Kesäkuu – kesäinen puutarha lumoaa

Kesäkuu – kesäinen puutarha lumoaa

Kannattaa lähteä ulos puistoon tai puutarhaan nauttimaan kesän vihreydestä, linnunlaulusta ja kukkien, maan ja lehtien ihanista tuoksuista. Pane grilli kuumenemaan ja vietä aikaa terassilla tai puutarhassa. Nyt on aika nauttia valoisista kesäilloista ja seurata viljelysten kasvua.

Kesäkukat ruukussa

Kesän juhlia varten kodin, terassin, parvekkeen ja puutarhan voi koristella kukilla. Daaliat, pelargonit, petuniat ja laventelit viihtyvät täydessä auringonpaisteessa terassilla ja parvekkeella. Puolivarjoiseen paikkaan taas sopivat jalohortensia, lumihiutale, muratti, ruusuliisa ja verenpisara. Kesäkukkien kaveriksi käyvät perennat ja yrtit, kuten rosmariini, minttu, timjami, kuunliljat, neilikat, heinät ja kurjenpolvet. Tervetuloa myymäläämme inspiroitumaan!

Kesäinen koti

Kesäkoti on helppo somistaa viehättävillä perhoskämmeköillä. Ne kannattaa sijoittaa pohjois- tai itäikkunalle, tai hieman keskemmälle huonetta, jotta ne ovat suojassa auringon paahteelta. Kun vielä asettelet maljakoihin ja laseihin leikkokukkia ja oksia puutarhasta, saat koko kesän kukkaloiston sisälle.

Kukkivat perennat

Saatavilla on nyt valtava valikoima ihania perennoja. Kun perustat kukkapenkkiä, taimet kannattaa suunnittelun helpottamiseksi asetella ruukkuineen mullan pinnalle, tehdä mahdolliset muutokset ja istuttaa sitten vasta taimet maahan. Tasapainoisin lopputulos syntyy istuttamalla kutakin perennaa 5–7 kappaleen ryhmiksi ja lisäämällä joukkoon pensaita ja puita. Perennoja voi istuttaa kesäksi myös ruukkuun. Kotkansiipi ja kuunliljat tuovat suurine lehtineen vehreyttä varjopaikkoihin. Komeamaksaruohot, mehitähdet ja muut maksaruohot viihtyvät paahteessa ja kestävät kuivuuttakin. Kesäkuussa kukkivat hurmaavat pionit, ja nekin voi istuttaa ruukkuun parvekkeen tai terassin komistukseksi. Lue lisätietoja artikkeleista: Pionit – näin onnistut ja Perennat – näin onnistut.

Nurmikon hoito

Nurmikko on päässyt kasvun vauhtiin, joten sitä pitää leikata usein. Leikkuujäte on hyvä jättää nurmikolle, sillä se lannoittaa nurmea. Jos leikkuujätettä syntyy paljon, sitä kannattaa käyttää katteena pensaiden, marjapensaiden ja hedelmäpuiden alla. Kate pidättää maassa kosteutta, ja kasvi hyötyy vähitellen hajoavan ruohosilpun tuomasta lisälannoituksesta.

Pientä puuhastelua puutarhassa

Kukkapenkkien pensaat ja perennatkin ovat hyvässä kasvussa kevään jälkeen. Penkeissä saattaa olla aukkopaikkoja, joihin kannattaa nyt istuttaa kasvit, jotta myöhemmin kesällä ehtii vain rentoutua ja nauttia lomasta. Kasveille kannattaa antaa myös annos lannoitetta, jos se on unohtunut keväällä.

Jos sää on lämmin ja aurinkoinen, kastele istutuksia aamulla tai myöhään illalla. Siten kasvit pystyvät varastoimaan saamansa kosteuden mahdollisimman hyvin. Kastelu aamulla vähentää myös sienitautien vaaraa.

Pienet siivekkäät apulaiset

Puutarhan linnut ja hyönteiset auttavat pitämään kasvit terveinä. Linnut syövät valtavasti hyönteisiä, ahkerat kimalaiset ja mehiläiset puolestaan parantavat marja- ja hedelmäsatoa. Hyödyllisiä hyönteisiä ovat myös harsokorennot, kukkakärpäset, loispistiäiset ja leppäkertut. Hyönteiset ja linnut viihtyvät puutarhassa, jossa on paljon lajivaihtelua ja jonkin verran myös vanhempia puita ja pensaita. Monipuolisesti puista, pensaista, köynnöksistä ja yrteistä koostuva vaihteleva ympäristö tarjoaa siivekkäille ystävillemme ruokaa ja suojaa. Lue lisää: Näin houkuttelet hyötyeläimiä puutarhaan.