Kasvilamppu hellii kodin viherkasveja

Kasvilamppu hellii kodin viherkasveja

Pohjoisen ilmasto on haasteellinen kasveille – etenkin niille lajikkeille, jotka tarvitsevat paljon valoa kukoistaakseen ympäri vuoden. Sen vuoksi jokaisesta kodista tulisi löytyä valoa ja lisäenergiaa tuova kasvilamppu.

Kasvilamppu antaa energiaa ja elinvoimaa

Kun kasveille ei ole tarjolla tarpeeksi luonnonvaloa, kasvilamppu on erinomainen ratkaisu ongelmaan. Keinovalo antaa lisävoimaa ja tarjoaa juuri oikeanlaista valoa. Silloin ei myöskään ole väliä, sijaitseeko kasvisi keittiössä, olohuoneen pimeimmässä nurkassa tai vaikka kylpyhuoneessa. Kasvilamppu onkin siis myös erinomainen valinta sisustuksessa, sillä viherkasveilla saa useat huoneet uuteen eloon.

Oikeanlainen valo nopeuttaa myös versojen kasvua

Plantagenin kehittämä Anoda-kasvivalaisinsarja antaa uutta potkua versoille sekä kaikenkokoisille huonekasveille. Valaisimet palvelevatkin siis kahdella tavalla: ne antavat valoa kasveille, jotka on sijoitettu huoneen hämäriin paikkoihin ja ne myös tuovat lisäenergia kylvön yhteydessä. Kaiken lisäksi kasvivalaisimet myös näyttävät hyvältä ja sopivat väriensä puolesta monenlaisiin koteihin!

Mitä kasvilamppuja hankkiessa tulee huomioida?

Kasvilamppuja on erikokoisia ja mallisia. Kun hankit kasvilamppuja, kannattaa varmistaa, että ne mahtuvat kasvin ruukkun ja ovat tarpeeksi korkeita, jotta ne valaisevat oikein. Värejäkin on valittavana monenlaisia, joten totta kai kannattaa valita sellainen, joka sopii kauniisti myös sisustukseen.

Plantagenin kasvilamput:

• Anoda-kasvilamppu ruukkuun. Ruukkuun mahtuva pienikokoinen valaisin, joka sopii hyvin myös siemenviljelmille. Soveltuu parhaiten alle 25 cm korkeille kasveille. Korkeus 45–61,5 cm.

• Anoda-kasvilamppu pöydälle. Parhaiten 50 cm korkeille kasveille soveltuva pöydälle sopiva valaisin, jonka lampunjalka suojaa pöytää ruukusta vuotavalta vedeltä. Korkeus 68-100 cm.

• Anoda-kasvilamppu lattialle. Lattialle ja parhaiten alle 140 cm korkeille kasveille soveltuva valaisin, jonka lampunjalka suojaa lattiaa ruukusta vuotavalta vedeltä. Korkeus 137-221 cm.

Kaikissa malleissa kasvilamppujen jalkaa voi säätää.

Vinkit ja neuvot kasvilampun käyttöön

Kasvit ovat sinnikkäitä ja pysyvät elossa vaikka antaisit niiden olla vain valossa. Kasvua on kuitenkin mahdollista tehostaa usein keinoin, joten miksi et kokeilisi myös joitain näistä vinkeistä. Muista kuitenkin, että kaikki neuvomme ovat yleisluontoisia ja poikkeuksia löytyy riippuen siitä, mitä kasveja aiot istuttaa ja hoitaa.

Mikäli haluat kylvää siemeniä sisätiloissa myöhäistalvella tai alkukeväästä aikaisen sadon saamiseksi, valaisin tulee sijoittaa korkeintaan puoli metriä kylvöksen yläpuolelle.

Kasvilamppu toimii yleensä parhaiten simuloidessaan normaalia päivänvaloa, eli tästä syystä sitä ei tulisi käyttää liian pitkään. Valon määrä riippuu toki kasvilajista, mutta hyväksi normiksi voidaan asettaa n. 12-15 tuntia vuorokaudessa.

Talvehtivat kasvit kannattaa säilyttää viileässä paikassa, esimerkiksi kellarissa.