Lokakuu – kuulas ilma ja ruskanvärit

Ulkona saadaan nauttia raikkaasta viileästä syysilmasta ja seurata puutarhan hidasta siirtymistä talvilepoon. Lokakuu sytyttää puut ja pensaat hehkuviin ruskanväreihin. Päivät lyhenevät, ja on ihanaa käpertyä sohvalle ja sytyttää kynttilöitä luomaan kodikkuutta.

Lokakuu – kuulas ilma ja ruskanvärit

Syksy on täällä

On aika korjata loppusato talven tieltä, haravoida lehtiä, tehdä viimeiset syysistutukset, ehkä vielä siirtää jokin perenna tai pensas sekä puhdistaa työkalut ja ruukut. Pimeinä syysiltoina lyhdyt ja ulkotulet toimivat puutarhassa katseenvangitsijoina.

Kasvit virkistävät arkea

Syksyn myötä kodin sisäilma muuttuu kuivemmaksi ja tunkkaisemmaksikin. Huonekasveilla voidaan kosteuttaa ja puhdistaa kaikkien huoneiden sisäilmaa. Vihreys tekee hyvää ruumiille ja sielulle. Helppohoitoisia viherkasvisuosikkeja ovat esimerkiksi rahapuu, anopinkieli ja lääkeaaloe. Sommittelemalla kasvit tiiviisti suureen ruukkuun tai vatiin saat hienon asetelman koko talveksi. Kestäviä viherkasveja ovat myös kultaköynnös, palmuvehka ja traakkipuu.

Pikkulintujen puolesta

Nyt on syytä hakea lintulaudat varastosta ja aloittaa lintujen talviruokinta. Onnistunut ruokinta on aloitettava riittävän ajoissa. Saat linnuista pihalle vakituisia ruokavieraita. Ruokinnalla käyvien lintuparvien kokoonpano vaihtelee paikan mukaan: kaupunkiympäristössä ruokinnalla käy usein varpusia ja pikkuvarpusia, maaseudulla taas enemmän tiaisia ja joskus pikkuvarpusia.

Syksyllä ei tarvitse siivota

Anna kuihtuvien perennojen ja pudonneiden lehtien jäädä kukkapenkkeihin ja pensaiden alle talveksi suojaamaan kasvien juuria pakkaselta. Nurmikolta lehdet sen sijaan kannattaa haravoida pois ja käyttää kukkapenkkien suojana. Lehdet voi myös leikata näppärästi ruohonleikkurilla silpuksi, joka lannoittaa nurmikkoa luonnollisesti.

Ajatukset ensi kevääseen

Vielä on aikaa istuttaa tulppaaneja, narsisseja, laukkoja ja muita kukkasipuleita. Kun sipulikukat istutetaan suuriksi ryhmiksi, ne ovat näyttäviä kukkiessaan keväällä. Kukkasipuleita voi istuttaa myös suuriin terassi- tai parvekeruukkuihin. Kun eri lajit istutetaan kerroksittain eri syvyyksiin, sipuleita mahtuu paljon yhteen paikkaan ja kukinta kestää pitkään. Valitse kolme eri aikoihin kukkivaa lajia ja istuta ne kerroksittain ruukkuun niin, että myöhään kukkivat sipulit ovat alimpina ja aikaisin kukkivat ylimpinä.

Valkosipulia omasta maasta

Valkosipuli kannattaa istuttaa nyt, jotta sen sadon pääsee korjaamaan kesällä. Kasvimaalta löytyy sadonkorjuun jälkeen varmasti sopiva paikka valkosipulille, ja sitä voi istuttaa muuallekin puutarhaan.

Nurmikko

Syksyllä ruohoa ei leikata enää kovin lyhyeksi. Säädä viimeistä leikkauskertaa varten leikkurin terä hieman tavallista leikkauskorkeutta korkeammalle, sillä pidempi nurmikko talvehtii paremmin.

Suojaa kasvit

Suojaa kasvit jyrsijöiltä ja jäniksiltä rungonsuojin ja verkoin. Tehokkaimmin suojaaminen onnistuu kiertämällä kanaverkkoa koko pensaan tai hedelmäpuun päärungon ympäri.

Lue lisää

Lintujen ruokinta – näin onnistut >>
Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta