Hajottajat - maaperän pieneliöt tuottavat multaa

Madot ja pieneliöt hajottavat orgaanista ainesta hienoksi mullaksi. Niiden tuottamasta valtavasta hyödystä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä nämä eliöt tekevät maaperälle ja mitä ne oikeastaan ovat? On korkea aika tutustua näihin maaperän ihmeiden tekijöihin.

Hajottajat - maaperän pieneliöt tuottavat multaa

Jos luonnossa ei olisi eläviä hajottajia – pieneliöitä, sieniä, leviä, matoja, nilviäisiä, äyriäisiä, etanoita ja hyönteisiä – orgaanisesta aineksesta ei syntyisi uutta multaa ja kiertokulku katkeaisi. Orgaanista ainesta ovat esimerkiksi tippuneet lehdet, lanta ja kuolleet puut. Maaperän elämä on perusta kaikelle maanpinnan yläpuoliselle elämälle, ja hajottavat ovat tärkeä osa sitä. Muurahaiset, kovakuoriaiset, pistiäiset, hyppyhäntäiset ja jopa kärpäset ovat todella tärkeitä tekijöitä orgaanisen aineksen muuttamisessa mullaksi. Ne pureskelevat, repivät ja hienontavat orgaanisen aineksen niin, että sienille ja pieneliöille jää enemmän tilaa. Yhdessä ne auttavat vapauttamaan uutta ravintoa.

Mistä hajottajat pitävät?

Eri hajottajat pitävät erilaisesta orgaanisesta aineksesta, kuten puusta ja lehdistä. Osalle hajottajista merkitystä on myös sillä, missä vaiheessa hajoamista jokin aines on. Osa lahoissa puissa elävistä kovakuoriaislajeista viihtyy vain tietyissä puulajeissa ja tietyssä mätänemisvaiheessa olevissa puissa. Puun on toisin sanoen olla sopivan mätä. Puun lahotessa eri eliöt viihtyvät siinä eri lahoamisen vaiheissa. Hajottajille on myös tärkeää, että puun lahottamiseen on osallistunut tietty lahottajasieni tai oikeastaan useamman lahottajasienen joukko.
Kaiken lisäksi on olemassa eliöitä, jotka hajottavat orgaanista ainesta vain osan elämästään, esimerkiksi ollessaan toukkia, jonka jälkeen ne siirtyvät syömään täysin muita aineksia, kuten mettä, siitepölyä tai vaikka muita pienempiä eliöitä. Hajottajat ovat siis kirjava joukko, jonka mieltymykset vaihtelevat.

Uhanalaiset eliöt

Monet hajottajista ovat uhanalaisia lajeja, kuten niin monet muut lajit maailmassa. Syitä tähän ovat esimerkiksi tuhoutuneet elinympäristöt, monokulttuuri ja ilmastonmuutos. Voit kuitenkin omalla toiminnallasi edistää eliöiden olosuhteita omassa puutarhassasi. Monet eliöt eivät liiku pitkiä matkoja elinaikanaan, joten toimillasi on väliä. Suomessa on paljon pihoja ja puutarhoja, joten mieti, miten iso pinta-ala niistä yhteensä tulee!

Auta hyönteisiä ja hajottajia

Luonnonmukainen viljely ja luonnon monimuotoisuus ovat tärkeitä kaikille hyönteisille ja eliöille. Hajottajat pitävät erityisesti avoimista komposteista ja risu- ja oksakasoista. Ne hyötyvät siis kukkapenkkeihin jätetyistä lehdistä ja kasviroskista. Myös kateviljely on niille mieluisaa. Unohda lehtipuhallin, sillä se häiritsee maaperän eliöiden elämää.

Näin lisäät hajottajia puutarhassasi

  • Perusta avoimia komposteja
  • Kerää risukasoja
  • Säästä kuolleet puut
  • Jätä pudonneita lehtiä ja kasvijätettä maahan
  • Kateviljele
  • Monimuotoviljele eli viljele monenlaisia kasveja ja kukkia, mielellään myös vanhempia jalostamattomia lajikkeita.
  • Anna eliöiden elää rauhassa. Vältä kaivamista, kyntämistä ja lehtipuhaltimen käyttöä, jos vain suinkin mahdollista.

Vinkki
Jos harjoitat harjuviljelyä, jossa koottavan harjun sydämeen laitetaan kaikenlaista käsittelemätöntä puuainesta, tarjoat mainiot muona-apajat lahoissa puissa eläville eliöille. Harjuviljelyssä materiaalit hajoavat hitaasti, joten kasvit saavat ravintoa pitkään.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 Ravinnepuikot luomu

30 kpl

549
2 kpl 7,99
Lue lisää

Kuorikatekangas

15 m2, Musta

2099
Lue lisää

Kompostikehikko

Korkeus 90 cm, Vihreä

1999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta