Joulu Maiju. Sawin kotona: aiheena keittiö

Joulu Maiju. Sawin kotona: aiheena keittiö

Nimi: Maiju Saha
Ikä: 34
Ammatti: projektityöntekijä lastensuojelujärjestössä
Perhe: aviopuoliso Janne ja lapset Paavo 8 v, Aina 3 v. ja vauva vatsassa

Maiju Saha

Mitä joulu sinulle/ teidän perheelle merkitsee?
-Meillä joulua vietetään perinteisesti perheen ja lähimmän suvun kesken. Kokoonnutaan aattona ja välipäivinä yhteen syömään ja nautiskellaan kiireettömästä yhdessä olosta, hyvästä ruoasta ja lasten jouluilosta. Joulunaika on tervetullutta lomaa perusrutiineista ja -menoista.

Kuinka joulu näkyy arjessanne?
-Laitan joulua melko hitaasti, ensin tulevat jouluvalot, kynttilät ja kukat. Pipareita leivotaan aina ensimmäisenä adventtina. Mies laittaa myös kinkun heti, kun niitä tulee kauppoihin. Glögiä ja riisipuuroa nautiskellaan myös pitkin joulukuuta, jotta niistä ehtii nauttia muutenkin kuin vain varsinaisena jouluna.

Milloin aloitat jouluvalmistelut?
-Aloitan joulukoristelut joulukuun alussa, laitan ensin valoja ja myöhemmin muita koristeita kuten kransseja ja joulukukkia, joista valkoiset hyasintit ja jouluruusu ovat suosikkeja. Kuusi tuodaan yleensä vasta aattoviikolla. Jouluruokia ei onneksi tarvitse valmistaa kaikkia itse, kokkimies meillä graavaa kalaa sekä tekee muita kylmiä ruokia aatoksi. Lahjoja ostan yleensä vasta joulukuussa.

Miten joulu näkyy sisutuksessasi?
-Joulu tekee sisustuksesta runsaamman, sillä suosin yleensä melko yksinkertaista linjaa. Haluan valaista kotia tunnelmallisesti eli laitan pieniä valoja sinne tänne joka huoneeseen lasikulhoihin ja ikkunoille. Tykkään myös erilaisista paperikoristeista kuten suurista pahvitähdistä, joita ripustelen sinne tänne. Värit ovat silti aika neutraalit. Valojen lisäksi pidän vehreydestä eli ostan esimerkiksi hyasintteja niin kauan kuin niitä vain on saatavilla, myös joulun jälkeen. Niiden tuoksu on korvaamaton ja tuo joulun.

Joulu keittiössä

Keittiössä joulu näkyy ennen kaikkea kukkina ja muina vihreinä asetelmina. Kokoan esimerkiksi vähän isomman kukka-asetelman ruokapöydälle. Olen tänä vuonna kovasti tykästynyt messinkiin, joten Plantagenin suuri vati oli jouluasetelmalle juuri sopivan kokoinen sekä kivan moderni. Itse asetelma on melko yksinkertainen eli se syntyi valkoisista hyasinteista, sammaleesta ja jäkälästä. Korkeutta ja rytmiä asetelmaan tuo puolestaan iso pöytäkynttilä.

Maiju Saha

Toinen keittiön katseenvangitsija on ruokapöydän yläpuolelle ripustamani rento kynttiläkruunu. Tein pyramidin muotoisen rungon itse paksusta rautalangasta ja kieputin ympärille eukalyptuksen lehteä. Kynttiläpidikkeet ovat wanhoja ja valitsin niihin vaihteeksi mustat ohuet kynttilät. Tämä on helppo ja edullinen tapa toteuttaa näyttävä juttu avaraan tilaan.

Sama eukalyptuksen oksilla toteutettu idea löytyy puuhellan päältä. Löysin rungon kirppikseltä, mutta sellaisen voi rakentaa myös rautalangasta itse. Kehikon ei tarvitse olla kaunis, sillä se peittyy eukalyptuksen oksilla, joita kieputin rungon ympärille ohuenohuella rautalangalla. Aikaisempien vuosien kokemuksesta tiedän, että eukalyptuksen oksat säilyvät kransseissa hyvin vihreinä eivätkä juuri varise. Myös niistä leviävä tuoksu on ihana!

Maiju Saha

Maiju Saha

Maiju Saha

Blogi: MAIJU SAW, www.maijusaw.indiedays.com
Instagram: @maiju_saw
Facebook: facebook.com/maijusaw