Lanttu on erityisesti Pohjoismaissa suosittu juures, jota on viljelty ruoaksi jo pitkään. Se on kaksivuotinen juurikaskasvi ja useiden enemmän tai vähemmän tunnettujen ruokalajien ainesosa. Lanttu on kuulunut sekä eläinten että ihmisten perusruokavalioon jo varsin pitkään.

Lanttu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Brassica napus
Heimo: Ristikukkaiskasvit (Brassicaceae)

Lanttu – helposti kasvatettava ja kestävä juures

Lanttu kasvaa ja kukoistaa hyvin Suomen ilmastossa, ja siten se onkin helposti kasvatettava ja kestävä kasvi, joka ei säikähdä pientä pakkasta. Parhaiten saat lanttusi viihtymään istuttamalla sen kosteaan ja saviseen, kalium- ja fosforipitoiseen kasvualustaan. Lannoita maata kohtuudella joko kompostimullalla tai luomulannoitteella.

Tarkkaile maaperän boori- ja magnesiumpitoisuutta, sillä mineraaliköyhässä kasvualustassa lantut kärsivät usein sienitaudeista. Voit ratkaista ongelman antamalla kasveille säännöllisesti Algomin-lannoitetta.

Kylvä siemenet avomaalle tai esikasvata sisällä

  • Voit kylvää lantun siemenet suoraan avomaalle, kun maaperä on hieman lämmennyt, eli yleensä kesäkuun paikkeilla. Taimet voi kuitenkin myös esikasvattaa sisällä. Aloita esikasvattaminen muutamia viikkoja ennen suunniteltua istutusajankohtaa.
  • Ruukuissa esikasvatetut lantut tulee istuttaa ulos juuripaakkuineen, jotta juuristo kasvaa mahdollisimman hyvin.
  • Lantuille paras kasvualusta on hyvin läpäisevä, kevyt multa, jonka pH-arvo on 7,0 tai suurempi. Jos pH-arvo on liian alhainen, voit lisätä maahan puutuhkasekoitteista multaa. Varmista kuitenkin, ettei se sisällä kemikaaleja tai raskasmetalleja. Puutuhkasta lanttusi saavat runsaasti kaliumia, fosforia sekä mikroravintoaineita.

Kastele maantieteen mukaan

  • Kylvä siemenet noin 1 cm:n syvyyteen 15–20 cm:n välein riveihin, joiden välinen etäisyys on 40–50 cm.
  • Maan eteläosissa lantut pärjäävät usein myös ilman kastelua, jos ne saavat kasvaa savisessa ja kosteuden hyvin säilyttävässä kasvualustassa – ne kuitenkin hyötyvät kastelusta. Pohjoisempana lanttu sen sijaan tarvitsee runsaammin vettä, sillä siellä sen kasvu varsinaisen kasvukauden aikana on nopeaa.

Milloin voin korjata lanttusadon?

Periaatteessa voit korjata lanttusatoa koko kesän ajan aina läpimitaltaan muutaman senttimetrin kokoisista yksilöistä lähtien. Varsinainen korjuuaika on kuitenkin syksyllä elokuusta eteenpäin. Nosta lanttu maasta, leikkaa sen naatti pois ja puhdista mieluiten veitsellä.

Lantun paras kasvuaika on syksyllä, joten jos korjaat puutarhasi sadon ennen talvea, jätä lanttujen nostaminen viimeiseksi. Sadonkorjuun oikea ajoittaminen on tärkeää, sillä liian pitkään kasvaneet lantut saattavat haljeta.

Säilytä lanttusatosi kohtuullisen korkeassa ilmankosteudessa viileässä, hieman pakkasrajan yläpuolella. Siten lantut säilyvät pitkään, eikä sinun tarvitse kiirehtiä käyttämään niitä heti sadonkorjuun jälkeen. Jos sinulla on kotieläimiä, voit mainiosti antaa naatit niille syötäviksi, sillä naateissa on monille eläimille tärkeitä ravintoaineita.

Hoito-ohjeita

Saat lanttusi menestymään parhaiten muistamalla kaksi tärkeää ohjetta. Huolehdi, että kasvualusta pysyy kosteana ja mineraalipitoisena, sillä siten lanttusi säästyvät tuholaisilta ja sienitaudeilta.

Kun lanttujen kasvu on päässyt kunnolla vauhtiin, ne voivat altistua perunakirvoille, jotka rakastavat lanttua. Voit pitää perunakirvat loitolla riittävällä kastelulla, Algomin-lannoitteella sekä sirottelemalla maahan puutuhkaa tai kivijauhoa.

Voit myös yrittää kuokkia maata kasvien välissä. Kaalikärpäsiä voit puolestaan torjua istuttamalla lantut riittävän syvälle ja pitämällä kasvualustan tasaisen kosteana. Hyvä keino sienitautien ennaltaehkäisyyn on pitää kasvualusta hyvin mineraalipitoisena. Säännöllisestä Algomin-lannoitteen antamisesta on tässäkin suhteessa paljon apua.

Lisäksi on hyvä muistaa kitkeä kaikki rikkaruohot lanttujen ympäriltä.

Helposti kasvatettava hyötyjuures

Lantulla on raikas ja mieto, kaalimainen maku, joka kypsennettäessä muuttuu makeammaksi. Siksi lanttu on niin lasten kuin aikuistenkin suosikkijuures. Erittäin monikäyttöinen lanttu sopii erinomaisesti sekä keittoihin, pataruokiin että gratiineihin. Sitä voi syödä myös raakana tai muhennoksena. Lisäksi lanttua voi keittää ja syödä perunan tapaan, friteerata tai leikata pieniksi välipaloiksi.

Sen paras puoli on kuitenkin pitkä säilyvyysaika: lanttu säilyy pitkän aikaa viileässä paikassa pakkaselta suojassa, esimerkiksi maakellarissa. Saat satosi säilymään hyvin, kunhan lämpötila pysyy juuri 0 °C:n yläpuolella ja ilmankosteus on korkea.

Aikojen saatossa lantulle on annettu lukemattomia lempinimiä eri puolilla maailmaa. Isossa-Britanniassa lanttua kutsutaan nimellä swede tai swedish turnip. Ranskalaiset ja amerikkalaiset taas käyttävät siitä nimeä rutabaga , joka on väännös ruotsin Skånen murteen sanasta rabbegröd. Nykyään lanttua kasvatetaan sekä suurilla että pienillä aloilla koko maassa, sillä helppoutensa lisäksi se on myös erittäin kestävä kasvi. Se on lukemattomien perheiden suosikkijuures.

Hyvä tietää lantusta

  • Lanttua pidetään melko tuoreena tulokkaana, sillä ensimmäinen kirjallinen maininta lantusta on vuodelta 1620.
  • Helppo, kestävä ja lähes koko maassa kasvatettava juures.
  • Runsaasti C-vitamiinia sisältävää lanttua kutsutaan myös Pohjolan appelsiiniksi.
  • Se on kaksivuotinen kasvi.
  • Lanttu säilyy hyvin varastoituna.
  • Viihtyy useimmissa kasvualustoissa, joiden pH-arvo on korkea.

Haluatko tietää lisää

Vinkki – viljele kasveja helposti lavalaatikossa >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>
Kasvata ihastuttavia kaaleja >>

Olet tässä:


Yrtti- ja vihannesmulta

40 L

1199
4 kpl 39,99
Lue lisää

Lanttu 'Champion'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Lanttu 'Wilhelmsburger'

Monivärinen

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta