Näin kastelet sisätilojen ruukkukasveja
Kuinka paljon vettä on sopivasti? Se riippuu kasvista, mullasta, sijainnista ja vuodenajasta. Tästä saat parhaat vinkit siihen, miten onnistut sisätilojen ruukkukasvien kastelussa.

Ensimmäiseksi tulee selvittää ruukkukasvisi lajikekohtaiset tarpeet. Jotkut lajikkeet tarvitsevat enemmän kuin toiset.
Täältä löydät ruukkukasvisi kasvioppaastamme
Kuinka paljon vettä ruukkukasvit kaipaavat?
Eri ruukkukasveilla on erilaiset kasteluvaatimukset. Kastelun tarve voi vaihdella saman lajikkeen kasvienkin kesken riippuen mihin ne on sijoitettu.
Moni pelkää, että heidän ruukkukasvinsa saa liian vähän vettä. Seurauksena voi olla, että niitä kastellaan liikaa. On jopa tavallisempaa, että ruukkukasveja kastellaan liikaa kuin että ne kärsisivät kuivuudesta. Jos ruukkukasvisi lehdet alkavat kellertämään, on todennäköistä, että niitä kastellaan liikaa. Yksi keino ennaltaehkäistä liikakastelua on varmistua siitä, että sisä- tai ulkoruukku on varustettu reiällä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan ulos.
Tunnustele mullan kosteutta sormin tai nosta ruukkua
Opettele tunnustelemaan miltä multa tuntuu, kun ruukkukasvi on juuri kasteltu. Tai vastaavasti kastelutarpeen yhteydessä tunnustelet multaa ja nostat ruukkua ennen kastelua. Mullan tulisi tuntua kostealta. Mikäli multa on märkää, vältä lisäkastelua. Kaada pois ylimääräinen vesi, jotta vältät juurien tukehtumisen ja kasvin kuihtumisen. Mikäli multa tuntuu kivikovalta ja kuivalta, kaipaa kasvi lisää vettä. Vaihtoehtoisesti kastelu-useutta voi kasvattaa.
Sijainti, lämpötila ja ilmankosteus
Lämpötilalla ja ilmankosteudella on merkittävä rooli kasvin vedentarpeelle. Viileässä ja varjoisassa huoneessa kasvi haihduttaa merkittävästi vähemmän kosteutta, ja tarvitsee siten vähemmän vettä, kuin aurinkoisessa, etelään suuntautuvassa huoneessa.
Vuodenaika
Talvikaudella useimmat ruukkukasvit tarvitsevat vähemmän vettä kuin valoisana vuodenaikana. Tämä johtuu siitä, että pimeään aikaan yhteyttäminen kasveissa hidastuu ja vastaavasti vedentarve vähenee.
Lehtien paksuus
Yksi helppo peukalosääntö koskee lehtien paksuutta: paksulehtiset kasvit sietävät kuivuutta paremmin kuin kasvit, joilla on ohuet ja huokoiset lehdet.
Juuristo ja mullan määrä
Samassa ruukussa pitkään, jopa vuosia, kasvanut kasvi on todennäköisesti kasvattanut tiiviin juuriston. Uudelleenistuttamalla se suurempaan ruukkuun mahdollistat juuriston laajenemisen lisämultaan, mikä puolestaan tarkoittaa, että kasvia ei tarvitse kastella yhtä usein.
Juuri ostetulla kasvilla on ohuet, hennot juuret. Sitä kannattaa kastella säästeliäästi aluksi, jotta herkkää juuristoa ei tukehduteta liialla vedellä.
Vedentarpeen määrittelymme
Helpottaaksemme Plantagenissa myytävien kasvien vedentarpeen määrittelyä, olemme merkinneet aiheeseen liittyvät ikonit kasvien ruukkuihin. Ikonit neuvovat kasvien hoidossa ja kertovat niiden vedentarpeista. Ohjeet ovat viitteellisiä, koska, kuten yllä kerroimme, kasvien vedentarve riippuu monesta tekijästä.
- Vähäinen kastelu
Näille kasveille riittää kastelu jokatoinen tai jokakolmas viikko. Näitä lajikkeita ovat esimerkiksi tulilatva, anopinkieli ja posliinikukka. - Kohtalainen kastelu
Kastele noin kerran viikossa. Lajike-esimerkkejä: perhosorkidea, muratti, viirivehka ja timanttiananas. - Runsas kastelu
Helpoin tapa kastella näitä kasveja on upottaa koko sisäruukku veteen ja antaa sen imeä vettä pari minuuttia, jotta kosteus imeytyy multaan läpeensä. Tämän voi toistaa kaksi kertaa viikossa. Kasveja, jotka kaipaavat runsaasti vettä, ovat mm. atsalea, kiinanruusu ja hortensiat.
Nauti kukkivista kasveista
Lopuksi on hyvä muistaa, että kasvit kukkivat sykleissä. Se, että kukat kukkimisen lopuksi kuihtuvat tai putoavat, ei tarkoita sitä, että olet epäonnistunut kastelussa. Mikäli kasvisi saavat tarkoituksenmukaista hoitoa, niin ne puhkeavat kukkaan uudelleen ja uudelleen, kun kasvi itse on siihen valmis. Opettele tuntemaan ruukkukasvisi, niin tiedät mitä ne kaipaavat viihtyäkseen ja kukkiakseen uudelleen.
Lue kasvioppaamme hoito-ohjeineen eri kasveille
VINKKEJÄ PUUTARHURILTA
Miriam Gysling, joka työskentelee puutarhurina ja Plantagenin asiakaspalvelussa. Miriamin sydäntä lähellä ovat ruukkukasvit, erityisesti kaktukset ja köynnösvehkat.