Heinäkuu – hoitotöitä ja rentoja päiviä puutarhassa

Heinäkuun hellepäivät lähestyvät ja niiden myötä loma ja rentouttavat hetket auringossa ja rannalla. Pensaat ja perennat kilpailevat kukkaloistossa, ja ruusut aloittelevat upeinta kukintaansa. Nyt on aika nauttia keväällä tehtyjen töiden hedelmistä ja ihanasta kesästä!

Heinäkuu – hoitotöitä ja rentoja päiviä puutarhassa

Voiko kasveja istuttaa koko kesän ajan?

Kyllä voi. Puutarhassa, parvekkeella ja terassilla on nyt ihana viettää laiskoja kesäpäiviä, mutta ajatus mullan kaivelemisesta ja uusien taimien istuttamisesta saattaa vielä poltella sormissa. Voit istuttaa taimia niin avomaalle kuin ruukkuihinkin koko kesän ajan, kunhan muistat huolehtia kastelusta. Ruusut kukkivat nyt myös myymälöissämme, mikä helpottaa lajikkeen valintaa. Klassinen kaveri ruusulle on laventeli, joka myös viihtyy täydessä auringonpaisteessa ja lämpimissä, kuivissa paikoissa. Yhdessä ne muodostavat ihanan kokonaisuuden, joka myös houkuttelee perhosia ja mehiläisiä.

Milloin marjapensaista ja hedelmäpuista saadaan satoa?

Nyt alkavat kypsyä monet ihanat marjat ja hedelmät, joita meidän leveysasteillamme voidaan kasvattaa. Mansikoista on jo päästy nauttimaan. Seuraavaksi kypsyvät vadelmat, viinimarjat, pensasmustikat ja karviaiset. Kypsyviä karviaisia on pidettävä silmällä, jos haluat herkutella niillä itse, ennen kuin linnut pistelevät ne poskeensa. Jos kasvatat itse vihanneksia, olet ehkä saanut jo maistella ensimmäisiä tomaatteja, kurkkuja ja varhaisperunoita. Yhä useammat kasvit alkavat tuottaa satoa. Miten mukavaa onkaan nykäistä maasta ensimmäinen oma varhaisporkkana!

Miten kasveja pitäisi kastella?

Kastelu on ajankohtainen ja paljon puhuttu aihe, ja nyt onkin hyvä hetki varmistaa, että kastelujärjestelmä letkuineen ja suuttimineen on ajan tasalla. Myymälöistämme löydät useita kastelutyötä merkittävästi helpottavia tuotteita, kuten vesiletkuja, ajastimia ja sadettimia. Hellepäivinä kastelu on paras hoitaa joko aikaisin aamulla tai mieluiten illalla, kun ilma viilenee. Yleisesti ottaen puutarhaa on aina parempi kastella kerralla reilusti ja pitää sitten muutaman päivän tauko kuin kastella usein ja vähän kerrallaan.

Miten saan huonekasvit pidettyä hengissä lomareissun ajan?

 • Siirrä niin sisä- kuin ulkoruukutkin mahdollisimman viileään varjoon.
   
 • Kastele ruukkujen multa märäksi ennen matkalle lähtöä.
   
 • Kookkaat kasvit, joilla on suuri ruukku ja paljon multaa, pärjäävät yleensä pidempään kuin pienet.
   
 • Aseta paljon kastelua vaativat kasvit kukkasienen päälle vesivadille, missä ne saavat kosteutta ruukun pohjareiän kautta.
   
 • Voit myös työntää vedellä täytetyn muovipullon ylösalaisin multaan tai käyttää kastelumattoja ja naruja, joiden toinen pää on vesiastiassa ja toinen ruukussa, jolloin kapillaarivoima nostaa veden multaan. Puutarhassa kannattaa investoida kasteluajastimiin.
   
 • Voit myös pyytää naapuria huolehtimaan kastelusta, jos sää pysyy pitkään poutaisena. Heinä-syyskuu on parasta leikkausaikaa, ja silloin kannattaa tehdä hedelmäpuiden ylläpitoleikkauksia eli niin kutsuttuja valoleikkauksia. Myös mahlaa vuotavat kasvit, kuten vaahterat, koivut, luumut, kirsikat ja viiniköynnökset, leikataan loppukesällä. Leikkaamisen tavoitteena on luoda vahva oksisto tai latvusto (kasvatusleikkaus), parantaa latvuston valoisuutta ja ilmavuutta (ylläpitoleikkaus) tai nuorentaa vanha, ränsistynyt kasvi (nuorennusleikkaus).

Lue lisää

Puutarharuusut - näin onnistut >>
Lue lisää viljelystä lavakauluksessa >>
Lue vinkkejä kasvien leikkaamiseen >>

Olet tässä:


Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta