Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä

Olemme keränneet alle yleisiä vinkkejä ja ohjeita kasteluun. Lisäksi määrittelemme ohjeita, joita me Plantagenilla annamme eri kasviryhmille.
Tunnustele sormella
Tunnustele sormella Kun olet kastelemassa, aloita tunnustelemalla multaa sormella. Mullan on useimmissa tapauksissa tunnuttava kevyen kostealta. Kastelua tulee välttää, jos multa on märkää. Jos ruukkuun jää ylimääräistä vettä, se on kaadettava pois, jotta juuret eivät tukehtuisi ja kasvi kuihtuisi. Mikäli multa taas on kovaa ja kuivaa, kasvi tarvitsee hieman enemmän vettä, jolloin vaihtoehtona on joko veden määrän tai kastelutiheyden lisääminen.
Jos tarkastelet ja tunnustelet kasvien lehtiä, voit huomata, että jotkin lehdet ovat toisia paksumpia. Esimerkiksi ohutlehtinen atsalea tarvitsee enemmän vettä useammin, kun taas paksulehtinen itulehti harvemmin, sillä sen nestevarastot sijaitsevat lehdissä.
Juuristo ja multatilavuus
Samassa ruukussa usean vuoden ajan kasvanut kasvi on kehittänyt todennäköisesti melkoisen juuriston. Istuttamalla sen uudelleen suurempaan ruukkuun, jossa on uutta multaa, voit kastella kasvia harvemmin. Sen sijaan vasta ostettu kasvi voi parhaiten säästeliäästi kasteltuna, jolloin hauras ja ohut juuristo ei huku veteen.
Kukkia vai pelkkiä lehtiä
Kukkivat kasvit tarvitsevat yleisesti ottaen enemmän vettä kuin viherkasvit; tämä koskee myös orkideoja. Silloin kun kukkia ei ole ja kasvi "lepää", kastelua voi vähentää.
Lämmintä vai kylmää
Kodin ja kasvupaikan lämpötila ja ilmankosteus vaikuttavat suuresti kasvien vedentarpeeseen. Vettä haihtuu kasveista viileässä ja varjoisassa pohjoiseen suuntautuvassa huoneessa huomattavasti vähemmän. Tällaiset kasvit tarvitsevat vähemmän vettä kuin lämpimässä ja aurinkoisessa etelään suuntautuvassa huoneessa sijaitsevat kasvit.
Plantagenin määritelmä
Me Plantagenilla käytämme apuna piktogrammeja selittääksemme eri kasvien tarpeita. Seuraavassa esittelemme määritelmät kuville, jotka symbolisoivat vedentarvetta. Lähtökohtanamme toimii halkaisijaltaan 11–13 cm:n ruukku (normaalikoko). Lisää tai vähennä veden määrää suhteessa kotonasi oleviin kasveihin ja niiden astioihin.
- Säästeliäs kastelu
Tämän ryhmän kasveja tarvitsee kastella vain noin 1,5 dl:llä vettä joka toinen tai kolmas viikko. Esimerkkejä ovat itulehti, anopinkieli ja posliinikukka.
- Normaali kastelu
Anna vettä noin 1 dl joka viikko. Tähän ryhmään kuuluvat mm. perhoskämmekkä (perhosorkidea), muratti, viirivehka ja timanttiananas.
- Runsas kastelu
Helpoin tapa kastella näitä kasveja on upottaa koko sisäruukku veteen ja antaa sen seisoa ja imeä vettä muutaman minuutin ajan 1–2 kertaa viikossa, jotta multa kastuu läpikotaisin. Esimerkkejä kasveista, jotka haluavat paljon vettä, ovat atsalea, hibiskus (kiinanruusu) ja hortensia.
Nauti kukinnasta
Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä on hyvä pitää mielessä, että erityisesti kukkivat ruukkukasvit, kuten krysanteemi, itulehti ja begonia, kukkivat 2–6 viikon ajan ja ovat tämän jälkeen jätettä. Ravitse kompostia kasvissa jäljellä olevalla energialla ja etsi uusi ihastuttava kasvi koristamaan keittiönpöytääsi tai ikkunalautaasi.
Kukkien tippuminen ei missään nimessä ole merkki epäonnistumisesta, vaan tapahtuu täysin luonnollisesti. Orkidean kukat säilyvät huomattavasti pidempään, suotuisissa olosuhteissa jopa puoli vuotta, mutta myös niiden elinaika on rajoittunut. On kuitenkin hyvin mahdollista, että uusia varsia alkaa näkyä muutamassa kuukaudessa, jos kasvia kastellaan vähemmän ja se sijoitetaan valoisaan paikkaan. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta.
Lue lisää
Plantagenin multakoulu >>
Kaksi hyödyllistä tuotetta sisäkasvien lannoittamiseen >>