Postinumero |
Huom!
Tavaroiden saatavuus kaupassa voi vaihdella, joten ostoskorissasi oleva tuote voidaan poistaa, kun vaihdat myymälää.

-30% kaikki viherkasvit tarjous on voimassa 31.10.asti. >

Näin onnistut jouluruusun kasvatuksessa

Jouluruusu on yksi joulunajan suosituimmista kukista, mutta tiesitkö, että se kukkii vuoden ympäri niin kylmällä kuin lämpimällä säällä? Kun se on ilostuttanut sinua sisällä ruukussa joulun ajan, voit istuttaa sen ulos koristamaan kukkapenkkiä.

Tieteellinen nimi (latinankielinen nimi): Helleborus
Suku: leinikkikasvit (Ranunculaceae)

Käytä jouluruusua kodin sisustuksessa

Jouluruusu on rakastettu kukka. Siitä on saatavana monia lajikkeita mitä ihanimmissa väreissä – valkoisesta aprikoosiin, liilaan ja herkullisen punaiseen ja eri sävyjä niiden väliltä. Kukat ovat monen kokoisia ja niissä voi olla erilaisia pilkkuja ja täpliä.

Jouluruusu on monivuotinen perenna, jonka voi ottaa sisälle ruukkuun talveksi. Elävöitä sisustusta jouluruusuilla, jotka viihtyvät myös sisällä hieman viileämmässä, kuten esimerkiksi ’Berboom Beayty’. Istuta ne ruukkuun ja peitä sammaleella tai käytä leikkokukkina. Joulun aikaan voit tehdä jouluruususta asetelmia käpyjen, kuusenhavujen ja tonttujen kera.

  1. Laita jouluruusu viileään paikkaan – Jouluruusut eivät pidä liian lämpimästä, joten pidä niitä viileässä ja vältä asettamasta kasvia liian lähelle lämpöpattereita ja muita lämmönlähteitä. Lasitetut parvekkeet ja viherhuoneet ovat ihanteellisia jouluruusulle. Kun nostat jouluruusun yöksi viileämpään, se kukkii pidempään.
  2. Kastele säännöllisesti – Jouluruusu tarvitsee ruukussa jatkuvan ja tasaisen kosteuden, jotta se kestää paremmin sisäilmastoa.
  3. Käytä leikkokukkana – Jos haluat käyttää jouluruusua leikkokukkana, laita sen kukkavarret haaleaan, noin 30–40-asteiseen veteen ja vaihda vesi usein. Leikkaa varret joka kerta veden vaihdon yhteydessä. Aseta maljakko viileään paikkaan, jolloin kukat säilyvät pidempään. Valitse vapaasti erilaisia lajeja ja yhdistele eri värejä, jolloin saat luotua ihanan kukkaloiston talvipäivien piristykseksi.

Kukkaloistoa sisäänkäynnin eteen

Mikäli ulkona on plusasteita tai muutamia miinusasteita, voit istuttaa jouluruusut ulos sisääntulon eteen. Näin luot kukkivan ja kutsuvan ensivaikutelman. Valitse pakkasenkestävä ruukku, jonka pohjassa on reikä. Istuta jouluruusu ruukkuun muiden pakkasen kestävien, talvivihreiden kasvien kera ja koristele sammaleella. Siirrä ruukut ulkohuoneeseen, parvekkeelle tai muuhun viileään paikkaan, jos sää muuttuu hyvin kylmäksi.

Aika istuttaa ulos

Istuta jouluruusu kukkapenkkiin muiden kukkien seuraksi. Jouluruusu on upea lisäys keväällä kukkivien sipulikasvien joukossa.

Näin saat monivuotiset perennasi viihtymään kukkapenkissä.

  • Valitse kukkapenkistä puolivarjoinen ja viileä paikka, jossa jouluruusu voi viihtyä pitkään. Älä siirrä kasvia liian usein, sillä sen juuret ovat syvällä ja sen on vaikea lähteä uudelleen leviämään.
     
  • Valitse ravinnerikas, irtonainen maaperä, joka läpäisee hyvin vettä. Lisää multaan kalkkia, sillä jouluruusu pitää maaperästä, jossa on korkea pH-arvo.
     
  • Jouluruusu lisääntyy helposti, mutta siementen leviämistä ei yleensä edes huomaa, sillä siemenet ovat mustia ja vaikeasti nähtävissä. Kun huomaat uusien taimien kasvavan, voit istuttaa ne uudelleen ja harventaa kukkia.

Jouluruusu on tunnettu jo pitkään

Jouluruusu on tunnettu jo keskiajalta lähtien ja sen juuria on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Se on kuitenkin myrkyllinen kasvi, sillä se tuottaa protoanemoniinia. Varothan siis, etteivät lapset tai eläimet pääse kosketuksiin kasvin kanssa. Aine saattaa aiheuttaa vatsavaivoja ja polttelua suussa.

Lue lisää

Jouluruusu >>
Joulu >>
Joulukukat >>

Jouluruusu

Ø15 cm, Monivärinen

2499
Lue lisää
Ei sesongissa

Jouluruusu

Ø10.5 cm, Valkoinen

1099
Lue lisää
Tulossa pian

Jouluruusu 'Victoria'

Ø15 cm, Pinkki

2499
Lue lisää

Jouluruusu 'ICE 'N' ROSES RED

Ø15 cm, Punainen

2999
Lue lisää
Ei sesongissa

Jouluruusu 'Frostkiss'

Ø26 cm, Punainen

7999
Lue lisää
Ei sesongissa
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc