Laventeli  - Näin onnistut

Laventeli - Näin onnistut

Laventelin tuoksua ei voita mikään. Kasvata oma laventelilehtimaja ja nauti ihanasta kukasta koko kesä. Laventeli on puolipensas, jolla on sinivioletit, tummansiniset, valkoiset tai roosat kukat.

Kaunis laventeli ruukussa

Laventeli soveltuu esimerkiksi parvekkeelle, terassille tai puutarhaan. Puutarhassa se on kaunis matalana kukkaistutusten reuna-aitana tai yhdessä muiden perennojen ja pensaiden kanssa. Laventelia voi istuttaa myös ruukkuun kukkimaan kesästä syksyyn. Hurmaava tuoksu houkuttelee perhosia ja mehiläisiä. Lehtiä ja puoliksi lakastuneita kukkia voidaan kuivattaa esimerkiksi tuoksupusseissa käytettäviksi.

Laventelin hoito ja kasvupaikka 

Laventeli viihtyy parhaiten avoimella aurinkoisella paikalla. Jos istutat ruukkuun tai kukkapenkkiin, käytä välimerenalueen multaa. Kastele säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Tämä koskee erityisesti vastaistutettuja taimia ja ruukussa kasvatettavaa laventelia. Kun annat hieman lannoitetta silloin tällöin, laventeli jaksaa kukkia koko kesän. Talvehtineet kasvit leikataan alas keväällä, kun hallan vaara on ohi.

Jos asut vyöhykkeellä, jolla laventeli ei kestä ulkona talvehtimista, säilytä ruukku mahdollisimman viileässä ja valoisassa paikassa. Tällöin jäljitellään laventelin luonnollista ympäristöä Välimeren alueella.

Tiesitkö tätä?

Kun laitat kuivattuja laventelin kukkia ja sokeria suljettuun astiaan, sokeriin tulee makea aromi viikossa, joten sitä voi käyttää leivontaan tai jälkiruokiin.