Heinä–syyskuu on parasta karsimisaikaa

Heinä–syyskuu on parasta karsimisaikaa

Heinä-, elo- ja syyskuu ovat parhaita karsimiskuukausia useimmille puutarhan pensaille ja puille. Tuolloin kasvit ovat komeimmillaan ja niiden muoto lehtien kanssa on selvästi näkyvissä. Runsaasti mahlaa vuotaville kasveille heinä–syyskuu on ainoa sopiva karsimisajankohta. 

Miksi karsia?

  • Ilmavilla ja terveillä pensailla ja puilla on pienempi riski sairastua tautiin.
  • Kuolleet, vaurioituneet ja epäsiistin näköiset oksat saattavat aiheuttaa kasvin sairastumisen, siksi ne kannattaa leikata pois.
  • Siten kasvi voi kasvattaa uusia terveitä oksia.
  • Kasvista tulee myös kauniimman ja säännöllisemmän muotoinen.
  • Karsittu kasvi tuottaa myös enemmän hedelmiä tai marjoja. Terveet, nuoret oksat ovat tuottavampia kuin vanhat.

Miksi karsia heinä–syyskuussa?

Perinteisesti useimpia puutarhan puita ja pensaita, etenkin omena- ja päärynäpuita, on karsittu kevättalvella. Silloin puun latvaan pääsee helposti käsiksi – ja puutarhureilla on ennen kaikkea tällöin enemmän aikaa. Tutkimukset ja käytännön kokemus ovat kuitenkin osoittaneet, että kasvit voivat paremmin, kun ne karsitaan heinä–syyskuussa. Silloin puut ja pensaat nimittäin kasvavat yhä, ja karsimisen aiheuttamat vauriot korjautuvat nopeammin.

Runsaasti mahlaa vuotavat puut, kuten euroopanvalkopyökki, vaahtera, magnolia, koristekirsikka ja pyökki sietävät karsimista ainoastaan heinä–syyskuussa. Niiden mahla nousee kevättalvella, joten kevätkarsiminen voi saada mahlan vuotamaan leikkauskohdista ulos. Se voi aiheuttaa kasville sienitauteja ja lahoamisriskin.

Säännöllinen karsiminen

Pensaita ja puita tulee karsia säännöllisesti. Etenkin omena- ja päärynäpuut vaativat vuosittaisen karsimisen pysyäkseen tasapainoisina ja tuottaakseen hedelmiä. Poista oksista sellaiset, jotka ovat vaurioituneet ja kuolleet tai kasvavat liian matalalla tai ovat tiellä. Parasta on myös poistaa ristiin tai latvustoon päin kasvavat oksat. Karsimisella pyritään saamaan valoa ja ilmavuutta latvustoon. Vanhat ja sairaat pensaat harvennetaan leikkaamalla vanhimmat, lähimpänä maanpintaa olevat oksat pois.

Oikeat työvälineet helpottavat työtä

Karsiminen on hauskempaa ja tehokkaampaa, kun käytät tarkoituksenmukaisia ja hyväkuntoisia työvälineitä. Pääset alkuun hyvillä puutarhasaksilla sekä paksumpien oksien leikkaamiseen sopivilla oksaleikkurilla ja oksasahalla. Älä käytä karsimisessa timpurinsahaa. Se tarttuu sahatessa helposti kiinni, jolloin leikkauskohdista tulee epäsiistejä. Jos karsittavaa on paljon, työvälineen painolla on merkitystä. Liian painavilla pensas- tai oksaleikkureilla työskentely on pidemmän päälle raskasta. Sähköisellä pensasleikkurilla voit karsia pidemmän pensasaidan nopeammin ja helpommin. Etsi itsellesi sopivat työkalut karsimisvälineiden valikoimastamme >>

Perusohjeita karsimiseen

  • Leikkaa kuolleet ja vahingoittuneet oksat pois.
  • Valitse leikkauskohdat siten, että puu tai pensas voi jatkaa kasvuaan. Hyvä leikkauskohta on esimerkiksi nuoren silmun yläpuolella tai rungosta poispäin kasvavan sivuoksan haarassa. 
  • Kunnioita kasvin luonnollista kasvutapaa: valitse kasvupaikka siten, että kasvi viihtyy siinä luonnostaan, eikä sen tarvitse yrittää sopeutua epäluonnolliseen kasvupaikkaan. 
  • Ylläpitoleikkaus: karsi latvustosta ohuet ja heikot tai toisiaan vasten kasvavat oksat. Lyhennä pitkiä ja kokonaisuutta rikkovia oksia.
  • Pensaiden nuorentaminen:  Alasleikkaa pensaasta 1/3, seuraavana vuonna taas 1/3 jne. Voit myös alasleikata koko pensaan tyvestä asti, mutta se rasittaa kasvia enemmän. 

Ylläpitoleikkaus

Täysikasvuinen hedelmiä tuottava hedelmäpuu tulee pitää kasvun ja hedelmien tuottamisen suhteen tasapainossa. Säännöllinen karsiminen ja lannoite, kuten puutarhalannoite, ylläpitää tasapainoa parhaiten. Lue pakkauksesta lannoitteen sopiva määrä. Tutustu lannoitevalikoimaamme täällä >>

Nuorentaminen

Vanhempia omena- ja päärynäpuita tulee nuorentaa: leikkaa ensimmäisenä vuonna 1/3 vesiversoista (suoraan ylöspäin kasvavista oksista) ja tee samoin seuraavana vuonna. Karsi vanhoja oksia vuosien mittaan pois. Poista kuivat ja kuolleet oksat sekä ristiin tai latvustoa kohti kasvavat oksat. Siten puusta tulee tasapainoisempi ja se alkaa taas tuottaa hedelmää. On tärkeää, että puussa on tasaisesti eri-ikäisiä oksia, jotta se tuottaa sopivan paljon hedelmiä.

Hedelmäpuiden karsiminen

Kivellisiä hedelmiä tuottavat puut, kuten luumu ja kirsikka, karsitaan sadonkorjuun jälkeen, eli yleensä elo–syyskuussa. Omena- ja päärynäpuita voi karsia varovasti myös kevättalvella. Liian voimakkaasti karsittu puu kasvattaa runsaasti uusia versoja, etenkin suoraan ylöspäin kasvavia vesiversoja. Ne eivät tuota hedelmää, vaan vievät puulta energiaa. 

Marjapensaiden karsiminen

Marjapensaat voi hyvin karsia sadonkorjuun jälkeen. Poista vanhimmat, lähimpänä maanpintaa olevat oksat sekä maassa makaavat oksat. Kesävadelman marjat kasvavat edellisen vuoden oksiin eli toista vuottaan eläviin oksiin. Sadonkorjuun jälkeen ne leikataan kokonaan pois.  Syysvadelman marjat kasvavat uusiin oksiin; siksi pensas alasleikataan sadonkorjuun jälkeen kokonaan. 

Jos haluat jo olemassa olevan mustaviinimarjapensaan seuraksi useamman pensaan, voit lisätä sitä helposti juurruttamalla. Valitse yksi matalalla kasvava oksa ja peitä se kokonaan mullalla latvaa lukuun ottamatta. Varmista oksan pysyminen maassa asettamalla sen päälle kivi tai hakanen. Seuraavana syksynä oksa on juurtunut. Voit leikata sen irti pensaasta ja istuttaa uudelle paikalleen. Voit lisätä esimerkiksi alppiruusua samaan tapaan.

Viiniköynnöksen karsiminen

Viiniköynnökset karsitaan syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Leikkaa silloin kesän aikana kasvaneet versot pois. Voit säästää edellisestä leikkauksesta lehtiparin tai silmun riippuen siitä, kuinka suureksi ja leveäksi haluat pensaan kasvavan. Viiniköynnöstä tarvitsee karsia vain, jos haluat sen tuottavan rypäleitä. Viiniköynnös on myös näyttävä köynnöskasvi, jota voi kasvattaa pergolan tai seinän koristeeksi – silloin se ei vaadi karsimista.