Puutarhakalenteri – hyödynnä puutarhan talvilepo

Talvi on puutarhan lepoaikaa, jolloin on täydellinen tilaisuus suunnitella ja luoda perusta seuraavalle kaudelle. Mieti, missä onnistuit viime vuonna ja mitä voisit jatkossa tehdä paremmin.

Puutarhakalenteri – hyödynnä puutarhan talvilepo

Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme löydät kuusi erilaista puutarhatyyliä, joita voit käyttää inspiraation lähteenä: klassinen, pohjoismainen, maanläheinen, romanttinen, välimerellinen ja japandi-tyylinen. Tässä artikkelissa kerromme ensin yleisesti puutarhanhoidosta talvella, jonka jälkeen sukellamme syvemmälle konkreettisiin tyylivinkkeihin. Monen puutarha ei noudata vain yhtä tyyliä, vaan sekoitamme ja yhdistelemme niitä keskenään. Nappaa siis juuri omaan puutarhaasi sopivat vinkit, kun valmistaudut talven puutarhatöihin!

Talven puutarhatyöt

Talven hiljaisuus kannattaa hyödyntää miettimällä seuraavan vuoden tavoitteita, oli kyseessä sitten suuremmat projektit tai pienemmät korjaustyöt. Täältä voit lukea vinkit ja ohjeet unelmiesi puutarhan suunnitteluun!

Talvilevosta huolimatta puutarha tarvitsee jonkin verran huolenpitoa. Muista ainakin nämä asiat:

  • Auta kasveja selviytymään kylmästä. Äskettäin istutetut ja vähemmän kestävät kasvit on hyvä peittää maan jäätyessä, ennen lumen tuloa. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, joiden pohjassa on tyhjennysreiät, ja eristä kasvit kylmältä maalta styroksilla ja kuplamuovilla. Täältä voit lukea lisää kasvien suojaamisesta talvella.
  • Poista raskas lumipeite. Varmista, etteivät puut, pensaat ja perennat katkeile lumikerroksen painosta. Voit sitoa pensaat yhteen, jotta lumi ei pääse yhtä helposti oksien väliin.
  • Suojaa kasvit eläimiltä. Peurat, jänikset ja jyrsijät voivat löytää tiensä puutarhaan talvella. Asenna verkko puiden ja pensaiden ympärille, jotta ne eivät tule syödyksi.
  • Tuo valoa talven pimeyteen. Voit käyttää jouluvaloja ja valosarjoja talvivalaistuksena, ja jättää ne paikoilleen kevään tuloon asti. Asenna valoja puihin ja pensaisiin, parvekkeen kaiteisiin, julkisivuun ja sisäänkäynnille.
  • Nauti joulun kukkaloistosta. Koristele jouluinen sisäänkäynti ikivihreillä pensailla ja kylmänkestävillä kukilla – kasvit viimeistelevät juhlatunnelman!
  • Muista pikkulintuja. Pienet lintumme tarvitsevat apua selvitäkseen talvesta, joten tarjoa niille ravitsevaa linnunruokaa. Halutessasi voit viimeistellä siivekkäiden joulukattauksen tekemällä linnunruoan itse! 
  • Aloita vuosi kylvämällä siemenet. Sanotaan, että kasvukausi alkaa 1. tammikuuta, ja innokkaimmat aloittavatkin uuden vuoden esikasvatuksella. Tutustu vuoden siemenvalikoimaan ajoissa – esimerkiksi chilin, paprikan, artisokan ja pelargonioiden kasvattaminen tulee aloittaa jo tammikuussa. 
  • Ota varaslähtö kevääseen. Esikot, rypälehyasintit, lumikellot ja narsissit saapuvat myymälöihimme jo tammi-helmikuun aikana. Jos sää on vielä liian kylmä, voit nauttia kevään ensimerkeistä sisätiloissa.
  • Nauti puutarhasta myös talvella! Aseta terassille tulisija tai pihatakka, ja kerää ympärille lämpimiä peitteitä ja vilttejä. Keitä glögi ulkotulella, grillaa voileipiä ja nauti raikkaasta pakkasilmasta. 

Talvi Puutarhojen maailmassa

Jokaisella puutarhalla on omat, erilaiset hoitotarpeensa. Alla kerromme tärkeimmät vinkit kuudelle eri puutarhatyylille, jotka löydät Puutarhojen maailma -tyylioppaastamme.

Talvi klassisessa puutarhassa

Klassisessa puutarhassa on kauneutta kaikkina vuodenaikoina – talvi ei ole poikkeus.

  • Toivota vieraat tervetulleeksi kauniilla sisäänkäynnillä
    Koristele sisäänkäynti näyttävillä, pakkasenkestävillä kasveilla sekä vuodenaikaan sopivilla lyhdyillä ja kynttilöillä. 
     
  • Ripusta kranssi oveen
    Klassinen kranssi viimeistelee sisäänkäynnin talvi-ilmeen. Askartele oma kranssi havuista tai sammalesta.
     
  • Huolehdi pelargoneista
    Kastele sisään pakkasensuojaan tuotuja pelargoneita säästeliäästi. Helmi-maaliskuun aikaan voit alkaa herätellä niitä taas henkiin.

   

Talvi pohjoismaisessa puutarhassa

Anna pohjoismaisen puutarhan levätä talven ajan, ja luo tunnelmaa tulevalle kaudelle.

  • Täytä pakkasenkestävät ruukut ikivihreillä havupuilla
    Luo havukasveilla kutsuva sisäänkäynti, joka kestää läpi talven. Viimeistele kokonaisuus yksinkertaisella valosarjalla, ja joulutunnelma on taattu!
     
  • Jätä nurmikko rauhaan
    Varmista, että nurmikko kasvaa tuuheana myös ensi vuonna, ja vältä sen yli kulkemista talven ajan.
     
  • Suojaa pensasaidat kevätauringolta
    Jos maa on vielä jäässä kevätauringon paistaessa, eivät pensaat pysty imemään tarpeeksi vettä sietääkseen auringonvaloa. Jos puutarhassasi on vastikään istutettu pensasaita, peitä se auringolta. Käytä kevyttä peitettä, kuten juuttikangasta tai vanhoja valkoisia lakanoita, jotta pensaat eivät kuumene peitteen alla.

    

Talvi maanläheisessä puutarhassa

Ota maanläheinen puutarha mukaan arkeesi myös talvella. Parasta oman ruoan kasvattamisessa on, että voit tehdä sitä ympäri vuoden!

  • Anna joulukasveille uusi elämä
    Suuri osa joulukoristeiksi hankkimistamme kukista voi elää jouluviikkoja pidempään. Näillä vinkeillä nautit niistä vielä joulun jälkeenkin tai kierrätät ne ympäristöystävällisesti.
     
  • Kylvä ulkona myös talvella
    Talvikylvöllä pidennät kautta, vapautat tilaa sisältä ja saat sekä varhaisen sadon että kestävämpiä kasveja. Tee talvikylvö muovilaatikoihin tai avomaalle ja istutuslaatikoihin.
     
  • Kasvata sisätiloissa
    Kasvivalojen avulla voit kasvattaa esimerkiksi ituja, yrttejä ja miniversoja sisätiloissa – myös vihanneksia on mahdollista kasvattaa sisällä. Helppo ja jännittävä vaihtoehto on viljellä hydroponisesti eli ilman multaa!
     
  • Suunnittele seuraavaa kautta
    Käytä talvikuukaudet tulevan kauden suunnitteluun ja valmisteluun. Valitse satojen siemenlajikkeiden joukosta, mieti sijoittelu ja tee suunnitelma tilan hyödyntämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Perusta kasvimaa ja selvitä, kuinka monta kasvia puutarhaan mahtuu. Kenties tänä vuonna toteutat myös unelmasi kasvihuoneesta?
     
  • Esikasvata sisällä ja ulkona
    Monet vihannekset tarvitsevat enemmän aikaa kuin suhteellisen lyhyt ulkokausi voi tarjota, joten esikasvatus talvella on tärkeää. Voit esikasvattaa sisätiloissa tai kasvihuoneessa ja viljelytunnelissa. Arkistostamme löydät lukuisia vinkkejä kylvämiseen ja kasvattamiseen, kuten esimerkiksi haasteellisten siementen idättämiseen.

    

Talvi romanttisessa puutarhassa

Talvella romanttinen puutarha on poikkeuksellisen väritön, mutta tulevaan kevääseen valmistautuminen palkitsee monin verroin.

  • Suunnittele ruusutarhaa
    Romanttisessa puutarhassa ei ole koskaan liikaa ruusuja. Suunnittele ruusuistutukset jo talvella, oli toiveissasi sitten uusien lajikkeiden lisääminen tai kokonaan uuden ruusutarhan perustaminen.
     
  • Tarkista mukulat
    Jos olet tuonut daalioiden mukuloita sisään syksyllä, varmista, että säilytät niitä kuivassa ja viileässä paikassa. Tarkista ne aika ajoin homeen varalta. Jos ne näyttävät erityisen kuivuneilta, voit suihkuttaa niitä kevyesti vedellä.
     
  • Suojaa ruusut pakkaselta ja kevätauringolta
    Suojaa puutarharuusut pakkaselta peittämällä ne kuusenoksilla. Jos kevätaurinko alkaa paistamaan aikaisin, ehkäise auringon aiheuttamia vahinkoja peittämällä ruusut esimerkiksi juuttikankaalla.
     
  • Anna lisäapua sipuleille
    Jos syyssipuli-istutusten päällä on vielä paljon lunta, voit siirtää osan lumesta pois auttaaksesi sipuleita nousemaan esiin hieman aikaisemmin. Ehkä näet ensimmäiset lumikellot jo viimeisten talvikuukausien aikana!

    

Talvi välimerellisessä puutarhassa

Tähän aikaan vuodesta Välimeren eteläinen lämpö tuntuu kaukaiselta, mutta kevät saapuu nopeammin kuin huomaatkaan.

  • Pidä talvetettuja kasveja silmällä
    Jos talvetat Välimeren alueen kasveja, muista, että ne tarvitsevat samanlaisen talven kuin kotioloissaan. Anna sitrus- ja oliivipuille kostea, viileä ja valoisa ympäristö.
     
  • Nauti Välimeren mausteista
    Välimeren alueella mausteet ja yrtit ovat tärkeä osa ruoanlaittoa, eikä sinun tarvitse odottaa kesään nauttiaksesi niistä. Kasvata maustekasveja keittiössä ja poimi tuoreet yrtit suoraan lautaselle!
     
  • Suunnittele ulkokeittiö
    Jos puutarhastasi ei vielä löydy ulkokeittiötä, on nyt erinomainen aika suunnitella sellainen. Mieti sijainti ja kalusteet, ja etsi täydellinen grilli – tai pizzauuni!
     
  • Toteuta unelma kasvihuoneesta 
    Kasvi- tai viherhuone vie Välimerellisen puutarhan uudelle tasolle. Se voidaan toteuttaa monella eri tavalla, käytettävissä olevan tilan ja budjetin mukaisesti – tutustu valikoimassamme oleviin kasvihuoneisiin ja lue puutarhurin vinkit täydellisen kasvihuoneen valitsemiseen.

    

Talvi japandi-tyylisessä puutarhassa

Vesi on tärkeä elementti japandi-tyylisessä puutarhassa, ja se asettaa omat vaatimuksensa puutarhan talvihoitoon.

  • Varmista puutarhalammen talvenkestävyys
    Poista lehdet ja kasvijätteet lammesta tai puutarha-altaasta ennen pakkasen tuloa, jotta levät eivät ole sen riesana keväällä. Tyhjennä suodatin vedestä ja puhdista se huolellisesti. Tuo veden jäätymispaikassa sijaitsevat pumput sisään. Suodattimen ja pumpun väliset letkut voi yleensä jättää talveksi ulos.
     
  • Suunnittele vesielementit
    Jos puutarhassasi ei vielä ole lampea tai muita vesielementtejä, voit käyttää talven niiden suunnitteluun. Mieti, millainen ratkaisu sopii juuri omaan puutarhaasi ja mihin tila, motivaatio ja aika riittävät. 
     
  • Muista kalojen talvihoito
    Jos lammessasi asuu kaloja, varmista, että niillä on riittävästi ruokaa ja lämpöä. Kalat tarvitsevat happea selviytyäkseen, joten lammen pinnalla on oltava reikä, joka pidetään puhtaana jäästä ja lumesta. Selvitä, mitä kalasi tarvitsevat – jotkin kalalajit on siirrettävä sisälle talveksi, toiset pärjäävät ulkona, jos lampeen asennetaan lämmitin.
     
  • Huolehdi vesikasveista
    Voit jättää kestävät vesikasvit sinne, minne istutit ne, mutta kelluvat kasvit selviävät harvoin pohjoisen kylmistä talvista. Jos puutarhalampi on syvä (yli 50 cm) ja vesikasvit ovat kasvaneet kunnolla, voit kokeilla jättää ne ulos. Muuten ne kannattaa tuoda sisälle ja säilyttää vesisäilössä tai kuivana, muutaman plusasteen lämpötilassa.
     
  • Suojaa alppiruusut kevätauringolta
    Jos kevätaurinko alkaa paistamaan, kun maassa on vielä routa, on alppiruusupensaat hyvä suojata säkkikankaalla.

Talvi on myös puutarha-aikaa

Vaikka puutarha on talvisin piilossa lumipeitteen alla, voit tehdä paljon sen hyväksi. Talvella on aika luoda perusta tuleville, lämpimille vuodenajoille. Suunnittele ja valmistaudu huolella kevääseen, mutta muista myös nauttia kylmistä kuukausista ja jäätyneen puutarhan kauneudesta.

Kysy puutarhuriltamme

Jäikö jokin puutarhanhoidossa tai viljelyssä askarruttamaan? Lähetä kysymyksesi Plantagenin kysymysfoorumiin, ja saat vastauksen puutarha-alan asiantuntijoiltamme. 

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta