Lehtipuut ja -pensaat  - Näin onnistut

Lehtipuut ja -pensaat - Näin onnistut

Erilaisia pensaita ja puita on runsaasti puutarhaan tai parvekkeelle istutettaviksi. Monia lajeja on helppo saada kasvamaan. Niistä on iloa sinulle itsellesi, pikkulinnuille ja muille hyödyllisille eläimille.

Käyttäminen

Pensaat ja puut ovat oikea valinta kehystämään, antamaan näkösuojaa ja rajaamaan. Lisäksi monia lajeja voidaan istuttaa suuriin ruukkuihin. Valinnan varaa on runsaasti. Monet lajit kukkivat kauniisti, mutta myös lehdet voivat olla koristeellisen värikkäitä.

Istuttaminen

Käytä istutusmultaa. Sekoita sen joukkoon ympäröivää maa-ainesta. Kastele istutuskuoppa. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne olivat ruukuissa. Tue puun taimi vähintään yhdellä siihen kiinni sidotulla tukikepillä, jotta se saa tukea ensimmäisinä vuosina ja kasvu lähtee vauhtiin. Pensaita ja puita voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Hoitaminen

Kastele runsaasti ja säännöllisesti ensimmäisen kasvukauden ajan, jotta taimi juurtuu kunnolla. Seuraavana vuonna tarvitaan kastelua vain erittäin kuivan kauden aikana. Paranna maata lehmänlannalla ja poista rikkaruohot joka kevät. lannoita keväällä ja kesällä Bernerin puutarhalannoitusaineella.

Leikkaaminen

Lehtensä pudottavat pensaat ja puut kannattaa leikata kevättalvella. Jotta kukkia ei menetetä, kevällä kukkivat pensaat on syytä leikata vasta kukinnan päätyttyä. Tietyt lajit, kuten vaahterat, magnoliat ja koristekirsikka, leikataan heinä-, elo- tai syyskuussa, jotta niistä ei vuoda mahlaa. Useimmille pensaille riittää nuorennusleikkaus 2–3 vuoden välein. Silloin karsitaan vanhat oksat, jotta pensaasta tulee ilmavampi ja aurinko pääsee paistamaan pensaan juurelle jäävälle maa-alueelle. Silloin uudet versot voivat nousta. Pisimmät oksat voidaan leikata eri korkeuksilta, jotta pensaan muoto pysyy luonnollisena. Jokaista leikattua oksaa kohden leikkauskohtaan muodostuu tavallisesti 2–3 uutta versoa. Jos kaikki oksat leikataan samalta korkeudelta, pensaan keskiosa paksunee, jolloin muoto ei ole luonnollinen.