Kurjenpolvien laaja suku käsittää paljon erilaisia kasveja, joilla saadaan puutarhaan ihanaa, vaihtelevaa kukkaloistoa. Jotkin lajikkeet kukkivat jo alkukesästä, toiset taas vasta myöhemmin, joten yhdistelemällä eri lajikkeita saadaan kukkapenkkiin pitkää kestävä värikäs kukinta.

Kurjenpolvi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Geranium
Heimo: Kurjenpolvikasvit (Geraniaceae)

Kurjenpolven istuttaminen

Yleisesti ottaen kurjenpolvi on vähään tyytyvä perenna, joka ei vaadi puutarhurilta juurikaan hoitoa. Vaatimattomuus on perennassa hyvä ominaisuus, sillä kasvi pitää huolen itsestään. Lisäksi kurjenpolvi hyödyttää muita kasveja peittämällä maan tehokkaasti ja pitämällä siten rikkaruohoja loitolla.

Useimmat kurjenpolvet viihtyvät hyvin, kun ne saavat kasvaa tavallisessa puutarhamullassa, eikä ole haitaksi, jos maa on multavaa ja ravinteikasta. Useimmat kurjenpolvilajikkeet suosivat puolivarjoisia kasvupaikkoja, joten niitä kannattaa välttää istuttamasta kovimpaan paahteeseen.

Katveesta on se hyöty, että kurjenpolvi kasvaa rehevämmin kuin auringossa, kukkien ja lehtien värit ovat voimakkaat ja kukinta kestää kauemmin. Kurjenpolvi olisi myös hyvä istuttaa läpäisevään maahan ja huolehtia säännöllisellä kastelulla, ettei maa pääse kuivumaan liikaa kesän hellejaksoina.

Kurjenpolvi viimeistelee perennaryhmän

Kurjenpolvien suvun monipuolisuuden ansiosta jokainen voi löytää sellaisen lajikkeen, joka sopii omiin puutarhaa koskeviin toiveisiin ja tavoitteisiin. Saatavilla on hyvinkin matalakasvuisia kurjenpolvia, kuten verikurjenpolvi, harmaakurjenpolvi ja tuoksukurjenpolvi, jotka sopivat erinomaisesti maanpeittokasveiksi, kivikkoryhmiin tai kukkapenkin reunoille.

Toisaalta osa kurjenpolvista kasvaa korkeiksi, kuten tarhakurjenpolvi, kyläkurjenpolvi ja idänkurjenpolvi. Ne sopivat peittämään muita kasveja, joiden kukinta on kesällä jo ohi, kuten lakastuvia tulppaaneja. Voitkin käyttää kurjenpolvia puutarhassa monin tavoin sen mukaan, mistä lajikkeista pidät ja millaisia ominaisuuksia kasvilta toivot.

Kurjenpolvista ja niiden kasvuominaisuuksista voisi sanoa paljon hyvää, ja lisäksi kurjenpolvet ovat todella kauniita kasveja. Lajikkeen mukaan kurjenpolvi voi kukkia jo kevätkesällä tai myöhään syksyyn asti. Joidenkin lajikkeiden kukinta kestää todella pitkään, toiset kukkivat lyhyemmän aikaa. Viehättävien kurjenpolvien avulla kukkapenkkiin saadaan pitkään kestävää väriloistoa valkoisen, violetin, sinisen ja vaaleanpunaisen sävyissä.

Näva blomma

Saatavilla on yli 300 lajiketta, joten joukosta löytyy sopiva puutarhan joka kolkkaan. Voit siis viimeistellä puutarhan erilaisilla kurjenpolvilla, jotka sopivat hienosti yhteen muiden perennojen kanssa ja näyttävät sieviltä myös itsekseen maanpeittokasveina!

Kurjenpolvet lyhyesti

  • Saatavilla on paljon erikokoisia lajikkeita, ja niin pitkään kuin lyhyemminkin kukkivia kasveja.
  • Peittää maata tehokkaasti kauniilla lehdistöllään.
  • Monivuotinen.
  • Sopii yhdistettäväksi muihin kasveihin.
  • Tiheä lehdistö ehkäisee rikkaruohojen kasvua.
  • Kasvaa eri puolilla maapalloa lauhkealla vyöhykkeellä ja trooppisen vyöhykkeen vuoristoissa.

Lue lisää

Perennat – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta