On olemassa joukko kasveja, joita kasvatetaan vain lehtien kauneuden takia. Ihminen paneutuu luonnostaan asioihin, joita pitää kauniina, ja usein tällaisia kiinnostuksen kohteita löytyy kasvikunnasta. Kasvien lehtien kuviot, värit ja muodot tuottavat monenlaista mielihyvää ja esteettisiä elämyksiä – niin myös maijat eli nukkumaijat.

Maija

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Calathea
Heimo: Marantakasvit (Marantaceae)

Maijojen kasvatusvinkkejä ja hoito-ohjeita

Useimmat maijat viihtyvät parhaiten luonnollista kasvuympäristöään muistuttavissa lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Maijat eivät pidä alle 18 asteen lämpötiloista. Kasvupaikka ei saa missään nimessä olla vetoinen, eikä ilma saa olla kovin kuivaa.

Maijoille sopii kasvualustaksi tavallinen kukkamulta, johon olisi hyvä sekoittaa vähän kevytsoraa. Mullan kosteudesta on hyvä pitää huolta: tasainen kosteus on tarpeen, eikä multa saa päästä kuivumaan.

Valon tarve ja mullanvaihto

Maijalle on suositeltavaa vaihtaa multa joka kevät, jotta se pääsisi kasvamaan mahdollisimman reheväksi ja komeaksi. Jotta lehtien kuviointi säilyy, maijan on saatava hajavaloa, mutta suoraa auringonpaistetta se ei siedä. Se viihtyy parhaiten valoisassa paikassa tai puolivarjossa.

Pelkistetyn tyylikäs

Kasvien hoitoon ei välttämättä tarvita poppakonsteja. Kotiin saa joskus helpostikin kauniita ja viehättäviä kasveja. Maijat ovat huonekasveja, joilla kotiin saa helposti ihanaa vehreyttä, ja lisäksi saatavilla on laaja valikoima korkeudeltaan ja lehtimuodoiltaan vaihtelevia lajikkeita.

Maijan lehdet ovat yleensä kookkaita, ja niissä on vaaleanvihreitä, hopeansävyisiä tai valkoisia kuvioita, jotka tekevät niistä todellisia luonnon taideteoksia. Monien maijojen lehtien alapuoli on lisäksi upean punavioletti, mikä tekee kokonaisvaikutelmasta todella maalauksellisen.

Upea huonekasvikokonaisuus syntyy istuttamalla eri lajikkeita ruukkuun ja sijoittamalla sen sisällä lämpimään paikkaan. Maijan lehtien kuvioissa ja koossa on valtavasti vaihtelua, joten niistä saa näyttävän kasviryhmän kotiin. Maija ei kaipaa ympärilleen muita koristeita, koska värikkäät lehdet ovat tyylikäs ja luonnollinen koriste itsessään. Yksinkertaisen tyylikäs maija on hyvä sijoittaa länsi- tai itäikkunalle.

Maijojen suurissa vihreissä lehdissä on upea värikirjo, joten maijat eivät ole vain tavallisia viherkasveja, jotka kököttävät ikkunalaudalla, vaan todellisia taideteoksia kodin kukkapöydällä.

Maijojen kirjoa ja muita pikkutietoja

  • Maijoja on 200–300 lajia.
  • Monivuotinen.
  • Kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta.
  • Kauniin kuviolliset, värikkäät lehdet.
  • Lehtiä on käytetty Brasiliassa kalan kääreenä ja Thaimaassa riisikuppeina.
  • Kasvaa luonnonvaraisena sademetrissä jopa useiden metrien korkuiseksi.
  • Jotkin lajit kukkivat huonekasveinakin.

Lue lisää

Vinkkejä huonekasvien mullanvaihtoon >>
Salaojitus ja ilmava kasvualusta – kevytsoralla >>

Olet tässä:


Silkkimaija

Korkeus 80 cm, Vihreä

3699
Lue lisää

Isomaija 'Medallion'

Korkeus 80 cm, Vihreä

3699
Lue lisää

Marmorimaija

Korkeus 65 cm, Vihreä

3699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta