02270 |
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.
Kompostointi

Kompostointi on helppoa. Puutarhan lahoavasta kasvijätteestä ja kotitalouden maatuvasta biojätteestä syntyy ravinteikasta ja mehevää multaa. Kompostoinnissa onnistuminen ei vaadi ihmeitä – erilaisten materiaalien hajoaminenhan on täysin luonnollinen prosessi, joka on käynnissä koko ajan.

Osa luonnon kiertokulkua

Lahoava ja maatuva kasvijäte sekä keittiön biojätteet voidaan kompostoimalla muuttaa muhevaksi mullaksi, joka on tärkeää maanparannusainesta ja edistää taimien tervettä ja voimakasta kasvua.

Tuloksena muhevaa, ravinteikasta multaa

Monille myymillemme kasveille suositellaan multavaa ja ravinteikasta kasvualustaa, ja juuri tässä kompostista on hyötyä. Tarkoituksena on parantaa maata ja antaa kasvaville taimille hyvät edellytykset rehevään ja terveeseen kasvuun sekä runsaaseen sadontuottoon.

Vaikka hajoaminen on itsestään tapahtuva prosessi, sen lopputuloksen syntyvä kompostimulta on monelle arvokas maanparannusaines. Moni haluaisi kompostimultaa mahdollisimman paljon käytettäväksi uusiin istutuksiin, mutta hajoamisprosessi voi luonnossa kestää vuosikausia.

On kehittynyt kokonainen tieteenala tutkimaan, kuinka maatumisprosessia saataisiin nopeutettua, jotta voisimme lannoittaa viljelyksiä ja puutarhoja luonnollisesti ja ympäristöä säästäen arvokkaalla kompostimullalla.

Näin onnistut puutarhajätteen kompostoinnissa

Valitse itsellesi sopivin tapa kompostoida

Jätteiden kompostoitumista voidaan nopeuttaa monellakin tavalla, ja itselle sopiva kompostointitapa määräytyy puutarhan olosuhteiden mukaan. Tiiviisti rakennetun asuinalueen pikkuruisessa puutarhassa on erilaiset edellytykset kompostointiin kuin maaseudulla suuressa pihassa. Kompostointi on kuitenkin mahdollista kaikkialla.

Kompostointi on luonnon kannalta hyödyllistä, joten kaikki kompostin eteen nähty vaiva edistää luonnollista ja terveellistä elinympäristöä. Kannattaa myös muistaa, että kompostointi helpottaa maaperän ravintoaineiden hallintaa: kompostimullassa ravintoaineet saadaan palautettua takaisin omaan puutarhaan kasvien ravinnoksi.

Keinolannoitteista kasvit saavat toki tarvitsemiaan ravinteita, mutta keinolannoitteet eivät paranna maata, vaan niiden ravinteet aktivoituvat suoraan kasvien käyttöön. Kun maata parannetaan kompostimullalla, ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen ja edistävät kasvien hyvinvointia pitkäkestoisesti. Seuraavassa on esimerkkejä erilaisista kompostointitavoista.

Komposti

Erilaisia kompostointitapoja

 • Pintakompostointi
  Pintakompostointi on kirjaimellisesti kompostointia maan pinnalla. Siinä kompostoituminen kestää pidempään, mutta se on tehokasta ja hyödyttää suoraan puutarhan kasveja. Pintakompostointi on mahdollista kaikenkokoisissa puutarhoissa. Siinä kerätään maatuvaa kasvijätettä 5–10 cm:n kerrokseksi pensaiden alle, perennojen lomaan tai kasvimaan riviväleihin. Maatuva kasvikerros pidättää kosteutta maassa ja ehkäisee myös rikkaruohojen kasvua. Kasvikerros toimii myös ravintona madoille, jotka kuohkeuttavat maata. Maatuvasta kasvijätteestä vapautuu vähitellen ravinteita kasvien käyttöön.
   
 • Kasvijätteen hautaaminen maahan
  Monissa puutarhoissa maatuva kasvijäte voidaan myös haudata maahan. Noin 20 cm:n syvyys riittää, ja kompostointi voidaan aloittaa heti, kun routa on sulanut keväällä. Kompostoitava aines kannattaa silputa mahdollisimman pieneksi ja sekoittaa paikalla olevaan maahan. Myös kahvinporot ja teepussit voidaan kompostoida näin. Maatuminen vaatii happea, joten kaikkea jätettä ei pidä haudata yhteen paikkaan kasaksi vaan levitellä pieniä määriä eri puolille. Voit haudata maatuvaa jätettä pensaiden alle, vihannesten riviväleihin ja muihin paikkoihin, joissa se parantaa maata ja hyödyttää pieneliöstöä.
   
 • Kompostikasa tai kompostori
  Tämä on nykyään yleisin kompostointitapa: maatuva aines kerätään kasaksi tai kompostisäiliöön. Tässä kompostointimenetelmässä on tärkeää huolehtia, että kompostikasa on aina kostea. Liian kuiva kasvijäte ei maadu. Kuten jo todettiin, hajoamiseen tarvitaan happea, joten kompostoitava aines ei saa olla liian tiiviinä kasana. Sekaan on syytä lisätä karkeaa ainesta, joka muodostaa ilmataskuja.

Lämpö nopeuttaa maatumisprosessia. Kookkaassa kompostissa, joka toimii tehokkaasti, lämpötila voi nousta korkeaksi, ihanteelliseen 40–50 asteeseen. Kompostikasa on käännettävä kokonaan kerran vuodessa ja sekoitettava, jotta kaikki ainekset maatuisivat. Lopputuloksena on ravinteikasta ja arvokasta maanparannusainesta kaikille puutarhan kasveille.

Lisätietoja kompostoinnista ja ravinteista

Katso, mitkä keittiöjätteet voidaan kompostoida ja mitä ei >>
Valitse kasveillesi sopiva multa >>
Lannoitusvinkkejä kasveillesi>>

Kompostikehikko

Korkeus 90 cm, Vihreä

1999
Lue lisää

Kompostori Master

375 L, Musta

199 €
Lue lisää

Komposti Urban Garden

15 L, Harmaa

4999
Lue lisää

Urban Garden Kompostiheäte

1 kg

1899
Lue lisää

Kompostiliitin 2-p

Korkeus 120 cm, Vihreä

2399
Lue lisää
Kokonaissumma
Kassalle – Tuotteita
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc