Kärpäsloukku on monella tavalla ainutlaatuinen kasvi, joidenkin mielestä ehkä jopa hieman karmaiseva. Kärpäsloukun lehdet muistuttavat leukoja, ja lehdissä olevat ärsytyskarvat ovat kuin neulanteräviä hampaita, joten ei ole mikään ihme, että kasvi voi antaa pelottavankin ensivaikutelman.

Kärpäsloukku

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Dionaea Muscipula
Heimo: Kihokkikasvit (Droseraceae)

Kärpäsloukun hoito

Kärpäsloukku ei viihdy kuumassa paikassa, joten se on syytä varjella suoralta auringonpaisteelta. Lisäksi on huolehdittava, ettei multa pääse kuivumaan.

Kärpäsloukun kasvualusta

Kärpäsloukku kasvaa luonnossa vähätyppisessä, märässä maassa, joten sille suositellaan kalkitsematonta, vähäravinteista multaseosta. Myös tavallinen kukkamulta käy.

Kärpäsloukun kastelu

Kärpäsloukku ei vaadi kovin paljon vettä kerralla, mutta sitä on tärkeää kastella säännöllisesti niin, että multa pysyy koko ajan tuoreena. Kiinnostavaa kyllä, kasvi tunnistaa lehdille roiskuneen kasteluveden ja lehdelle laskeutuvan hyönteisen eron – mahdollisesta lehtien kastumisesta ei siis tarvitse olla huolissaan, eikä se saa lehtiä sulkeutumaan.

Kun kasvi istutetaan pohjareiälliseen ruukkuun ja asetetaan aluslautaselle, sillä on riittävä salaojitus, ja kasvukaudella aluslautanen voidaan täyttää vedellä tasaista kastelua varten. Kärpäsloukku ei kaipaa lisälannoitusta, varsinkaan, jos sillä on mahdollisuus pyydystää itse hyönteisiä.

Helppohoitoinen mutta herkkä lihansyöjä

Kärpäsloukku viehättää erikoisuudellaan varsinkin lapsia: se on jännittävän näköinen ja sillä on kiehtova kyky saalistaa itse ravintonsa. Kärpäsloukku yksinkertaisesti pyydystää lehden ärsytyskarvoja koskettaneen hyönteisen taittamalla lehtensä kaksinkerroin ja hajottamalla hyönteisen ravinnokseen entsyymien avulla. Kasvi huolehtii siis itse ravinnonsaannistaan edellyttäen, että saatavilla on pieniä hyönteisiä syötäväksi.

Käsiteltävä varoen

Kärpäsloukku on sinänsä helppohoitoinen, mutta on muistettava, että sen lehdistö on erittäin herkkä. Lehdet kuolevat sulkeuduttuaan muutamia kertoja, eikä niitä pidä härnätä turhaan, jotta ne eivät kuolisi turhan aikaisin ja jättäisi kasvia ravinnotta. Jos mahdollista, kärpäsloukkua voi sen sijaan ruokkia pienillä kärpäsillä. Kun kärpäsloukun kasvattamisen edellytykset huomioidaan, saadaan siitä todella kiinnostava ja hauska huonekasvi, joka sekä viihdyttää kaikenikäisiä viherpeukaloita että auttaa torjumaan pieniä hyönteisiä!

Sekä lapset että aikuiset ovat varmasti kiinnostuneita näkemään omin silmin, onko kärpäsloukku tosiaan lihansyöjäkasvi. Ja totta tosiaan, onhan se!

Tietoja kärpäsloukusta

  • Lehdet ovat loukkuja, jotka sulkeutuvat, kun hyönteinen tai hämähäkki koskettaa ärsytyskarvoja.
  • Kasvi erittää entsyymejä, jotka hajottavat vangiksi jääneen hyönteisen muutamassa päivässä.
  • Lehden sulkemiseen kuluu energiaa, ja lehdet kuolevat sulkeuduttuaan muutaman kerran. Uusia kasvaa kuitenkin tilalle.
  • Kotoisin Pohjois- ja Etelä-Carolinasta Yhdysvalloista.
  • Luonnonvaraisen kasvin lehdet sulkeutuvat todella nopeasti, toisin kuin ruukkukasvin.
  • Monivuotinen.

Lue lisää

Lihansyöjäkasveja kotona – kyllä vain! >>
Kymmenen vihreää lahjavinkkiä >>

Olet tässä:


Kärpäsloukku

Korkeus 10 cm, Vihreä

999
Lue lisää
Puutarhatyökalut
Ale 3

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

3 € 549
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta