Marjat - Näin onnistut

Marjat - Näin onnistut

Marjat ovat helppoja kasvattaa, ja niistä on mukava saada satoa niin puutarhassa kuin parvekkeella.

Marjojen kasvupaikka

Marjat viihtyvät erittäin aurinkoisissa paikoissa, joissa ne saavat tilaa kehittyä ja kypsyä. Vadelma voi tarvita tukea kasvamiseen, ja siitä saa helpommin satoa, kuten myös karhunvatukasta.

Marjojen istutus

Käytä luonnonlannoitteella täydennettyä istutusmultaa ja sekoita joukkoon istutuspaikassa olevaa multaa. Kastele istutuskuoppaa ja juuripaakkua reilusti ennen kuin täytät kuopan uudelleen. Oikein hyvän ja runsaan sadon saamiseksi kannattaa eri lajikkeita istuttaa toistensa läheisyyteen, jotta nämä pölyttäisivät toisensa. Tämä koskee erityisesti mustikkaa, jalomaarainta sekä tyrniä, johon kuuluu naaras- ja urospuolisia kasveja.

Marjapensaita voidaan istuttaa milloin tahansa kasvukauden aikana.

Näin hoidat marjapensaat

Vastaistutettu pensas tarvitsee runsaasti vettä koko ensimmäisen kasvukauden ajan. Pidä pensaiden ympäristöt vapaana ruohosta ja rikkakasveista. Pensaiden ympärillä olevan maan peittäminen esimerkiksi leikatulla ruoholla tukahduttaa rikkakasvit ja estää veden höyrystymisen pois. Levitä lehmänlannasta valmistettua lannoitetta joka kevät ja täydennä Berner Garden -lannoitteella keväällä ja kesällä.

Kuinka marjapensaat kannattaa leikata?

Marjapensaat kannattaa leikata kevättalvella. Mustaherukkapensaista poistetaan vanhat oksat 2–3 vuoden kasvamisen jälkeen. Punaherukan ja karviaisen yhteydessä tämä tehdään 3–4 vuoden jälkeen. Vanhojen oksien poistaminen edistää nuorten, vahvojen oksien kasvua. Tällä tavoin pensas nuorentuu. Vaurioituneet oksat poistetaan vuosittain. Älä leikkaa marjapensaita niiden yläosasta, sillä tämä tuhoaa kukinnot. Vadelma- ja karhunvatukkakasvit tuottavat satoa kahden vuoden välein. Poista oksat, joissa on kasvanut marjoja.