Hei!
Kun vaihdat myymälää tämä voi vaikuttaa siihen miten ostoskorissa olevat tuotteet voidaan toimittaa. Jos valitsemallasi myymälällä ei ole kyseistä tuotetta tämä tuote poistuu sinun ostoskorista.

Bokashi-menetelmällä luonnollista ravintoa ruoantähteistä

Bokashi-menetelmällä luonnollista ravintoa ruoantähteistä

Haluatko hyödyntää ruoantähteet tekemällä niistä maanparannusainetta? Bokashi on japanilainen kompostointimenetelmä, joka muuttaa ruoantähteet ravinteikkaaksi mullaksi. Tutustu menetelmään täältä!

Bokashi-keittiökompostointi on Suomessa melko uusi tapa huolehtia ruoantähteiden kierrätyksestä, mutta Japanissa tämä menetelmä on ollut käytössä jo pitkään. Se pohjautuu orgaanisen aineksen fermentoitumiseen eli hapattamiseen mikrobien avulla. Mikrobit muuttavat ruoantähteet, kuten lihan, vihannekset ja kahvin porot mullaksi hapettomassa tilassa.

Komposti tehdään ämpäriin, johon laitetaan kotitalouden biojätettä sekä bokashi-rouhetta herätteeksi. Ämpärin sisältö jätetään fermentoitumaan eli käymään. Sen jälkeen kompostimateriaali viedään ulos ja kaivetaan puutarhamullan joukkoon. Noin kahden viikon kuluttua sinulla on ravinteikasta multaa, joka lisää kasvien hyvinvointia ja tuottaa upeaa satoa.

Keittiökompostointi – bokashi

Näin aloitat bokashin

Hanki kaksi bokashi-menetelmään tarkoitettua ämpäriä, joissa on ilmatiiviit kannet sekä bokashi-rouhetta. Sijoita ämpärit huoneenlämpöiseen paikkaan (noin 20 asteeseen), vältä suoraa auringonpaistetta. Sillä aikaa kun toista ämpäriä täytetään, toisen ämpärin sisältö saa fermentoitua rauhassa.

  1. Sirottele kaksi ruokalusikallista bokashi-rouhetta ämpärin pohjalla olevan suodatinlevyn päälle.
  2. Aloita ruoantähteiden lisääminen. Pilko isot ruoantähteet pienemmiksi, jotta fermentoitumisaika on lyhyempi.
  3. Sirottele päälle aina bokashi-rouhetta, kun olet lisännyt ruoantähteitä ämpäriin. Kaksi ruokalusikallista per jätelitra. Jos ruoantähteiden joukossa on lihaa, kalaa, juustoa tai kananmunia, voit annostella hieman enemmän rouhetta nopeuttaaksesi fermentoitumista. Paina komposti kasaan poistaaksesi ilman. Näin prosessi nopeutuu.
  4. Avaa ämpärin kansi korkeintaan kaksi kertaa päivässä, ettei prosessi häiriinny. Kerää päivän aikana biojätteet toiseen astiaan ja siirrä ne bokashi-ämpäriin kerran päivässä. Huolehdi siitä, että kansi on tiiviisti kiinni ja ämpäri ilmatiivis, muuten fermentoitumista ei tapahdu.
  5. Kun ämpäri on täynnä, siirrä se sivuun. Anna sisällön jälkifermentoitua huoneenlämmössä (vältä suoraa auringinpaistetta) kahden viikon ajan, kunnes prosessi on valmis. Sillä aikaa voit käyttää toista ämpäriä.
  6. Tyhjennä neste muutaman kerran viikossa, ettei kompostista tule liian märkää. Bokashi-ämpäreissä on hanat, jotka helpottavat tyhjentämistä. Laimennettuna bokashi-nestettä voi käyttää sekä ulko- että sisäkasvien ravinteeksi.
  7. Kahden viikon kuluttua prosessi on valmis. Sisällön päälle on saattanut muodostua ohut kerros valkoista hometta, mikä on ihan normaalia.
  8. Kaiva bokashi-ämpärin sisältö mullan joukkoon puutarhassa. Laita ainakin 10 cm multaa bokashin päälle. Noin kahden viikon kuluttua kompostiaines on muuttunut mullaksi ja on valmista käytettäväksi viljelyyn. Voit käyttää multaa tavalliseen tapaan kasvien ja vihannesten istuttamiseen tai levittää sen kukkapenkkeihin, istutuslaatikoihin tai kasvimaalle.
  9. Voit istuttaa myös suoraan bokashi-multaan, mutta muista, että kahden ensimmäisen viikon ajan bokashi on kemiallisesti hapanta. Siemenet ja pienet taimet voit kuitenkin istuttaa vaikka heti, sillä niillä ei vielä ole juuria, jotka yltäisivät bokashiin asti.
  10. Ei haittaa, jos bokashi joutuu odottelemaan hetken maahan kaivamista. Valmista bokashia voi säilyttää ulkona, vaikka olisi kylmäkin, ja se kestää myös jäätymisen.

VINKKI!

Valmis bokashi on sitä märempää mitä kauemmin sitä säilyttää. Tyhjennä neste säännöllisesti tai lisää biohiiltä ämpäreihin. Voit käyttää myös sanomalehteä tai kananmunakennoja pitääksesi nestetasapainon sopivana ämpärissä.

Bokashi talvella

Talvella voi olla vaikeaa saada laitettua bokashia multaan, kun maassa on routaa. Toimi silloin näin.

  • Säilytä bokashi ulkona tiiviissä astiassa, esimerkiksi kannellisissa ämpäreissä. Ei haittaa, jos bokashi jäätyy.
  • Sekoita bokashi ja lehdet kannelliseen tynnyriin, sammioon tai muovilaatikkoon ja säilytä ulkona. Multa alkaa valmistua vasta sitten, kun on lämmintä.
  • Sekoita bokashi multaan pakkasen kestäviin ruukkuihin ja anna seisoa kevääseen asti ulkona.

Bokashi herättää vanhan mullan henkiin

Onko sinulla vanhaa ravinneköyhää multaa, esimerkiksi ruukuissa, kesäkukissa tai istutuslaatikoissa? Sekoita vanhan mullan joukkoon bokashia, niin voit käyttää mullan uudelleen. Näin sinun ei tarvitsee vaihtaa multaa.

Sekoita bokashi suoraan ruukkuihin vähintään kaksi viikkoa ennen istuttamista. Näin mullan happamuus ehtii normalisoitua. Happaman maan kasvit, kuten esimerkiksi alppiruusut, viihtyvät bokashissa, joka on aina hapan eli sen pH-arvo on matala.

Bokashi-neste ravitsee

Bokashi-nesteen voi käyttää sekä sisä- että ulkokasvien ravinteena. Nesteen haju on hapan, mutta haju häviää melko nopeasti kastelemisen jälkeen. Neste säilyy jääkaapissa noin viikon.

Laimennussuhde on 1:100. Viiden litran kastelukannuun bokashi-nestettä laitetaan siis vain 50 ml, jotta ravinne ei ole liian vahvaa kasveille. Herkille kasveille sopiva laimennussuhde on noin 1:1000.

Bokashi on ympäristöystävällistä

  1. Kierrättämällä jätteesi huolehdit ympäristöstä ja parannat puutarhakasvien hyvinvointia.
  2. Hiili ja typpi sitoutuvat multaan sen sijaan, että ne vapautuisivat ilmaan kasvihuonekaasuiksi.
  3. Bokashi on nopea tapa muuttaa ruoantähteet ravinnerikkaaksi mullaksi.

Faktat: Näin bokashi toimii

Kotitalouden biojäte sisältää muun muassa proteiineja, selluloosaa, tärkkelystä ja rasvaa. Bokashi-rouheen mikro-organismit työstävät ja hienontavat orgaanista jätettä, josta ne saavat ravintoa. Ruontähteet fermentoituvat eli käyvät mätänemisen sijaan.

Kotitalouden biojäte sisältää muun muassa proteiineja, selluloosaa, tärkkelystä ja rasvaa. Bokashi-rouheen mikro-organismit työstävät ja hienontavat orgaanista jätettä, josta ne saavat ravintoa. Ruontähteet fermentoituvat eli käyvät mätänemisen sijaan.

Lue lisää

Katso bokashi-tuotteet >>
Kompostointi - näin onnistut >>

Komposti Urban Garden

15 L, Harmaa

4549
Kotiinkuljetus
Nouda myymälästä

Urban Garden Kompostiheäte

1 kg, Monivärinen

1499
Nouda myymälästä

Bokashikompostori 2-p

16 L, Harmaa

8899
Kotiinkuljetus
Nouda myymälästä

Bokashirouhe

2 kg, Ruskea

2699
Kotiinkuljetus
Nouda myymälästä
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc