Marketat – näin onnistut

Marketat – näin onnistut

Klassiset valkoiset ja keltaiset marketat ovat käytetyimpiä ruukkukasvejamme niin sisä- kuin ulkotiloissa.  Suosio perustuu kasvien helppohoitoisuuteen, kestävyyteen ja hyvään kukkivuuteen, eli ominaisuuksiin, joita pohjoisilla leveysasteillamme arvostetaan.  Markettojen liuskoittuneet lehdet voivat olla harmaavihreitä, sinivihreitä tai tummanvihreitä valitusta lajikkeesta riippuen. Tavallisimpia ovat marketat, joissa on yksinkertaiset kukat, mutta saatavilla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat vuokkomaisia tai kerrottuja.

Käyttö Marketat sopivat hienosti yhteisistutuksiin muiden kesäkukkien, kuten pelargonin, jättiverbenan ja petunian, joukkoon. Hyvännäköinen valinta on myös kasvi, joka kasvaa ruukun reunan yli, kuten hopeavitja, riippalobelia tai lumihiutale. Saat näyttävän vaikutelman istuttamalla ruukkuihisi pelkästään markettoja. Entistä näyttävämmän vaikutelman saat asettelemalla ruukkuja vierekkäin. Saatavilla on myös rungollisia markettoja, jos haluat saada hieman korkeutta istutuksiisi. Voit istuttaa markettoja myös suuriin ruukkuihin, sillä kasvit kasvavat voimakkaasti etenkin leveyssuunnassa.

 

Kasvupaikan valitseminen Marketat viihtyvät niin auringossa kuin varjossa ja kaikkialla näiden välillä.

Kastelu ja hoito Istuta suuriin ruukkuihin käyttämällä kesäkukkamultaa. Kastele säännöllisesti, jotta multa pysyy kaiken aikaa hieman kosteana. Anna lisäravinnetta kerran viikossa. Poimi kuihtuneet kukat pois, jotta uudet nuput saavat tilaa kehittyä. Marketat voidaan talvehdittaa sisätiloissa valoisassa ja pakkaselta suojatussa paikassa.