Kellokukat – näin onnistut

Kellokukat – näin onnistut

Sinisen ti liilan sävyiset Kellokukkat viihtyvät erinomaisesti niin ruukkukasveina kuin ulkona puutarhassa. Kellokukat kukkivat varhain keväällä ja soveltuvat hienosti esimerkiksi esikoiden, keltanarsissin ja muiden sipulikasvien yhteyteen.

Kellokokasvit ja niiden monet lajit

Kellokasvien heimoon kuuluu monia erilaisia lajeja. Tässä osiossa voit tutustua niistä muutamaan tavallisimpaan.

Kellokukat  Karpaattienkello (Campanula carpatica) kasvattaa suuret ja pyöreät kellonmuotoiset kukat, jotka ovat sinivioletteja tai valkoisia. Tämä kestävä perenna kohoaa kasvamaan vuodesta toiseen ja viihtyy aurinkoisessa paikassa. Nämä kellokukat kukkivat heinä-elokuussa.

Kellokukat  Muurikello (Campanula portenschlagiana) tarjoaa ihastuttavaa kukkaloistoa monilla tiiviisti kasvavilla siniliiloilla tai valkoisilla kellonmuotoisilla kukinnoillaan. Muurikellon kompakti kasvutapa tekee siitä oivan ruukkukasvin.

Kellokukat – Tähtikello (Campanula poscharskyana) on mattomaisesti kasvava kasvi, jossa on pienet tummanliilat kellokukat. Tämä laji kukkii kesäkuusta syyskuuhun aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Tähtikello sopii erinomaisesti amppeleihin, kivikkoistutuksiin ja muurin päälle. Helppohoitoinen ja pitkäikäinen perenna.

Kellokukat – Morsiuskello (Isophylla) on sinikukkainen kaunotar, joka kasvaa usein ruukun reunan yli. Morsiuskelloa löytyy myös valkokukkaisena muunnoksena, jota kutsutaan tietenkin hääkelloksi.

Kellokukat – Enkelinkello (Campanula x haylodgensis) kukkii runsaasti sinisin tai valkoisin kellomaisin kukin. Tavallisimmissa lajikkeissa on kerrotut kukat.

Kasvupaikan valitseminen

Sisällä kellokukat viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa, joka ei ole liian lämmin. Jos haluat istuttaa kellokukkia ulos, ne sopivat erityisen hienosti ruukkuihin yhdessä muiden puolivarjossa viihtyvien kesäkukkien kanssa. Kellokukat viihtyvät erinomaisesti myös kivikkoistutuksissa tai puutarhan viettävissä kukkapenkeissä maanpeittäjinä. Tällöin sinun kannattaa valita joko muurikello tai karpaattienkello.