Heinäkuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Vihdoinkin kesä! Nyt on aikaa nauttia lämpimistä kesäpäivistä puutarhassa. Istahda alas ja aseta kahvikuppi tai teemuki puutarhapöydälle ja iloitse kaikesta, joka kasvaa, ohi lepattavasta perhosesta ja kauniista poutasäästä. Nyt voit kylvää uusi erä lehtivihanneksia ja istuttaa uusia taimia kukkapenkin aukkopaikkoihin.

Heinäkuun viljelykalenteri – näitä voit kylvää juuri nyt

Heinäkuussa maaperä ja ilma on lämmin ja voit kylvää nopeakasvuisten ja lämpöä vaativien kasvien siemeniä. Valitse kasveja, jotka tuottavat satoa jo varhain eivätkä vaadi esikasvatusta. 

Vihanneskylvöt heinäkuussa

  • Nopeakasvuiset juurekset
  • Rukola
  • Retiisi 
  • Herneet ja pavut
  • Aasialaiset vihannekset

Vihannesten siemenvalikoima

 

   

Heinäkuussa voit kylvää uudelleen monet aiemmin keväällä kylvetyt kasvit pidemmän sadonkorjuukauden varmistamiseksi, kuten esimerkiksi sinappikaali eli rukola, tilli ja aasialaiset vihannekset. Ne ovat nopeakasvuisia ja pidentävät sadonkorjuukautta. Lisäksi heinäkuussa voit jatkaa nopeakasvuisten kesäkukkien kylvämistä avomaalle. Nyt on myös oikea aika kylvää monivuotisia ja kaksivuotisia kasveja, joista on iloa seuraavana vuonna.

Lue lisää
Perennat – näin onnistut

Istuta esikasvatettuja taimia avomaalle

Voit istuttaa esikasvatettuja taimia sitä mukaa kun sadonkorjuu vapauttaa tilaa kasvimaalla, näitä ovat esimerkiksi parsakaali, punajuuri, lehtikaali ja nauris.

Pistokkaista saat uusia taimia

Nyt on oikea aika leikata mansikan rönsyjä ja istuttaa ne uuteen kasvupenkkiin juurtumaan. Hyödynnä ajankohta ja lisää myös muita kasveja pistokkailla ja taimia jakaamalla.

Lue lisää
Kasvien lisääminen pistokkaista

Korjaa satoa usein

Heinäkuussa osa varhain istutetuista ja kylvetyistä vihanneksista, marjoista ja yrteistä alkavat olla jo valmiita korjattaviksi. Aloita kesäkurpitsojen korjuu, kun hedelmät ovat noin 20 cm pitkät. Kerää satoa talvivarastoon, mutta hyödynnä myös tilaisuus kylvää uutta kasvimaalla vapautuviin aukkoihin.

Osa yrteistä kannattaa leikata talteen satoa mahdollisimman usein, jotta ne eivät ehtisi kukkia ja muodostaa siemeniä. Yrtti, joka on ehtinyt muodostaa siemeniä, on maultaan paljon miedompi ja tunnusomainen aromi katoaa. Yrttejä kerätään vähän eri tavoin, lajikkeesta riippuen; esimerkiksi basilika kasvaa suuremmaksi ja rehevämmäksi, jos leikkaat talteen versojen latvat yhden lehtiparin yläpuolelta - silloin kasvi kasvattaa kaksi uutta versoa siihen, missä alun perin oli vain yksi. Rosmariinista puolestaan korjataan satoa alhaalta alkaen. Selvittämällä, miten eri lajikkeita korjataan, voit lisätä sadon määrää pitkällä aikavälillä. Katso kasvatusoppaistamme vinkkejä ja neuvoja. Jos asut lämpimällä kasvuvyöhykkeellä tai viljelet kasvihuoneessa, ensimmäiset tomaatit saattavat olla kypsiä jo nyt. Muista jatkuvasti poistaa varkaita niistä korkeakasvuisista lajikkeista, joille se on tarpeen; eli poista pienet versot oksahankojen väliltä. Nämä ylimääräiset versot vievät tarpeetonta energiaa kasvilta.

Lue lisää
Näin varastoit kasvattamasi sadon

Poimi kukkia

Heinäkuussa on paljon kukkivia kasveja poimittavana ja voit sitoa ihania kukkakimppuja. Monen kasvin kukinta jatkuu pidempään ja tuottavat ahkerasti uusia kukkia, kun niitä poimitaan tai leikataan, esimerkiksi tuoksuherneet, kehäkukat, daaliat ja orvokit. Tämä pätee myös kukkiviin perennoihin, kuten esim. mirrinmintut, kurjenmiekat, kissankellot ja laventelit.

Lämmintä ja kuivaa? Älä unohda kastella

Heinäkuu on monasti hyvin lämmin ja vähäsateinen kuukausi, joten kasvien riittävästä vedensaannista on huolehdittava. Jatka runsaasti ravinteita vaativien kasvien lannoitusta, kuten chilit, tomaatit ja kurkut. Levitä nurmikon ruohosilppu katteeksi kasvien ympärille, se sisältää paljon ravinteita, joista kasvit hyötyvät ja samalla se suojaa haihtumiselta ja vähentää kastelutarvetta.

Lue mysös
Näin valmistelet puutarhasi lomakaudelle

Heinäkuu on keskikesän aikaa, nyt voit nauttia rehevästä kasvusta ja varhaisista kasvimaan herkuista. Vietä paljon aikaa kukkien keskellä ja tartu tilaisuuteen rauhoittua ja olla läsnä hetkessä.

  

KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta