovat täysin kypsiä. Puolikypsät viikunat eivät nimittäin maistu lainkaan yhtä hyviltä, sillä ne saavat makeutensa vasta täysin kypsinä.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet

Viikunaa on vasta viime vuosina alettu suosia tuoreessa ja kypsässä muodossa; perinteisesti se on ollut huomattavasti suositumpi kuivattuna, erityisesti joulun aikaan. Kreikassa ja Turkissa viikuna on tärkeä osa ruokavaliota, ja sillä on alueella myös pitkä historia.

Viikunoita käytetään eri tavoin myös Suomessa, ja juuri viikunan monipuolisuus on varmasti vaikuttanut sen lisääntyneeseen suosioon. Viikunasta voi nimittäin valmistaa siirappia, viikunasiirappia. Se on myös kiinnostava lisämauste leivonnaisissa.

Se sopii erinomaisesti myös marmeladiksi, jota voi käyttää erilaisiin jälkiruokiin tai vain leivän päällä. Viikunaa voi myös kandeerata tai glaseerata, mikä sopii erityisesti makean ystäville. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan lopu siihen.

Välimeren alueella kuivattua ja jauhettua viikunaa on nimittäin käytetty kahvin tapaan, ja hedelmästä on valmistettu myös teetä. Jos päätät alkaa kasvattaa aitoviikunaa, valittavissasi on toisin sanoen lukemattomia kiehtovia käyttötapoja korjaamallesi sadolle!

Aitoviikuna

Aitoviikuna on pohjimmiltaan puu, joka voi kasvaa jopa kymmenen metrin korkuiseksi. Suomalaisissa puutarhoissa kasvaa siitä erilaisia muunnelmia. Tavallisempaa on kuitenkin kasvattaa aitoviikunapuuta ruukussa ja pitää sitä koristekasvina joko sisällä tai ulkona. Kasvi viihtyy parhaiten aurinkoisella ja suojaisalla paikalla terassilla, parvekkeella tai kuistin portailla. Ruukussa kasvatettavat lajikkeet kasvavat yleensä korkeintaan metrin mittaisiksi.

Lehdet ja hedelmä

Aitoviikuna pudottaa lehtensä syksyllä. Keväällä sen oksiin puhkeaa uusia, sävyltään sinertäviä lehtiä, jotka muuttuvat ajan mittaan tutun tummanvihreiksi. Pyöreämuotoiset lehdet kasvavat tummanruskean, hieman nukkaisen varren päässä. Hedelmä puolestaan on päärynän muotoinen ja useimmiten keltainen tai purppuranvärinen. Se voi kasvaa läpimitaltaan jopa kahdeksansenttiseksi. Viikunan hedelmäliha on punaista ja makeaa.

Aitoviikunan alkuperä

Aitoviikunan alkukotia on vaikea nimetä puun ja erityisesti hedelmän pitkän suosion vuoksi, mutta on varmaa, että sitä viljellään ja on jo kauan viljelty erityisesti itäisen Välimeren maissa. Aitoviikunaa viljellään myös Kiinan eri osissa, Japanissa, Ranskassa, Italiassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

Aitoviikuna Suomessa

Suomessa aitoviikunan hedelmät eivät ole etenkään tuoreina koskaan olleet erityisen suosittuja. Se johtuu suurelta osin ilmastostamme, jossa aitoviikuna ei viihdy. Sitä voi kuitenkin kasvattaa avomaalla myös kasvuvyöhykkeillä 1–2. Aitoviikuna ei selviydy talvesta, jos lämpötila laskee talvella pidemmäksi aikaa pakkasen puolelle. Avomaan sijaan aitoviikunaa voi mainiosti kasvattaa pieninä pensaina ruukuissa, ja se on monestakin syystä suositeltavaa. Helposti siirreltävä kasvi on kaunis osa kodin sisustusta, ja lisäksi se tuottaa hyvänmakuisia, erittäin monikäyttöisiä hedelmiä!

Hyvä tietää aitoviikunasta:

  • Aitoviikunalla on pitkä historia; sitä on viljelty jo muinoin.
  • Luonnonvaraisena se voi kasvaa jopa kymmenmetriseksi.
  • Aitoviikunan hedelmät ovat erittäin suosittuja sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Raamatussa Aatami ja Eeva peittivät itsensä juuri viikunanlehdillä.
  • Lukuisten siementensä ansiosta viikunat ovat tehokkaita laksatiiveja, ja niillä on monia muitakin terveysvaikutuksia.
  • Aitoviikunan hedelmä ei oikeastaan ole hedelmä, vaan nurinpäin kääntynyt kukka.
  • Kasvia suositaan modernissa sisustuksessa sen kauniinmuotoisten lehtien vuoksi.

Lue lisää 

Aitoviikunapuu >>



Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta