Kasvata munakoisoa

Kasvata munakoisoa

Munakoiso eli aubergiini on vanha viljelykasvi. Sitä on jo pitkään käytetty ruoanlaitossa Välimeren ja Etelä-Aasian alueilla. Viime vuosina munakoisosta on tullut suosittu vihannes myös pohjoisessa.

Kasvia on mukava kasvattaa myös sen koristeellisten, suurten lehtien ja valkoisten tai violettien kukkien vuoksi.

Kasvupaikka

Munakoiso rakastaa lämpöä. Se viihtyy parhaiten kasvihuoneessa tai muussa lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Istuta multavaan ja ravinteikkaaseen vihannesmultaan. Suojaa kasvi pakkaselta.

Kylvö

Munakoiso esikasvatetaan sisällä. Siemenet tulee istuttaa tammi-helmikuussa, jotta kasvi ehtii kasvaa ajallaan. Kasvilampulla saat paremman lopputuloksen. Siemenet on helpointa istuttaa suurehkoihin, 10 x 10 cm:n ruukkuihin. Laita pohjalle kukkamultaa ja päälle kylvömultaa, niin kasvit kasvavat nopeasti. Kun kasvit ovat 20–25 cm:n korkuisia, istuta ne suurempiin ruukkuihin ja latvo ne, jotta niistä tulee pensasmaisempia. Istuta ulos suuriin ruukkuihin, kasvihuoneeseen tai lavalaatikkoon, kunnes hallanvaara on ohi. Suojaa kasvit aluksi kuituliinalla, jotta ne tottuvat ulkoilmaan.

Valmis kasvi

Voit myös ostaa korjuuvalmiita kasveja, jotka tarvitsee vain istuttaa sopivaan kasvupaikkaan. Käytä vihannesmultaa ja kastele istutuksen yhteydessä.

Hoito

Kastele kasveja säännöllisesti ja möyhennä kasvualustaa kasvin ympärillä. Tue kasveja niiden kasvaessa. Anna enemmän ravinnetta, kun hedelmät alkavat kasvaa.

Sadonkorjuu

Poimimalla hedelmiä säännöllisesti edistät uusien hedelmien kasvua. Munakoisot ovat kypsiä, kun ne ovat kiiltäviä ja mustanvioletteja.

Käyttö

Munakoisoa voi paistaa tai grillata lisukkeeksi, käyttää gratiinissa tai libanonilaisessa baba ganoush -mezessä. Munakoison kanssa sopivat vahvat mausteet, kuten valkosipuli, cayennenpippuri ja juustokumina.

Lue lisää vihannesten, mausteiden ja kukkien kasvattamisesta Istutus-sivultamme >>