Köynnöskasvit - Näin onnistut

Köynnöskasvit - Näin onnistut

Köynnöskasveihin kuuluu paljon erilaisia kasveja. Monilla on upeat kukat, kun taas toiset luovat upeita viherseiniä koristeellisen lehdistönsä avulla. Syysväritys on usein ihastuttava.

Käyttö

Köynnöskasvit tuovat ulkotilaan ja puutarhaan uuden pystysuunnan vaatimatta paljon tilaa. Ne sopivat erityisen hyvin pieniin puutarhoihin ja pihoihin, mutta niiden avulla voit myös jakaa suuremman puutarhan pienempiin osiin.

Kasvupaikat

Köynnöskasvit voivat kasvaa pitkin seiniä, pylväitä, vanhoja puita, säleikköjä, kallioita, kaaria tai maanpeittokasveina. Kun valitset kasvilajia, ota huomioon kestävyys, auringon/varjon sekä kosteuden tarve.

Istutus

Käytä istutusmultaa ja sekoita se kunnolla olemassa olevaan multaan. Sijoita maapaakku samalle korkeudelle kuin ruukussa ja kastele maapaakku läpimäräksi.

Älä istuta kasveja liian lähelle seinää. Suositusetäisyys on vähintään 50 cm. Näin kasvit voivat hyödyntää sadeveden eikä talon perusta kastu.

Ruukussa

Helpota hoitoa ja edistä kasvin kehittymistä valitsemalla suuri ja syvä ruukku. Käytä puutarhamultaa ja kastele säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Lannoita pitkävaikutteisella lannoitteella. Talveta kasvi pakkasettomassa paikassa tai eristä se styroksilevyillä.

Leikkaaminen

Leikkaa istuttamisen yhteydessä 50 cm:n korkuiseksi, jotta kasvista tulisi tiheä ja rehevä alaosasta saakka. Voit nuorentaa kasvia muutaman vuoden välein leikkaamalla sen uudelleen 50 cm:n korkuiseksi.