Kompostointi on osa luonnon kiertokulkua, jossa mikro-organismit (sienet ja bakteerit sekä isommat organismit, esim. madot), hajottavat orgaanista jätettä.

Kompostointi

Lahoava ja maatuva kasvijäte sekä keittiön biojätteet voidaan kompostoimalla muuttaa muhevaksi mullaksi, joka on tärkeää maanparannusainesta ja edistää taimien tervettä ja voimakasta kasvua.

Komposti – tutustu valikoimaamme

Tuloksena muhevaa, ravinteikasta multaa

Monille myymillemme kasveille suositellaan multavaa ja ravinteikasta kasvualustaa, ja juuri tässä kompostista on hyötyä. Tarkoituksena on parantaa maata ja antaa kasvaville taimille hyvät edellytykset rehevään ja terveeseen kasvuun sekä runsaaseen sadontuottoon.

Vaikka hajoaminen on itsestään tapahtuva prosessi, sen lopputuloksen syntyvä kompostimulta on monelle arvokas maanparannusaines. Moni haluaisi kompostimultaa mahdollisimman paljon käytettäväksi uusiin istutuksiin, mutta hajoamisprosessi voi luonnossa kestää vuosikausia.

On kehittynyt kokonainen tieteenala tutkimaan, kuinka maatumisprosessia saataisiin nopeutettua, jotta voisimme lannoittaa viljelyksiä ja puutarhoja luonnollisesti ja ympäristöä säästäen arvokkaalla kompostimullalla.

Näin onnistut puutarhajätteen kompostoinnissa

Jätteiden kompostoitumista voidaan nopeuttaa monellakin tavalla, ja itselle sopiva kompostointitapa määräytyy puutarhan olosuhteiden mukaan. Tiiviisti rakennetun asuinalueen pikkuruisessa puutarhassa on erilaiset edellytykset kompostointiin kuin maaseudulla suuressa pihassa. Kompostointi on kuitenkin mahdollista kaikkialla.

Kompostointi on luonnon kannalta hyödyllistä, joten kaikki kompostin eteen nähty vaiva edistää luonnollista ja terveellistä elinympäristöä. Kannattaa myös muistaa, että kompostointi helpottaa maaperän ravintoaineiden hallintaa: kompostimullassa ravintoaineet saadaan palautettua takaisin omaan puutarhaan kasvien ravinnoksi.

Keinolannoitteista kasvit saavat toki tarvitsemiaan ravinteita, mutta keinolannoitteet eivät paranna maata, vaan niiden ravinteet aktivoituvat suoraan kasvien käyttöön. Kun maata parannetaan kompostimullalla, ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen ja edistävät kasvien hyvinvointia pitkäkestoisesti. Seuraavassa on esimerkkejä erilaisista kompostointitavoista.

Kompost

Erilaisia kompostointitapoja

Pintakompostointi

Pintakompostointi on kirjaimellisesti kompostointia maan pinnalla. Siinä kompostoituminen kestää pidempään, mutta se on tehokasta ja hyödyttää suoraan puutarhan kasveja. Pintakompostointi on mahdollista kaikenkokoisissa puutarhoissa. Siinä kerätään maatuvaa kasvijätettä 5–10 cm:n kerrokseksi pensaiden alle, perennojen lomaan tai kasvimaan riviväleihin. Maatuva kasvikerros pidättää kosteutta maassa ja ehkäisee myös rikkaruohojen kasvua. Kasvikerros toimii myös ravintona madoille, jotka kuohkeuttavat maata. Maatuvasta kasvijätteestä vapautuu vähitellen ravinteita kasvien käyttöön.

Kasvijätteen hautaaminen maahan

Monissa puutarhoissa maatuva kasvijäte voidaan myös haudata maahan. Noin 20 cm:n syvyys riittää, ja kompostointi voidaan aloittaa heti, kun routa on sulanut keväällä. Kompostoitava aines kannattaa silputa mahdollisimman pieneksi ja sekoittaa paikalla olevaan maahan. Myös kahvinporot ja teepussit voidaan kompostoida näin. Maatuminen vaatii happea, joten kaikkea jätettä ei pidä haudata yhteen paikkaan kasaksi vaan levitellä pieniä määriä eri puolille. Voit haudata maatuvaa jätettä pensaiden alle, vihannesten riviväleihin ja muihin paikkoihin, joissa se parantaa maata ja hyödyttää pieneliöstöä.

Kompostikasa tai kompostori

Tämä on nykyään yleisin kompostointitapa: maatuva aines kerätään kasaksi tai kompostisäiliöön. Tässä kompostointimenetelmässä on tärkeää huolehtia, että kompostikasa on aina kostea. Liian kuiva kasvijäte ei maadu. Kuten jo todettiin, hajoamiseen tarvitaan happea, joten kompostoitava aines ei saa olla liian tiiviinä kasana. Sekaan on syytä lisätä karkeaa ainesta, joka muodostaa ilmataskuja.

Lämpö nopeuttaa maatumisprosessia. Kookkaassa kompostissa, joka toimii tehokkaasti, lämpötila voi nousta korkeaksi, ihanteelliseen 40–50 asteeseen. Kompostikasa on käännettävä kokonaan kerran vuodessa ja sekoitettava, jotta kaikki ainekset maatuisivat. Lopputuloksena on ravinteikasta ja arvokasta maanparannusainesta kaikille puutarhan kasveille

Kompostointi ja kompostorin valinta

Valitse eristetty lämpökompostori, jos aiot kompostoida eläinperäisiä ruuanjätteitä, kuten lihaa ja kalaa. Siinä kompostointi jatkuu talvellakin. Sen on myös oltava tiivis ja kannellinen, jotta se ei houkuttele rottia ja hiiriä. Nelihenkinen perhe tuottaa noin 12 litraa kompostoitavaa talousjätettä viikossa. Kompostorin tilavuuden on silloin oltava noin 200–400 litraa. Puutarhajäteille riittää eristämätön puutarhakompostori.

Kompostointi sujuu näin

  1. Sijoita komposti varjoisaan paikkaan tuulensuojaan. Alustana voi hyvin olla nurmikko tai maapohja.
  2. Kompostin pohjalle pannaan kerros oksia, risuja ja karkeaa puutarhajätettä, jotka pitävät pohjan ilmavana. Se päälle tulee kerros hienojakoisempaa puutarhajätettä ja päällimmäiseksi kerros valmista kompostia tai multaa. Sen päälle voit viedä talousjätteet.
  3. Hienonna kaikki jätteet ja lisää kompostikuiviketta. Kompostoituminen pysyy käynnissä, kun kompostia ilmataan sekoittimella tasaisin väliajoin.
  4. Kun kompostin perustamisesta on kulunut 8–10 kuukautta, saat täydellistä kompostimultaa, jota voit käyttää sekä maanparannusaineena että istutusmultana.

Lisävinkkejä

  • Kun laitat kaiken kompostoitavan materiaalin kompostiin hienonnettuna, kompostointi nopeutuu ja komposti mahtuu pienempään tilaan.
  • Kompostilla on parhaat mahdolliset hajoamisedellytykset 35–55 asteen lämmössä ja nopeinta kompostointi on 40–55 asteessa.
  • Kompostointi toimii parhaiten, kun se saa riittävästi ilmaa. Kompostia ei missään tapauksessa saa sulloa eikä tallata tiiviiksi.

Kompostointi: Minkä tyyppisiä jätteitä voidaan kompostoida?

  • Tuhka
    Puun tuhkaa puukattilasta, takasta ja avotakasta, mutta vain pieniä määriä, enintään 2 dl tuhkaa 100 litraan kompostia. Sirottele tuhka kompostin sijaan nurmikolle, koska se on siellä paremmin hyödyksi ja ehkäisee maaperän happamoitumista ja sammaleen muodostumista. Älä käytä hiili-, koksi ja tupakantuhkaa.
  • Puunkuori
    Kompostiin voi laittaa kaikentyyppistä hienonnettua puunkuorta. Se hajoaa hitaasti suuren hiilipitoisuutensa vuoksi ja siksi se on sekoitettava esimerkiksi ruohonleikkuujätteeseen.
  • Neulaset
    Kompostiin voi laittaa kaikentyppisiä neulasia, mutta suuret määrät erityisesti kuusenneulasia voivat olla vaarallisia eräille kasveille.
  • Luut
    Luita voi laittaa kompostiin, mutta ne hajoavat hyvin hitaasti. Kompostimyllyllä voi hienontaa pieniä luita, esimerkiksi siipikarjan luita, mutta suuremmat on murskattava käsin.
  • Höyhenet
    Höyhenet sisältävät runsaasti typpeä ja sopivat sen vuoksi hyvin kompostiin.
  • Hedelmät
    Hedelmiä ja marjoja voi hyvin laittaa kompostiin. Appelsiinin, sitruunan jne. kuoret on kuitenkin hienonnettava, jotta ne hajoaisivat kohtuullisessa ajasssa.
  • Oksat ja risut
    Hienonnetut oksat ja risut sopivat erinomaisesti kompostiin esimerkiksi ruohonleikkuujätteeseen sekoitettuna. Käytä kompostimyllyä tai jos sinulla on riittävästi tilaa, anna oksien kuivua kasassa seuraavaan kesään, minkä jälkeen ne lähestulkoon murenevat käsiisi.
  • Grillihiilet
    Kompostiin voi laittaa pieniä määriä murskattuja grillihiiliä, mutta koska ne eivät periaatteessa hajoa ollenkaan, ei niistä ole mainittavaa hyötyä.
  • Ruohonleikkuujäte
    Sekoitettava huolellisesti runsashiilisen aineksen joukkoon. Käytä ruohonleikkuujätettä mieluummin katteena kasvimaalla, jossa se on paremmin hyödyksi.
  • Ruohoturve
    Esim. nurmikon reunaa siistittäessä syntyvät ruohoturpeet sopivat hyvin kompostiin laitettavaksi, jos niistä ravistelee pois enimmät mullat, jotka tiivistäisivät kompostia liikaa.
  • Pensasaidan leikkuujäte
    Sopii kompostin pohjakerrokseksi. Silputtuna se sopii myös sekoitettavaksi muun kompostiaineksen joukkoon, jos sitä ei ole liikaa.
  • Heinä ja olki
    Sekoitettava runsaasti typpeä sisältävään ainekseen, esim. tuoreeseen ruohonleikkuujätteeseen tai karjanlantaan.
  • Multa
    Pieni määrä puutarhamultaa saa kompostissa ihmeitä aikaan.
  • Kävyt
    Hajoavat hitaasti mutta tekevät kompostista ilmavan.
  • Keittiöjäte
    Sisältää runsaasti typpeä ja kuuluu parhaisiin kompostiaineksiin.
  • Käymäläjäte
    Voidaan hyvin laittaa keskelle kompostia, kunhan s peitetään. Yleensä käymäläjätteen kompostointi edellyttää erityistä lupaa.
  • Lehdet
    Lehdet kompostoidaan mahdollisimman tuoreina. Vanhat lehdet on hyvä silputa ja sekoittaa johonkin runsaasti typpeä sisältävään ainekseen.
  • Rikkaruohot
    Voidaan hyvin laittaa keskelle kompostia, kunhan ne peitetään.
  • Paperi
    Talouspaperi, valkaisemattomat lautasliinat, paperipussit, munakennot ja muut vastaavat pakkaukset sopivat kompostiin.
  • Merilevä
    Rannalta kerättävä merilevä sisältää runsaasti typpeä. Se on hyvä sekoittaa kuivien lehtien tai sahajauhojen sekaan. Muista, että suuri natriumpitoisuus voi olla vahingollista eräille kasveille.
  • Simpukankuoret
    Murskattuina tai jauhettuina, ei kuitenkaan suuria määriä.
  • Karjanlanta
    Karjanlanta saa kompostissa ihmeitä aikaan. Sekoita kuiviin lehtiin, olkiin, sahajauhoihin tai muuhun runsaasti hiiltä sisältävään ainekseen.
  • Kivijauho
    Kivijauho sisältää runsaasti piitä ja lisäksi paljon muita tärkeitä kivennäisaineita, joita bakteerit hajottavat. Kompostiin voi sen vuoksi varsin hyvin laittaa pienen määrän kivijauhoa.
  • Sahajauho
    Sahajauho on erinomaista kompostiainesta, jos sen sekoittaa huolellisesti muiden ainesten joukkoon. Jos sahaat puita moottorisahalla, muista, että sahajauho sisältää aina pienen määrän ketjuöljyä eikä sen vuoksi sovi kompostiin laitettavaksi. Vaihda biohajoavaan ketjuöljyyn, jollet ole vielä tehnyt niin.
  • Sanomalehdet
    Suikaleiksi revityt tai kokoonpuristetut sanomalehdet ruohonleikkuujätteiden tai keittiöjätteiden joukkoon sekoitettuina, mutta vain pieninä määrinä.
  • Turve
    Sopii hyvin kompostiin sekoitettavaksi pieninä määrinä, mutta on paremmin hyödyksi suoraan kasvimaalle levitettynä.
  • Virtsa
    Sopii hyvin kompostiin sekoitettavaksi pieninä määrinä, mutta on paremmin hyödyksi suoraan kasvimaalle levitettynä tai nurmikon lannoitteena.
  • Järviruoko
    Järviruoko sisältää runsaasti ravinteita ja sopii sen vuoksi kompostiainekseksi hienonnettuna.

Kompostointi: Mitä kompostiin ei pitäisi sekoittaaa?

  • Kalkki 
    Yleinen väärinkäsitys on, että kompostia pitäisi kalkita, mutta se on täysin väärin ja yleensä ennemminkin haitaksi kuin hyödyksi, koska kompostille arvokas typpi haihtuu ilmaan ammoniakkina.
  • Keinolannoitteet 
    Käyttöä pitäisi välttää ympäristöön liittyvistä syistä.
  • Hiekka, kivet, savi, muta
  • Rasva 
    Esim. voi ja ruokaöljy eivät sovi kompostiin suurina määrinä.
  • Suola *
    Voi olla haitallista suurina määrinä.
  • Tupakantuhka ja ‑tumpit 
    Sisältävät raskasmetalleja ja kasveille haitallisia aineita.
  • Pölynimurin pölypussi 
    Sisältää paljon raskasmetalleja.
  • Epäorgaaniset ainekset 
    Esim. lasia, peltiä ja muovia ei saa laittaa kompostiin.

Komposti – tutustu valikoimaamme



Kompostori Master

375 L, Musta

199 €
Lue lisää

Kompostori Garden Easy

300 L, Musta

7999
Lue lisää

Kompostikehikko

Korkeus 90 cm, Vihreä

1999
Lue lisää

Urban Garden Kompostiheäte

1 kg

1699
Lue lisää

Komposti- ja huussikuivike

50 L

1399
Lue lisää

Kompostiliitin 2-p

Korkeus 120 cm, Vihreä

1999
Lue lisää

Komposti Urban Garden

15 L, Harmaa

4999
Lue lisää

Bokashisumute

1 L

799
Lue lisää

Kompostikehikko

Korkeus 90 cm, Musta

1999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta