Multa - kuinka valitsen sen oikean?

Multa - kuinka valitsen sen oikean? Multia löytyy lukuisia erilaisia lajikkeita, sisäruukuille ja ulkoruukuille tarkoitetuista multasekoitteista puutarhamultiin. Sitten on jopa tietyille lajikkeille suunniteltuja erikoismultia. Kysymyksiä herättää, tarvitsemmeko oikeasti erilaisia multia vai onko kyseessä vain markkinointikikka? Alla kerromme hiukan meiltä löytyvien multien eroavaisuuksista.

Sisäruukuille tarkoitettu multa

Kyseiseen multaan on sekoitettu pientä ruukkusoraa tai hiekkaa, jotka säilyttävät mullan rakenteen. Kun kasvatat kasvit ruukkuihin, rajoittuu luonnollisesti kasvien ravinteiden- ja vedensaanti ruukun sisälle kun taas maahan tai laajemmalle maaperälle kasvatettuna kasvi saa ravintoa enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että oikean rakenteen omaavan mullan käyttäminen on erityisen tärkeää sisäkasvien osalta. Kukkamulta on vaihtoehdoista paras.

Ulkoruukuille suunniteltu multa

Ruukun pohjalle laitetaan ruukkusoraa salaojituskerrokseksi, jota pitkin liika vesi pääsee tyhjentymään. Ulkoruukuille suunniteltu multa sisältää lannoitetta ja on rakenteeltaan hieman karkeampaa. Kuten mainittua, lisäksi on saatavilla erikoismultia, mitkä soveltuvat erityisesti tietyille kasvilajeille. Huomioithan käyttää syötävien kasvien viljelyyn niille tarkoitettua multaa. Tämä on erityisen tärkeää muistaa. Kesäkukkamulta on paras valinta ulkouurniin ja -ruukkuihin.

Multa puutarhaan ja maaperän eheyttämiseen

Maanparannusta voidaan suorittaa kaikenlaisilla orgaanisilla materiaaleilla kaikentyyppisissä mullissa. Sitä kannattaa harjoittaa joka vuosi tai aina istutuksen yhteydessä. Kun multaan sekoitetaan turvetta, kompostia ja luonnonlannoitetta, lahoaminen jatkuu mikro-organismien avulla ja ravinteita vapautuu. Samalla muodostuu erilaisia yhdisteitä, jotka parantavat multarakennetta, juuria ja koko maaperän elämää. Multa säilyttää veden paremmin, ja viljelykset hyötyvät tästä kaikin tavoin.

Maanparannuksen yhteydessä maahan voidaan lisätä lehmänlantalannoitetta kukkapenkkeihin sekä pensaiden ja puiden ympärille niin keväällä kuin syksyllä. Se sisältää kaikki kasvien tarvitsemat ravintoaineet ilman, että se polttaa niiden juuria.

Istutusmulta sopii puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien uusiin istutuksiin sekä puutarhamaahan. Istutusmultien laatu vaihtelee merkistä ja hinnasta johtuen. Saatavilla on myös sekä luonnon- että lehmänlantalannoitetta sisältäviä tuotteita.

Erityismullista etenkin ruusu- ja alppiruusumullat sopivat käytettäviksi myös puutarhassa.

Raskaita savi- ja hiekkamultia voidaan parantaa lisäämällä niihin kuorimultaa, joka sisältää mikrobikantaa stimuloivaa humusta ja kaarnanpaloja.

Nurmikkomullat

Nurmikosta tulee erityisen vihertävä ja hieno pienellä määrällä uutta multaa. Nurmikon rakenne säilyy, ja madoilla on lisää työstettävää. Nurmikkomulta tarjoaa ravinteita, kalkkia, humusta ja hiekkaa, jotka yhdessä stimuloivat ruohoa muodostamaan uusia juuria ja aloittamaan kasvun.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>

Puutarhamulta Luonnonmukainen
Ostaenemmänja säästä

Puutarhamulta Luonnonmukainen

40 L

649
5 kpl 27,99, 10 kpl 49,99.
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc