Maksaruoho ja maksaruohomatot – istutus ja hoito

Maksaruohojen suosio jatkaa kasvuaan. Nämä perennat mehikasvit tarjoavat suuren värikirjon, joiden vivahteikkaat värit vaihtelevat vuodenaikojen vaihteluiden mukaan, erinomaiset paikkoihin joissa ei juuri mikään muu kasva.

Maksaruoho ja maksaruohomatot – istutus ja hoito

Yhteistä näille mehikasveille on niiden kestävyys. Maksaruohijen paksut lehdet varastoivat vettä, joten nämä sitkeät sissit selviytyvät karuilla kasvupaikoilla, kallioilla ja kuivilla paikoilla. Menestyvät melkeinpä oman onnensa nojalla. Maksaruohomattojen avulla voit peittää suuria alueita samaan tapaan kuin asennetaan valmisnurmikkoakin. Voiko olla helpompaa?

Maksaruohojen edut

 • Kestäviä
  Monien mielestä paras ominaisuus on että maksaruoho viihtyy siellä missä mikään muu ei tunnu kasvavan.
 • Vaatimattomia hoidon suhteen
  Kasvit pärjäävät omillaan, ilman hoitoa. Vain vähän vettä alkuvaiheessa ja lannoitus kerran vuodessa tai kahden vuoden välein, muuta ei tarvita.
 • Kauniita ja värikkäitä
  Maksaruohojen hienot värit vaihtuvat vuodenaikojen vaihtelujen mukaan. Kesän keltaisista ja vaaleanpunaisista kukista, syksyn punaisiin ja ruosteenruskeisiin ruskaväreihin. 
 • Hyödyksi pölyttäjille 
  Maksaruohot ovat lisäksi hyödyllisiä mehiläisille ja muille pölyttäjähyönteisille. Onkin ilahduttavaa nähdä miten kattojen viherkatteena yhä useammin on käytetty maksaruohomattoja, varsinkin kaupunkien uudisrakentamisessa.  

Missä voit kasvattaa maksaruohoja tai maksaruohomattoja?

Maksaruohot menestyvät koko maassa, alkaen nollasta aina 1200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Viihtyvät karuilla kasvupaikoilla kotipuutarhassa, meren läheisyydessä ja Lapin tuntureilla. Mehikasvit tarvitsevat niukasti vettä ja viihtyvät aurinkoisilla paikoilla, missä on runsaasti valoa.

Maksaruohot ja maksaruohomatot Plantagenilta

Maksaruohon taimia on saatavilla yksittäisinä tai useamman taimen pakkauksina, myymälöistä ja verkkokaupasta.

Maksaruohomatto ’Green roof’ on saatavilla 2023, Espoon ja Vantaan myymälöistä.

Tutustu maksaruoho valikoimaamme


Maksaruohot viihtyvät kallion koloissa, muureilla ja puutarhan kivikkoryhmisssä. 

Maksaruohokatot kasvattavat suosiotaan ja näkyvät yhä useammin kaupunkien katoilla, jossa ne tuovat vehreyttä tiiviisti rakennettuun kaupunkimaisemaan. Perinteisiä viherkattoja ovat turvekatot, joita on käytetty saunojen ja aittojen katteena. Turvekattoihin verrattuna, maksaruohojen etuna on niukka vedentarve. Maksaruohot menestyvät hyvin pienellä multamäärällä, näin vältytään myös monista rikkakasveista. Pienemmät katot voi päällystää itse, mutta isompiin projekteihin kannattaa pyytää ammattilaista avuksi. 

Maksaruohot toimivat viherkatteena myös muualla kuin pelkästään talojen katoilla. Yhä useampi päällystää kallioisia rinteitä ja kivikkoja maksaruohomatoilla. Maksaruohoilla saadaan karuimmastakin tontista vihreän keitaan.

On houkuttelevaa asentaa maksaruohomatto nurmikon tilalle, ota tällöin huomioon että makasaruohomaton päällä ei voi kävellä, asenna matot paikkoihin joissa ei kuljeta. 

Miten istutan maksaruohon?

Tärkeintä on huolehtia että kasvualusta on läpäisevä ja ravinneköyhä –mieluiten runsaasti hiekkkaa sisältävä multaseos. Maksaruohoja ei tulisi istuttaa paikkoihin missä sadevesi jää seisomaan sateisella säällä!

Liian ravinteikasta kasvualustaa voi peittää kuitukankaalla ja lisätä sen päälle uusi kerros hiekkapitoista ja niukkaravinteista multaa. Kaiva pieni, sopivan kokoinen kuoppa juuristolle. Kastele kuoppa ja taimi. Istuta taimi ja lisää kuoppaan hieman multaa. Jos ilma on kovin lämmin ja kuiva ensimmäisten viikkojen aikana, kasveja kastellaan päivittäin, jotta taimet juurtuvat ja saavat hyvät eväät kasvuun.

Miten asennan maksaruohomatot?

Olemme koonneet oppaan miten asennat maksaruohomattoja pienelle katolle, kuten pienen piharakennuksen tai autotallin katolle. Jos haluat asentaa maksaruohomattoja kallionkoloon tai puutarhaan voit seurata alla olevia työvaiheita:

 1. Tasoita alusta ja poista mahdollisimman paljon rikkaruohoista.
 2. Levitä alustalle kuitukangas, esim. kuorikatekangasta.
 3. Lisää hiekka/sora-kerros, paksuus noin 3-4 cm.
 4. Aseta maksaruohomatot vieri viereen. Voit leikata maksaruohomattoja mattoveitsellä, jotta ne asettuvat täydellisesti alustaa vasten.
 5. Perustamisvaiheessa on kasteltava kuivalla ja lämpimällä säällä, sekä säännöllisesti kitkeä rikkakasveja niiden ilmestyessä.

Kovin jyrkissä rinteissä voi olla tarpeen kiinnittää maksaruohomatot alustaan puukeppien avulla. Kepit voi poistaa maksaruohojen juurruttua paikoilleen. 

Maksaruohojen hoito-ohjeet

Maksaruohojen etuna on niiden vaatimattomuus hoidon suhteen, muutama seikka kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

 • Vettä
  Mehikasvien juurruttua paikoilleen ne ovat sitkeitä ja kestävät pitkään jatkuvaa kuivuutta ilman kastelua. Pitkään jatkunut hellekausi saa lehtien vihreän värin punertamaan. Lehdet säilyttävät vihreän värinsä kastelemalla hieman, jos kesä on kovin lämmin ja kuiva.
 • Lannoitus
  Pieni annos lannoitetta kerran vuodessa tai parin vuoden välein vahvistaa ja rehevöittää kasveja.
 • Rikkakasvit
  Hyvin harvat rikkakasvit viihtyvät siellä missä maksaruohot kasvavat. Useimmiten rikkakasvit kuihtuvat pois. Rikkakasvien kitkeminen pari kertaa vuodessa riittää.

On hyvä muistaa että maksaruoho ei ole nurmikko – mehikasvien päällä ei voi kävellä, varsinkaan talvella. Astele varoen kasvien lomassa.

Pistokkaista ja jakamalla saat lisää maksaruohon taimia

Maksaruohoista saa helposti pistokkaita. Leikkaa pistokkaita keväällä ja työnnä varsi maahan. Voit myös lisätä maksaruohoja jakamalla, saat näin useampia kasveja yhdestä taimesta. Mättäät tuuheutuvat ennalleen nopeasti.

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Maksaruohomatto viherkattoon Green Roof
Kanta-asiakas -40%

Maksaruohomatto viherkattoon Green Roof

Useita värejä

3499
Lue lisää
Maksaruohot
Kanta-asiakas -40%

Maksaruohot

6 kpl, Useita värejä

1999
Lue lisää
Maksaruohomatto viherkattoon Green Roof
Kanta-asiakas -40%

Maksaruohomatto viherkattoon Green Roof

Useita värejä

3499
Lue lisää
Maksaruoho
Kanta-asiakas -40%

Maksaruoho

Ø12 cm, Useita värejä

549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta