Tämä maailmanlaajuisesti arvostettu kasvi liitetään meillä usein loppukesään ja syksyyn. Krysanteemi on itsestäänselvyys niin puutarhan kukkapenkissä ja ruukkuistutuksissa kuin leikkokukkana kimpussa.

Krysanteemi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Chrysanthemum
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Krysanteemi antaa kotiisi ihastuttavaa väriloistoa. Värikirjo on suuri, ja siihen kuuluu valkoisen, liilan, vaaleanpunaisen, viininpunaisen, keltaisen, oranssin ja limetinvihreän sävyjä. Myös kukkien muoto ja koko vaihtelevat.

Krysanteemin kasvatus ja hoito

Krysanteemi viihtyy parhaiten ruukkukukkana sisällä, ja kesäisin myös ulkona.

  • Paras paikka sille on suojaisa ja valoisa, johon aurinko ei kuitenkaan paista pitkiä aikoja suoraan. Mitä vähemmän kasvi saa valoa, sitä pidempään kukat kestävät. Krysanteemi kukkiikin kauniisti kesästä syksyyn, jolloin se hyötyy viilenevästä säästä.
  • Krysanteemia on muistettava kastella usein ja runsaasti kerralla, mieluiten kahdesti viikossa. Kasvi ei kuitenkaan kärsi siitä, jos multa hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä.
  • Krysanteemi ei juuri kaipaa lannoitusta, mikä tekee siitä erittäin helppohoitoisen kasvatin. Leikkausta ei tarvita, kuihtuneiden kukkien ja lehtien poisto riittää.
  • Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. Pienin hoitotoimenpitein saat siis sisälle tai ulos komean krysanteemin, joka kukkii upeasti monta viikkoa!

krysantemum

Krysanteemi – perinteinen ja pidetty ruukkukukka

Pohjois-Euroopassa krysanteemia ei ole kasvatettu kovinkaan pitkään. Tanskalaiset aloittivat laajamittaisen viljelyn 1960-luvulla, ja on helppo ymmärtää, miksi krysanteemia haluttiin alkaa kasvattaa.

Se on kaunis ja tyylikäs kasvi, joka koristaa koteja monin tavoin, ja saatavilla on ihania värejä, joita voidaan yhdistellä luovasti. Krysanteemivalikoimasta löytyy joka makuun sopiva kasvi – olipa toiveena yksinkertaiset, kerrotut, pienet, suuret, hillityt tai räiskyvänväriset kukat, aina löytyy juuri toiveiden mukainen lajike!

Krysanteemin kukat ovat lajikkeen mukaan yksinkertaiset tai kerrotut, ja ne voivat olla muhkean suuria tai herttaisen pieniä. Krysanteemin kukka on mykerö, jossa itse kukka näyttää lajikkeen mukaan erilaiselta, ja yksinkertaisissa lajikkeissa sitä ympäröivät pillimäiset, laakeat tai piikkimäiset laitakukat. Varressa on joko yksittäinen kukka tai pienistä kukista koostuvia terttuja.

Liuskoittuneet ja sahalaitaiset lehdet ovat raikkaan ja voimakkaan vihreät, ja niissä on tietynlainen ominaistuoksu.

Krysanteemista on saatavilla lukemattomia lajikkeita, joista osa näyttää hämmästyttävän paljon päivänkakkaralta. Krysanteemeilla saadaankin kotiin kiinnostavaa vaihtelua värien ja muotojen puolesta. Tämä aasialainen kaunotar piristää monen suomalaiskodin olohuonetta, ja pysyy varmasti suosikkina myös tulevina vuosina!

Krysanteemi kiteytettynä

  • Todennäköisesti kotoisin Kiinasta ja Japanista, joissa krysanteemeja on kasvatettu jo noin 3 000 vuoden ajan.
  • Voidaan kasvattaa sisällä tai ulkona.
  • Krysanteemi on oikeastaan monivuotinen, mutta se myydään yleensä sesonkikasvina.
  • Kukkii kesällä ja syksyllä.
  • On käytetty lääkekasvina.
  • Saatavilla runsas lajike- ja värivalikoima – vain sininen puuttuu.

Lue lisää

Pallokrysanteemi >>
Kesäkukat – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta