Syyskuu – ihana puutarhassa

Syyskuu – ihana puutarhassa

Kuulaina ja raikkaina syyspäivinä on mukavaa käydä sienessä, liikkua luonnossa ja istuttaa kasveja puutarhaan. Nyt on aika uuden aloittamiseen niin työssä kuin opinnoissa, ja energiaa jää vielä kodin sisustamiseenkin. Elämä siirtyy taas sisätiloihin, ja onkin trendikästä kohentaa kotia kukilla ja kasveilla.

Pirteää vihreyttä arkeen

Kesän ja lomailun jälkeen iskee usein into uudistaa kotia ja muuttaa sisustusta. Kasvit tekevät kodista entistä viihtyisämmän. Ne puhdistavat, raikastavat ja kosteuttavat huoneilmaa, mikä parantaa hyvinvointiamme.

  • Suuret viherkasvit, kuten kultapalmut, traakkipuut ja viikunat, kannattaa sijoittaa hieman sisemmälle huoneeseen.
  • Anopinkieli ja lääkeaaloe puhdistavat ilmaa myös öisin, joten ne sopivat erityisen hyvin makuuhuoneeseen. Kämmekät ovat edelleen suosittuja kauniiden kukkiensa ansiosta, ja ne puolustavatkin paikkaansa ikkunalaudalla, pöydällä ja lipaston päällä.

Syysväriä parvekkeelle, terassille ja sisäänkäynnin luo

Plantagenin myymälät ovat täynnä näyttäviä syyskasveja parveke- ja terassi-istutuksiin. Sisäänkäynti on mukava laittaa erityisen kauniiksi.

  • Krysanteemit, kanervat ja koristekaalit ovat klassikkoja, jotka kestävät pitkään hyvännäköisinä.
  • Pensastädyke, skimmia, lamosalali, koristeheinät ja hopeavitja ovat vähemmän käytettyjä, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.
  • Korkeutta ja tuuheutta asetelmaan saat lisäämällä siihen jonkin havun.

Ensi kevät istutetaan nyt

Syyskuu on erinomaista aikaa valmistella puutarha varhaiseen loistoon tulevana keväänä. Pensaita, puita ja perennoja on helppo ja mukava istuttaa syksyllä, kun näkee, miten puutarha on kesän aikana kehittynyt. Lisäksi kostea ilma ja viileät yöt auttavat kasveja juurtumaan.

Keväällä kukkivat sipulikukat, kuten tulppaani, krookukset, laukat ja skillat istutetaan nyt, jotta niiden kukkaloistosta pääsee nauttimaan ensi keväänä. Meillä on valmiita kauniita yhdistelmiä, jotka on helppo istuttaa sopivaan paikkaan. Hyviä istutuspaikkoja ovat ruusupenkit sekä myöhään lehteen puhkeavien pensaiden ja puiden alustat.

Valkosipulia omasta maasta

Valkosipuli kannattaa istuttaa nyt, jotta siitä pääsee seuraavana kesänä korjaamaan satoa. Kasvimaalta löytyy sadonkorjuun jälkeen varmasti sopiva paikka valkosipulille, ja sitä voi istuttaa muuallekin puutarhaan. 

Lue lisää

Heinä–syyskuu on parasta karsimisaikaa >>

 

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc