Hortensia – näin onnistut

Hortensia – näin onnistut

Hortensia (Hydrangea macrophylla) on käytännöllinen kukkiva kasvi, jonka suuret kukinnot voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia, liiloja tai sinisiä.  Hortensia antaa paljon väriä kotiin ja voidaan sijoittaa ikkunaan ja syvemmälle huoneeseen. Kasveja on erikokoisia, ja se on erittäin pidetty kukkalahja - mieluiten tietenkin hienossa ruukussa lahjoitettuna.

Hortensia käyttössä

Hortensia sopii ruukkukasviksi sisälle talvikaudella, ja se voidaan sijoittaa mainiosti muiden samanväristen kukkivien kasvien sekaan. Laittamalla ryhmän joukkoon jonkin viherkasvin luot harmoniaa ja tasapainoa. Hortensiaa voidaan käyttää myös leikkokukkana, jolloin se toimii yksinään kauniissa maljakossa. Kesällä hortensian voi siirtää ulos parvekkeelle tai terassille, jos sellaiseen on mahdollisuus. Uudelleenistutus isompaan ruukkuun helpottaa kasvin hoitoa. Samaan ruukkuun voit istuttaa myös pari murattia riippumaan ruukun reunan yli.

Hortensia ja kasvupaikan valitseminen

Hortensia viihtyy valoisalla ikkunalla, johon aurinko ei paista suoraan. Hortensia kestää viileitä lämpötiloja aina 15 asteeseen saakka. Kukat kestävät viileässä entistä pidempään.

Kastelu ja hoito

Hortensia kaipaa runsaasti vettä. Kukinnan aikana mullan tulee olla jatkuvasti kostea. Anna kasville lisäravinnetta joka toinen viikko kesäkaudella ja poista kuihtuneet kukat leikkaamalla. Kesän saavuttua hortensia viihtyy hyvin ulkona. Istuta uudelleen suurempiin ruukkuihin käyttäen hortensiamultaa ja sijoita puolivarjoisalle terassille tai parvekkeelle. Hortensia voidaan istuttaa myös kukkapenkkiin suojaisaan paikkaan, jolloin se kukkii seuraavana vuonna.