Karhunlaukka on sekä näyttävä että käytännöllinen kasvi, jolla on kauniin valkoiset, tähtimäiset kukat ja leveät, vihreät lehdet. Valkosipulimaisen makunsa vuoksi karhunlaukkaa kutsutaan toisinaan myös metsän valkosipuliksi, mutta karhunlaukasta käytetään ruoanlaitossa vain lehdet.

Karhunlaukka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Allium ursinum
Heimo: Narsissikasvit (Amaryllidaceae)

Kasvata karhunlaukkaa itse – tee näin

Karhunlaukkaa voi hyvin kasvattaa puutarhassa, vaikka sen luonnonvarainen muunnelma viihtyykin paremmin kosteassa ja varjoisassa lehtimetsässä, jossa se saa levittäytyä vapaasti. Sitä ei pidetä helpoimpana mahdollisena siemenestä kasvatettavana sipulikasvina. Jos kuitenkin haluat kokeilla karhunlaukan kasvattamista, valmistaudu käyttämään urakkaan aikaa ja kohtaamaan vastoinkäymisiä ennen kuin onnistut.

Helpompi tapa on istuttaa valmiita tuoreita sipuleita ja kasveja, sillä ne ovat huomattavasti kiitollisempia kasvatettavia joka puolella Suomea. Silloin voit myös korjata satoa jo ensimmäisenä vuonna. Hyvinvoivat karhunlaukat voivat levitä puutarhassasi itsenäisesti.

Karhunlaukan kasvattaminen vaihe vaiheelta

  • Voit istuttaa karhunlaukan mihin aikaan vuodesta tahansa, kunhan käsittelet tätä sipulikasvia tuoreena. Karhunlaukka saa kuitenkin parhaat edellytykset kasvulleen, jos siirrät sen juurtuvat sipulit alkusyksyllä tai alkukeväällä hieman viileämpään ja kosteampaan kasvualustaan.
  • Maasta nostetut sipulit tulee siirtää uudestaan multaan mahdollisimman pian. Jos tämä ei ole mahdollista, anna karhunlaukan talvehtia ruukuissa viileässä paikassa, jossa ne voivat odottaa istuttamistaan.
  • Ota istutuspaikkaa valitessasi huomioon, että karhunlaukka viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi varjoisa lehto tai seinusta tai pensaikon alusta. Älä istuta sipuleita ruukkuihin tai lavalaatikkoon, sillä ne ovat karhunlaukalle usein liian lämpimiä kasvupaikkoja.
  • Karhunlaukka viihtyy parhaiten möyheässä, multavassa ja hyvin läpäisevässä kasvualustassa, jonka pH-arvo on korkea. Voit parannella kasvualustaa istutusta varten sekoittamalla siihen hieman hiekkaa tai soraa ja puutuhkaa.
  • Istuta sipulit syvälle siten, että sipulin huipun päälle jää 5–10 cm multaa. Jos sipulista kasvaa jo varsi, myös sen vaalea osa saa jäädä maanpinnan alle. Anna karhunlaukoillesi istutuksen yhteydessä mielellään hieman ravinnetta, kuten typpipitoista kanankakkaa, Algomin-lannoitetta tai muuta puutarhalannoitetta, ja kastele heti istutuksen jälkeen.
  • Karhunlaukka lisääntyy siten, että 20–30 kappaleen ryppäinä kasvavat sipulit alkavat jakaantua ja kukkien siemenet putoavat maahan. Maaperän tulee olla kosteaa, jotta siemenet voivat versoa.
  • Korjaa satoa ensimmäisenä vuonna varoen, sillä karhunlaukka kasvaa hitaammanpuoleisesti. Uudelleenistutettua karhunlaukkaa voi olla vaikea saada kukkimaan tulevana vuonna, mutta se on aivan normaalia.
  • Karhunlaukkaa kannattaa nauttia joko tuoreena tai pakastettuna. Karhunlaukan kuivattaminen ei ole suositeltavaa, sillä kuivattuna se menettää makuaan ja ravintoaineitaan.

Luonnonvarainen karhunlaukka

Karhunlaukka on Suomessa harvinainen kasvi, jota esiintyy luonnonvaraisena vain maan lounaiskolkassa ja Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla karhunlaukka onkin rauhoitettu. Ainutlaatuista kasvilajiketta voi käyttää niin ruoanlaitossa kuin lääkekasvinakin. Kukinta-aikaan kukkivien karhunlaukkojen valkoinen matto on lisäksi lumoavan kaunis näky puutarhassa.

Karhunlaukan hoito – paras kasvupaikka

Jotta sipulikasvisi viihtyisivät ja levittäytyisivät kukkapenkissä parhaalla mahdollisella tavalla, on hyvä ottaa huomioon muutama seikka. Kasvupaikka on karhunlaukalle kaiken perusta. Jos haluat sen jäävän puutarhasi pitkäaikaiseksi asukkaaksi, istuta se varjoisalle, viileälle ja kostealle paikalle.

Pidä huolta, että karhunlaukkojesi ympärillä oleva maaperä on kalkkipitoista ja sen pH-arvo on korkea, sillä silloin kasvi on tyytyväisimmillään. Siksi voit hyvällä omatunnolla antaa karhunlaukoille istutuksen yhteydessä ravinnetta; sekoita hieman kalkkipitoista hiekkaa tai soraa puutuhkaan.

Harvinainen ja monikäyttöinen kasvi

Ruoanlaitossa karhunlaukkaa käytetään tavallisesti maustekasvina, sillä sen voimakas maku muistuttaa valkosipulia. Kuumennettaessa se kuitenkin menettää makuaan ja ravinteitaan, joten sitä käytetään yleensä tuoreessa muodossa esimerkiksi perunasalaatissa, keitoissa tai pestossa.

Karhunlaukalla on lisäksi voimakkaita antibakteerisia vaikutuksia. Sitä voi siten hyödyntää myös luonnollisena antibioottina. Sen sanotaan myös voivan ehkäistä sepelvaltimotautia ja veritulppia sekä lievittää ilmavaivoja. Koko kasvin voi hyödyntää tavalla tai toisella.

Jos kasvatat karhunlaukkaa itse, saat mahdollisuuden myös nauttia sen kauniista kukista, jotka ovat jo yksi hyvä syy pitää karhunlaukka puutarhassa. Kasvi puhkeaa kukkaan keväällä ja kukkii upeasti kesän aikana valkoisin, tähtimäisin kukin. Karhunlaukka puutarhassa on ilo silmälle.

Tietoa karhunlaukasta

  • Karhunlaukka on luonnonvaraisena kasvina melko harvinainen.
  • Kukkii touko–kesäkuussa.
  • Vihreät ja kiiltävät, kielomaiset lehdet.
  • Karhunlaukan maku muistuttaa valkosipulia.
  • Kasvaa noin 15–45 cm:n korkuiseksi.
  • Valkoiset kukat puhkeavat ryppäinä kasvin latvaan.
  • Karhunlaukka kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomen saaristossa, mutta sitä on poimittava varovasti, sillä lehtiensä vuoksi sen voi helposti sekoittaa myrkylliseen kieloon.

Annamme lisää inspiraatiota ja ohjeita

Tutustu aluksi viljeltävien ja syötävien kasviemme valikoimaan >>

Olet tässä:

Teemat:

Karhunlaukka

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta