Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä

Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä

Tässä on esitelty joitain yleisiä vinkkejä ja ohjeita kasteluun liittyen. Lisäksi määrittelemme ohjeita, joita me Plantagenilla annamme jokaiselle tietylle kasville.

Tunnustele sormella – ei ole väliä onko kyseessä viherkasvi vai ei

Kun olet kastelemassa, aloita tunnustelemalla multaa sormella. Mullan on useimmissa tapauksissa tunnuttava kevyen kostealta. Kastelua tulee välttää, jos multa on märkää. Jos ruukkuun jää ylimääräistä vettä, se on kaadettava pois, jotta juuret eivät tukehtuisi ja kasvi kuihtuisi. Mikäli multa taas on kivikovaa ja kuivaa, kasvi tarvitsee hieman enemmän vettä, jolloin vaihtoehtona on joko veden määrän tai kastelukertojen lisääminen.

Jos tarkastelet ja tunnustelet kasvien lehtiä, voit huomata, että jotkin lehdet ovat toisia paksumpia. Esimerkiksi ohutlehtinen atsalea tarvitsee enemmän vettä useammin, kun taas esimerkiksi paksulehtinen itulehti harvemmin, sillä kasvin nestevarastot sijaitsevat sen lehdissä.

Juuristo ja multatilavuus

Samassa ruukussa usean vuoden ajan kasvanut kasvi on kehittänyt todennäköisesti melkoisen juuriston. Uudelleenistutus suurempaan ruukkuun, jossa on uutta multaa, mahdollistaa sen, että voit kastella kasvia harvemmin. Vasta ostetulla kasvilla on sitä vastoin ohuemmat ja hienommat juuret, ja se voi parhaiten säästeliäästi kasteltuna, jotta hauras juuristo ei hukkuisi veteen.

Kukkia vai pelkkiä lehtiä

Kukkivat kasvit tarvitsevat yleisesti ottaen enemmän vettä kuin viherkasvit; tämä koskee myös orkideoja. Silloin kun kukkia ei ole ja kasvi "lepää", kastelua voi vähentää.

Lämmintä vai kylmää

Kodin lämpötila ja ilmankosteus vaikuttavat suuresti kasvien vedentarpeeseen. Vettä haihtuu kasveista viileässä ja varjoisassa pohjoiseen suuntautuvassa huoneessa huomattavasti vähemmän, jolloin tällaiset kasvit tarvitsevat vähemmän vettä kuin lämpimässä ja aurinkoisessa etelään suuntautuvassa huoneessa sijaitsevat kasvit.

Plantagenin määritelmä

Me Plantagenilla käytämme apuna piktogrammeja selittääksemme eri kasvien tarpeita. Seuraavassa esittelemme määritelmät kuville, jotka symbolisoivat vedentarvetta. Lähtökohtanamme toimii halkaisijaltaan 11–13 cm:n ruukku (normaalikoko), minkä jälkeen sinun on lisättävä tai vähennettävä veden määrää suhteessa kotonasi oleviin kasveihin.

  • Säästeliäs kastelu
    Tämän ryhmän kasveja tarvitsee kastella vain noin 1,5 dl:llä vettä joka toinen tai kolmas viikko. Esimerkkejä ovat itulehti, anopinkieli ja posliinikukka.

  • Normaali kastelu
    Anna vettä noin 1 dl joka viikko. Tähän ryhmään kuuluvat mm. perhoskämmekkä (perhosorkidea), muratti, viirivehka ja timanttiananas.

  • Runsas kastelu
    Helpoin tapa kastella näitä kasveja on upottaa koko sisäruukku veteen ja antaa sen seisoa ja imeä vettä muutaman minuutin ajan 1–2 kertaa viikossa, jotta multa kastuu läpikotaisin. Esimerkkejä kasveista, jotka haluavat paljon vettä, ovat atsalea, hibiskus (kiinanruusu) ja hortensia.

Nauti kukinnasta

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä on hyvä pitää mielessä, että tietyt, erityisesti kukkivat ruukkukasvit, kuten krysanteemi, itulehti ja begonia, kukkivat 2–6 viikon ajan ja ovat tämän jälkeen jätettä. Ravitse kompostia kasvissa jäljellä olevalla energialla ja etsi uusi ihastuttava kasvi koristamaan keittiönpöytääsi tai ikkunalautaasi.

Et todellakaan ole epäonnistunut, kun kukat tipahtelevat pois jonkin ajan kuluttua, sillä tämä tapahtuu täysin luonnollisesti. Orkidean kukat säilyvät huomattavasti pidempään (jopa puoli vuotta suotuisissa olosuhteissa), mutta myös niiden elinaika on rajoittunut. On kuitenkin hyvin mahdollista, että uusia varsia alkaa näkyä muutamassa kuukaudessa, jos kasvia kastellaan vähemmän ja se sijoitetaan valoisaan paikkaan (ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen).

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Kaksi hyödyllistä tuotetta sisäkasvien lannoittamiseen >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc