Näin kasvit puhdistavat ilmaa

Sen lisäksi, että huonekasvit ovat kauniita ja luovat viihtyisyyttä, niistä on muutakin hyötyä. Kasvit muuntavat hiilidioksidia hapeksi, ja ne voivat myös poistaa sisäilmasta kemikaaleja. Unohda ilmanraikastimet ja hanki kotiin ilmaa puhdistavia kasveja.

Näin ilma puhdistuu

Vihreät kasvit ovat raikkaan hengitysilman ja elämän edellytys. Fotosynteesiksi kutsutaan prosessia, jossa kasvit sitovat auringon säteilyenergiaa lehtiinsä ja vapauttavat samalla happea. Tämä prosessi on välttämätön kaiken elämän säilymiseksi maapallolla. Myös huonekasvit tuottavat happea ja puhdistavat ilmaa. Ne parantavatkin sisäilman laatua tehokkaammin kuin mitkään mekaaniset ilmanpuhdistimet.

Kodin kemikaalit

Useimmissa kodeissa on liimoista, muovipusseista, paperipusseista, puhdistusaineista ja maaleista peräisin olevia kemikaaleja. Huoneilmassa voi olla muun muassa seuraavia aineita:

 • Bentseeni – liuotin, jota käytetään muun muassa maaleissa, muovissa ja kumissa.
 • Trikloorietyleeni – karsinogeeninen aine, jota on monissa lakoissa, maaleissa, vernissoissa ja painomusteissa.
 • Formaldehydi – allergisoiva ja karsinogeeninen aine, jota on torjunta- ja desinfiointiaineissa, mutta myös esimerkiksi lastulevyssä.

Nykyään näiden aineiden esiintyvyys ja haittavaikutukset tiedostetaan yhä paremmin. Myös kasvien kyvystä sitoa kemikaaleja tiedetään entistä enemmän. Fotosynteesissä viherkasvit sitovat valoenergiaa ja vapauttavat happea. Samalla ne poistavat ilmasta myrkyllisiä aineita ja muuntavat hiukkaset puhtaaksi ilmaksi. Tiedätkö, mitkä kasvit ovat tehokkaimpia ilman puhdistajia?

Parhaiten ilmaa puhdistavat kasvit NASA:n mukaan

NASA (Yhdysvaltain avaruushallintovirasto) toteutti vuosia sitten tutkimuksen kasvien kyvystä puhdistaa ilmaa avaruusaluksilla. Tähän tutkimukseen viitataan edelleen usein, kun puhutaan ilmaa puhdistavista kasveista. Jos kasvi voi puhdistaa ilmaa avaruusaluksen sisätiloissa, sillä on sama vaikutus myös asuintalojen ja huoneistojen sisäilmaan. NASA:n tutkijoiden mukaan seuraavat kasvit ovat kaikkein tehokkaimpia ilman puhdistajia.

Kasvit, jotka poistavat eniten formaldehydiä vuorokaudessa (mikrogrammoina):

 • Vuoripalmu 76 707 mikrogrammaa
 • Supputraakkipuu 48 880 mikrogrammaa
 • Anopinkieli 31 294 mikrogrammaa

Kasvit, jotka poistavat eniten bentseeniä vuorokaudessa (prosentteina):

 • Muratti 89,8 %
 • Viirivehka 79,5 %
 • Reunustraakkipuu 79,0 %

Kasvit, jotka poistavat eniten trikloorietyleeniä vuorokaudessa (prosentteina):

 • Viirivehka 23,0 %
 • Juovatraakkipuu 20,2 %
 • Supputraakkipuu 17,5 %

Joillakin kasveilla on kerrassaan hämmästyttävä kyky puhdistaa ilmaa. Kannattaa siis hankkia kotiin muratteja, viirivehkoja, traakkipuita, anopinkieliä ja monia muita suosittuja viherkasveja. NASA:n Clean Air Study on kokonaisuudessaan luettavissa täällä. Julkaisussa on myös laajempi luettelo ilmaa puhdistavista kasveista.

Anna kasvien kasvaa – ja tuuleta usein

Mitä kauemmin kasvi on ollut kotonasi, sitä tehokkaammin se puhdistaa ilmaa. Tämä johtuu kasvin ja mullan pitkäaikaisesta altistumisesta samalle ilmalle ja samoille kemikaaleille.

Vinkki: kodin tuulettaminen on myös tärkeää, jotta sisäilmaan pääsee terveellisiä luonnon mikrobeja. Ne ehkäisevät allergioita ja muita terveysongelmia.

Lue lisää

Ilmaa puhdistavat viherkasvit >>
Puhdista ilmaa ja voi hyvin >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc