Komposti

Suuri osa Plantagenissa myytävistä tuotteista on kasveja. Nämä kaikki kasvit ovat osa luonnon kiertokulkua ja me ihmisetkin olemme osa sitä.

Hyödyllinen kiertokulku

Aiheesta kiinnostuneet puutarhurit voivat saada luonnollisesta kiertokulusta paljon irti. Hajonneita ja multaantuneita kasveja ja ihmisten tuottamaa kasviperäistä jätettä voi kompostoimalla muuntaa laadukkaaksi mullaksi. Se on erinomainen tapa parantaa maata ja edistää uusien kasvien kasvua. Myös eläimet hyötyvät kompostoinnista, sillä monet niistä tarvitsevat runsaasti kasvillisuutta selviytyäkseen – mukaan lukien me ihmiset, jotka käytämme valtavasti kasveja ravinnoksemme, koristeiksemme ja suojaksemme. Tarvitsemme kasvikuntaa elämiseen, mutta myös oman mielenkiintomme vuoksi: katselemme mielellämme kauniita kasveja, jotka palkitsevat vaivannäkömme viljelijöinä. Kompostin avulla olet oikealla tiellä.

Näin onnistut kompostoinnissa

Kompostoiminen on helppoa

Onnistuneeseen kompostointiin ei vaadita ihmeitä – kasvimateriaalin hajoaminen on luonnollista ja hajoamisprosessi on käynnissä koko ajan. Hajoamisprosessin päällikkönä toimii luonto itse. Halusimmepa tai emme, elollinen aines kompostoituu – me voimme ainoastaan edistää hajoamista hieman ja nauttia sen tuottamista hyödyistä puutarhassamme.

Saat multavaa ja ravinteikasta multaa

Monet valikoimamme kasvit vaativat multavan ja ravinteikkaan kasvualustan ja juuri sellaista kompostista saa. Kompostimulta parantaa maaperää antaen kasveillesi paremmat edellytykset kasvaa suuriksi, vahvoiksi ja kauniiksi. Joskus se myös saa kasvit tuottamaan runsaammin satoa.

Vaikka kompostoituminen tapahtuukin luonnostaan, sen arvokkaasta tuloksesta voi nauttia monen vuoden ajan. Monet puutarhurit haluavatkin antaa uusille istutuksilleen mahdollisimman paljon kompostimultaa. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä luonnollinen hajoamisprosessi voi kestää monta vuotta.

Sen vuoksi kysymyksestä, miten kompostoitumista voisi nopeuttaa parhaiten, onkin muodostunut kokonainen tieteenala. Tavoitteena on saada aikaan luonnollista, ympäristöystävällistä ja haluttua lannoitetta viljelyksille ja puutarhojen kasveille.

Komposti

Löydä itsellesi sopiva tapa kompostoida

Hajoamisprosessin nopeuttamiseen on olemassa erilaisia keinoja, ja sopivin kompostointitapa riippuu hyvin paljon puutarhan olosuhteista. Tiheästi asutulla pientaloalueella elävällä perheellä on pienessä puutarhassaan aivan erilaiset edellytykset kompostoinnille kuin maaseudulla elävillä ystävillään. Kompostointi onnistuu asuinpaikasta riippumatta – se tulee vain toteuttaa omien pihaolosuhteiden mukaan.

Kompostointi on tapa tehdä hyvää luonnolle, joten kompostoidessasi teet samalla ympäristöteon. On hyvä muistaa, että kompostimullalla on erinomainen ravinnekoostumus. Ravinteet tulevat omasta puutarhastasi ja edistävät kasviesi kasvua siten parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos lannoitat kasvejasi kaupasta ostetulla lannoitteella, kasvisi saavat toki tarvitsemansa ravinteet. Lannoittaminen ei kuitenkaan paranna itse maaperän laatua, ja lannoitteen ravinteet tulevat kasvien käyttöön heti. Parantamalla maata kompostimullalla ravinteet vapautuvat vähitellen ja hyödyttävät kasvejasi siten pidempään. Alla on joitakin esimerkkejä eri kompostointitavoista.

  • Pintakompostointi
    Pintakompostointi on juuri sitä, miltä se kuulostaakin – kompostointia maan pinnalla. Tällä kompostointitavalla hajoaminen kestää hieman kauemmin, mutta on tehokasta ja tuottaa hyvän lopputuloksen. Pintakompostointi onnistuu sekä pienessä puutarhassa että suurella maatilalla. Se tarkoittaa kompostoitavan materiaalin keräämistä yhteen ja sen levittämistä 5–10 cm:n paksuiseksi kerrokseksi maahan pensaiden ja perennojen ympärille tai istutusrivien väleihin. Kerros pitää kosteuden paremmin maassa ja torjuu rikkaruohoja. Myös madot hyötyvät pintakompostoinnista ja muokkaavat maan huokoiseksi. Kasveillesi vapautuu ravinteita sitä mukaa kun kompostimateriaali muuttuu mullaksi.

  • Maahan hautaaminen
    Toinen kaikille sopiva kompostointitapa on haudata kompostoitava materiaali suoraan maahan. Ihanteellisin ja kompostoinnin kannalta tehokkain syvyys on 20 cm, kunhan maa on sula. Sekoita kompostoitava materiaali olemassa olevaan maaperään ja hakkaa se niin pieneksi kuin mahdollista. Kahvinporot ja teepussit sopivat mainiosti maahan kaivettaviksi. Kompostoituminen vaatii happoa, minkä vuoksi kaikkea ei pidä haudata samaan paikkaan. Hautaa sen sijaan pienempiä eriä hajalleen eri paikkoihin. Hautaa materiaalia pensaiden alle, istutusrivien väleihin ja puutarhan eri kolkkiin, niin sekä maaperä että eläimet hyötyvät siitä.

  • Kompostikasa
    Kompostikasa on nykyään yleisin tapa kompostoida jätteet: kaiken materiaalin voi kasata kummuksi maahan tai säiliöön. Tässä kompostointitavassa on tärkeää huolehtia kompostin kosteudesta, sillä kuivassa kompostikasassa multaantumista ei tapahdu. Kuten sanottu, kompostointi vaatii happoa. Siksi kompostoitavaa materiaalia ei pidä kasata liian tiiviisti, vaan sekaan tulee lisätä hieman karkeampaa materiaalia, jotka luovat kasaan ilmataskuja.

Myös lämpö edistää multaantumista. Suuren, hyvin toimivan kompostin ihannelämpötila on noin 40–50 astetta. Kompostikasa tulee hajottaa ja sekoittaa kerran vuodessa, jotta materiaali hajoaisi tasaisesti kauttaaltaan. Siten saat ravinteikasta ja laadukasta maanparannusainesta kaikille puutarhasi kasveille.

Lue lisää täältä

Tiedätkö, mitä kotitalousjätteitä voit kompostoida ja mitä et? Tarkista täältä >>
Neuvomme sinua oikeanlaisen mullan ja lannoitteen valinnassa >>
Löydä omiin tarpeisiisi sopivat kompostiratkaisut ja tarvikkeet >>
Löydä puutarhatyötä helpottavia tarvikkeita >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc