Huhtikuu

Huhtikuu

Valo ja auringonpaiste, keväiset tuoksut ja sateet – huhtikuu on täällä!

Nauttikaamme tästä ihanasta ajasta, jolloin kevät saapuu ja kesä on vielä edessä. Nyt on aika istua parvekkeella kahvikupposen kanssa ihailemassa maisemia, hoidella puutarhaa ja käydä keväisellä kävelyllä.

Ruukkuistutukset ulkona

Kuistille, parvekkeelle ja sisäpihalle voi jo nyt tehdä kauniita kevätistutuksia valitsemalla hieman kestävämpiä kasveja, kuten orvokki, narsissi, paju, rönsytiarella ja koiranputki.

Koti kauniiksi

Kevät näkyy myös sisätiloissa: huonekasvit alkavat kasvaa nopeammin, ja ne kurottautuvat valoa kohti. Jos juuret alkavat työntyä esiin ruukusta, on aika siirtää kasvi suurempaan ruukkuun ja vaihtaa samalla uusi, tuore multa nykyisen tilalle. Kevät- ja kesäaikaan on hyvä kastella kasvit säännöllisesti lannoitteen ja veden sekoituksella, niin ne kasvavat erityisen kauniiksi ja terveiksi. Koristele pöytä keväisen kauniiksi pienikukkaisilla narsisseilla, tulppaanisipuleilla ja hentohelmililjoilla. Pienet koristekivet kasvien välissä ovat myös hyvin kauniita.

Pääsiäinen - kukkia, höyheniä ja pääsiäismunia

Laita koti kauniiksi pääsiäistä varten narsisseilla, höyhenillä ja kirkkailla väreillä. Nauti pitkästä viikonlopusta perheen ja ystävien kanssa puutarhassa, pihalla tai mökillä.

Kasvata itse

Siementen ja pistokkaiden valikoima on nyt parhaimmillaan. Osan kasveista voi heti kylvää ulos maahan tai suureen ruukkuun, kun taas toisten on annettava päästä kasvun alkuun kylvämällä ne sisätiloissa pieniin ruukkuihin.

Useiden vihannesten siemenet kestävät kylmää, ja ne voidaan kylvää suoraan kasvimaalle lämpötilan noustua yli viiden plusasteen. Tällaisia kasveja ovat muun muassa retiisi, lanttu, palsternakka ja herne. Itämisen kannalta ihanteellinen lämpötila on noin 15–20 astetta, joten voit myös rauhassa odotella muutaman viikon. Mittaa lämpötila mullalle tarkoitetulla lämpömittarilla, jos olet epävarma.

Puutarha

Puutarhassa käy suhina, kun sinililjat ja tulppaanit kurkistavat ulos kukkapenkeistä ja nurmikoilta. Valitettavasti myös rikkakasvit nostavat päätään. Kitke ne ajoissa, niin säästyt suuremmalta urakalta kasvukauden edetessä. Puut ja pensaat alkavat vähitellen vihertää ja kukkia maan eteläosissa, ja pääsemme nauttimaan kevään ensimmäisten lehtien kauneudesta. Puutarhan istutushankkeet voi aloittaa heti roudan väistyttyä, kun mullan kaivaminen alkaa olla helppoa. On hyvä aloittaa pensailla, pensasaidoilla, puilla ja havukasveilla, esimerkiksi tuijapensailla.