Mustikat - Näin onnistut

Mustikat - Näin onnistut

Pensasmustikat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Se ole mikään ihme, sillä kukapa ei pitäisi omasta puutarhasta saaduista isoista, makeista ja mehukkaista mustikoista. Pensasmustikka muodostaa isoja pensaita, ja sen marjat ovat suurempia, kuin sukulaisellaan metsämustikalla. Marjat ovat hiukan makeampia, ja sinistä väriä on vain kuoressa, joten suusi ei värjäydy siniseksi mustikoita syödessäsi. Mustikka sisältää antioksidantteja, joilla on terveyttä edistävä vaikutus.

Kasvupaikka

Istuta pensasmustikka suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan, ja suojaa ne tuulelta ja suolalta. Istuta vähintään kahta eri lajiketta, jotta saat runsaamman sadon.

Maaperä

Pensasmustikkaa on helppo viljellä hyvin vettä läpäisevässä ja multavassa maassa, jonka pH-arvo on matala. Käytä istutukseen esimerkiksi havu-rodomultaa tai kalkitsematonta turvetta.

Kastelutarve

Kastellaan kuivina jaksoina mieluiten sadevedellä.

Lannoitustarve

Anna happaman maan kasveille tarkoitettua ravinnetta, esimerkiksi havu- ja rodolannoitetta.

Leikkaaminen

Leikataan keväällä tarvittaessa. Mustikan leikkaustarve on hyvin vähäinen. Poistetaan vain kuolleet, katkenneet oksat ja ehkä harvennetaan hieman. Pitkiä oksia voidaan lyhentää, jotta pensaan muoto pysyy tasapainoisempana.

Pikkuvinkkejä

  • Pensasmustikkaa voidaan viljellä myös kauniin syysvärinsä vuoksi.
  • Mustikan juuret kulkevat hyvin lähellä pintaa, joten ole varovainen, kun muokkaat maata taimien ympäriltä.
  • Mustikka kuivuu herkästi, mutta kasvupaikka ei saa silti olla liian märkä.