Luo oma komposti bokashi-menetelmän avulla

Luo oma komposti bokashi-menetelmän avulla

Haluatko muuttaa ruoantähteesi luonnolliseksi mullan parannusaineeksi? Silloin sinun kannattaa kompostoida bokashi-menetelmän avulla. Bokashi on japanilainen menetelmä, jonka avulla ruoantähteet muutetaan ravinteikkaaksi mullaksi. Opi lisää bokashi-kompostoinnista täältä!

Muuta ruoantähteet maanparannusaineeksi

Bokashi-keittiökompostointi on uusi tapa hyödyntää ruoantähteitä Suomessa, Japanissa sitä on käytetty jo pitkään. Bokashi-menetelmässä mikro-organismit muuttavat lihan, kasvikset ja kahvinporot mullaksi. Kompostointi aloitetaan ämpärillä, johon lisätään kotitalouden biojätettä ja kompostiherätettä. Tämän jälkeen ämpärin sisältö jätetään fermentoitumaan. Seuraavaksi kotitalouden biojäte ja suotoneste viedään ulos ja kaivetaan puutarhamullan joukkoon. Noin 2 viikon kuluttua saat multaa, joka parantaa kasvien hyvinvointia ja kasvattaa puutarhan satoa.

Luo oma komposti bokashi-menetelmän avulla

Näin aloitat bokashin

Aloita hankkimalla keittiöösi kaksi bokashi-menetelmään tarkoitettua ämpäriä ja tiiviiseen purkkiin pakattua heräterouhetta. Sijoita ne suoralta auringonpaisteelta suojattuun, huoneenlämpöiseen paikkaan. Toisen ämpärin täyttymisen aikana jo täyttynyt ämpäri jätetään rauhassa fermentoitumaan.

  • Sirottele kaksi ruokalusikallista kompostiherätettä ämpärin pohjalla olevalle suodatusmatolle.
  • Aloita ruoantähteiden lisääminen. Pilko isot palat pienemmiksi fermentointiajan lyhentämiseksi.
  • Lisää kompostiherätettä aina lisätessäsi biojätettä ämpäriin. Annostele rouhetta kaksi ruokalusikallista/litra ruoantähteitä. Lisätessäsi ämpäriin lihaa, kalaa, juustoa ja kananmunia voit annostella hieman enemmän kompostiherätettä käymisen nopeuttamiseksi.
  • Älä avaa ämpärin kantta useammin kuin kerran tai kaksi päivässä, ettei prosessi häiriinny.
  • Jatka ruoantähteiden lisäämistä ämpäriin, kunnes se on täynnä.

Bokashi-kompostin jälkifermentointi

Siirrä ämpäri sivuun, kun se on täynnä. Anna ämpärin sisällön jatkaa fermentoitumista huoneenlämmössä (vältä suoraa auringonpaistetta) muutaman viikon, kunnes fermentointi on päättynyt. Käytä fermentoinnin aikana toista ämpäriä. Poista bokashi-nestettä muutaman kerran viikossa, jotta fermentointiprosessista ei tule liian märkää.

Bokashi puutarhassa

Voit lisätä bokashi-kompostia suoraan mullan sekaan sekä ennen kasvatuskautta että sen jälkeen. Muista peittää puutarhaan kaivettu bokashi multakerroksella ja odota muutama viikko ennen istuttamista, jotta kompostin happamuus ehtii hävitä. Bokashi-komposti on valmis käytettäväksi noin kahden viikon kuluttua, jolloin ruoantähteet ja bokashi-neste ovat muuttuneet mullaksi. Sen jälkeen voit levittää multaa kukkapenkkeihin, istutuslaatikoihin ja kasvimaalle.

Bokashi-nesteellä lannoittaminen

Voit käyttää bokashi-nestettä sisä- ja ulkokasviesi nestemäisenä lannoitteena. Muista laimentaa bokashi-nestettä noin 1:100-1:1000 riippuen miten usein kastelet, ja miten herkkiä kasvisi ovat. Kierrättämällä ruoantähteesi pidät huolta ympäristöstä ja autat puutarhakasveja vahvistumaan

Lue lisää

Katso bokashi-tuotteet >>
Kompostointi - näin onnistut >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc