Makeantuoksuinen mustaselja on yleinen koristekasvi, jota suositaan myös hyötykasvina; useimmiten mustaseljasta valmistetaan mehua tai viinaa. Syksyllä poimittavat mustaseljan marjat sopivat myös hyytelöiden ja liköörien ainesosaksi.

Mustaselja

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Sambucus nigra
Heimo: Tesmayrttikasvit (Adoxaceae)

Kasvata makeantuoksuista mustaseljaa

Jos olet aikeissa istuttaa mustaseljan puutarhaasi ja haluat saada sen menestymään mahdollisimman hyvin, on hyvä noudattaa muutamaa perusohjetta. Vaikka mustaselja viihtyykin miltei millaisessa maaperässä hyvänsä, se pitää eniten happamasta, ravinteikkaasta ja humuspitoisesta kasvualustasta. Parhaiten mustaselja viihtyy aurinkoisella ja hyvin valoisalla paikalla, mutta se pärjää mainiosti myös puolivarjossa. Tässä suhteessa eri lajikkeiden välillä on pieniä eroja.

Voit lisätä mustaseljan puhtaita lajikkeita siemenillä, jotka kylvetään syksyllä. Muita lajikkeita kannattaa lisätä pistokkaista maalis–huhtikuussa.

Istuta näin

 • Jos aiot ottaa mustaseljasta pistokkaan, tee se syksyllä. Leikkaa kasvista pala oksaa, jossa on myös lepotilassa oleva nuppu. Istuta pistokas sisälle hiekkasekoitteisella mullalla täytettyyn, hyvin salaojitettuun ruukkuun.
 • Anna pistokkaan kasvaa sisällä vuoden kylmemmän puoliskon ajan ja istuta se ulos keväämmällä.
 • Jos olet ostanut valmiin kasvin (ruukussa kasvatetun, kuten useimmat mustaseljat), voit istuttaa sen milloin tahansa kasvukauden aikana.
   
 • Kaiva kuoppa valitsemallesi kasvupaikalle ja laske mustaselja sinne. Jos puutarhasi maaperä ei ole valmiiksi ravinteikasta ja humuspitoista, voit täyttää istutuskuopan sellaisella kasvualustalla. Voit lisäksi lannoittaa kasvualustaa typpipitoisella lannoitteella istutuksen yhteydessä.
 • Kastele kasvi istutuksen jälkeen hyvin ja pidä sen kasvualusta koko kasvukauden ajan tasaisen kosteana.
 • Älä lannoita mustaseljaasi ollenkaan lämpimämmän vuosipuoliskon aikana.

Mustaseljapensaiden hoito ja karsiminen

Karsi mustaseljapensaitasi jo nuorina, jotta saat ne kasvamaan kauniin muotoisiksi. Paras ajankohta karsimiselle on kevättalvi. Leikkaa pensasta silloin vain hyvin vähän. Jos kuitenkin haluat kasvattaa mustaseljastasi pensaan sijaan puumaisen, jätä karsimatta vain yksi tai muutama oksa. Keltalehtisiä lajikkeita voi karsia hieman reilummin. Karsi vanhimmista oksista vuosittain noin kolmannes, jotta mustaseljan voimakkaat värit pääsevät näyttäytymään edukseen.

Keväällä mustaseljaa kannattaa lannoittaa typpipitoisella lannoitteella, kuten kanankakalla. Lopeta lannoittaminen kesän ajaksi kokonaan.

Kastele aina suoraan istutuksesi juurelle, äläkä anna kasvualustan kuivua kokonaan kastelukertojen välillä.

Näin harvennat mustaseljaasi

Parin vuoden ikäistä mustaseljaa on hyvä alkaa harventaa muutaman vuoden välein. Tee tilaa uusille oksille poistamalla huonot ja vanhat. Jos haluat uudistaa pensaasi toden teolla, voit alasleikata sen kokonaan.

Suojaa pensas tuholaisilta

Mustaselja on valitettavasti tuholaisten suurta herkkua, joten saat tehdä sen menestymisen eteen usein myös paljon torjuntatyötä. Kuivuudesta kärsivä mustaselja altistuu usein mustille kirvoille. Niistä on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta kova vesisuihku saattaa helpottaa asiaa jonkin verran. Linnut ja suuremmat hyönteiset auttavat omalta osaltaan syömällä kirvoja. Mustaselja ei kuitenkaan useimmiten kärsi kirvoista, joten kyse onkin enemmän siitä, miten itse kestämme ajatuksen kirvojen läsnäolosta.

Mustaselja pensas

Kaunis pensas sopii kaikkiin puutarhoihin

Monilla on ihania lapsuusmuistoja leppeän kesäisistä iltapäivistä oman pihan kodikkaassa lehtimajassa, jossa juotiin mustaseljamehua ja syötiin korvapuustia. Ja jos olet jäänyt tästä paitsi, muista, ettei ole koskaan liian myöhäistä toteuttaa ihanaa kesäunelmaa. Nopea- ja tuuheakasvuinen, miellyttävän makean tuoksuinen mustaselja on puutarhassa upea ilmestys. Se on ilo silmälle ja hajuaistille, mutta saat runsaasti iloa myös hyödyntämällä sen lehtiä ja marjoja eri tavoin.

Istutatpa kokonaisen ryhmän mustaseljoja tai vain yhden yksittäisen pensaan, kasvi palkitsee sinut tulevina vuosina varmasti. Yksi mustaseljan ihanimmista puolista on sen jokakesäinen kukinta: pensas kukkii touko–heinäkuussa kermanvalkoisin kukin. Syksyllä sen lehdet puolestaan sonnustautuvat kauniin punakeltaiseen asuun.

Mustaseljapensas kasvaa yleensä noin 4–5 metrin korkuiseksi. Sen tunnistaa oksien valkoisesta sisuksesta ja pareittain kasvavista, vastakkaisista lehdistä. Kukinta alkaa tavallisesti touko–kesäkuussa, ja silloin mustaseljan tunnistaa tietysti myös kukista. Kukat kasvavat suurina, leveinä ja kermanvalkoisina ihanan tuoksuisina ryppäinä. Mustaselja on täydellinen kasvi, jonka tuoksu puutarhassa luo unohtumattomia muistoja monelle sukupolvelle.

Hyvä tietää mustaseljasta

 • Mustaseljan kukista voi valmistaa mehua.
 • Kasvin marjoja ei saa syödä puolikypsinä tai raakoina.
 • Ennen vanhaan mustaseljan sanottiin pitävän hyvät kotihenget pihassa.
 • Mustaseljaa ei tule sekoittaa terttuseljaan tai ruohoseljaan, jotka ovat myrkyllisiä. Kasvin kukinnot ovat litteitä, eivät terttumaisia.
 • Mustaseljaa on ennen kutsuttu myös ”talonpojan kotiapteekiksi”.
 • Sillä on nopea ja tuuhea kasvutapa.
 • Kestävä pensas viihtyy kasvuvyöhykkeillä 1-3.

Löydät lisää vinkkejä ja inspiraatiota täältä

Autamme sinua valitsemaan sopivan mullan ja kasveillesi >>
Löydä omat suosikkisi laajasta puutarhakasvien valikoimastamme >>
Plantagenin lannoitekoulu >>
Rikkaruohojen ja tuholaisten torjunta >>

Olet tässä:


Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää

Puutarhalannoite

10 L

3599
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta